Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

tirsdag den 12. marts 2013

Purpur solhattenes fald.......

 

 
.....hmmmm -  godt ser det bestemt ikke ud.
 
Det der tegnede godt for min Pallida frø er nu vendt til ærgelse. Frøene jeg høstede i det ekstremt våde efterår havde lidt mod forventning en god spireevne, men så - lige pludselig i week-enden begynde de én efter en at krølle sammen og visne......gisp!!!
 
Hvad der er gået galt må guderne vide......måske jeg har været for ivrig med vandingen her de sidste uger hvor solen har varmet vindueskarmen godt op  (Purpur solhattene kan jo som bekendt ikke lide at have alt for våde "tæer") - eller måske jeg bare skulle have  brugt dette tips fra HAVEFOLKET - så var det måske ikke gået så galt. 
 
Summa summarum er altså at en del Echinacea Pallida nu er fjernet fra såbakken og tilbage står  "kun" 18 små pallida spirer...... - Jeg håber at det går noget bedre, med de frø jeg i løbet af vinteren har foræret væk til søde blogger rundt om i det ganske danske land.

Jeg forsøgte mig også med frø høstet fra min nye Echinacea Tennesseensis  - men endnu er der ikke tegn på at de vil spire og de har fået sammen behandling som de andre frø. ØV BØV!!!
 
Men se nu her - helt anderledes tager det sig ud i bakken ved siden af - her stutter E. purpurea "White swan" tilgengæld af sundhed.

 
 
***********************************
 
UP-DATE - lørdag d.16.marts :
 
Flere har spurgt til hvordan jeg griber såningen an, så her er lige et link til et tidligere indlæg om:
 
 

28 kommentarer:

 1. Æv, hvor er det surt Dorthe. Træls at se fine planter sygne hen på den måde. Men håber du klarer dig med 18 Pallida du har tilbage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er godt nok lidt ærgerligt at være vidne til.....men sådan er det jo desværre også ind i mellem ;0) Jeg er nu nede på 16 og jeg valgte at prikle dem om her fra morgenen af.....for at se om jeg kan undgå yderligere plantetab :0)

   Slet
 2. Øv, sikke en skam. Sådan går det nogle gange, men mon ikke de andre planter lykkedes flot :-)
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 3. Godt at der er succes i en af bakkerne, lad os håbe at de sidste Pallida overlever. Mine solhatte er ikke rigtigt for at komme op, men de kan måske nå det endnu.
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan de bestemt....og har du ikke fået dem strtificeret så kan det jo nåes i den kommende uge inden de igen kommer ind i varmen - gerne fugtig varme ;0)

   Slet
 4. Hvor ærgerilgt, Dorthe. Håber at de sidste Pallida'er er lidt mere sejlivede, det er jo altid de svageste der går til først. Til gengæld bliver det da et super White Swan-år i år.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det ar lidt øv når nu det i mod al forventning gik så godt fra starten af ;0) Ja der skulle være basis for at plante de skønne hvide rundt om udestuen i år ....det bliver SÅ godt :0)

   Slet
 5. Øv hvor ærgerligt - håber de sidste 18 klarer skærene. Sjovt med den store forskel, på de to forskellige solhat kimplanter, hvis de har de samme forhold.

  Jeg såede mine pallida frø, som jeg fik af dig, for 3 uger siden og har lige talt 14 små planter. Jeg skal nok give en tilbagemelding, hvis mine lider samme skæbne. Jeg dækkede frøene med vermiculite.

  Jeg har også en hel hær af akeleje chocolate soldier kimplanter i vindueskarmen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De har haft akkurart de samme forhold Gitte (dog lige bortset fra såbakkerne......Palllida er sået sammen i en flamingo kasse og de hvide i en ny jeg har købt med små huller til hvert enkelt frø)

   Pallidane har dog lange smalle blade hvor imod white swan jo har nogle rundere former - derfor ser den nok lidt fyldiger ud på billedet :0)

   Slet
 6. Hej Dorthe.Surt med de små spirer der visner.Har sået solhatte for en måned siden,og der er slet ikke kommet nogle op.Skal de have meget varme?for de står i min udestue.
  Men held og lykke med de 18 der spirer fint.God aften til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. De skal have både kulde og varme......jeg sætter lige et link ind i bunden af indlægget så du kan læse hvordan jeg mere udførligt gør :0)

   Slet
 7. Kære Solhat,
  Sådan går det op og ned her i livet. Mon ikke de sidste atten er alt rigeligt til at fylde havens bede. Jeg tror det! Jeg synes simpelthen at det er så spændende med alle dine solhatte/solskatte. Hvem der bare havde en så fantastisk passion.
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo det er bestemt rigeligt til mine bede Mathias Emil....men nu findes der jo ikke nogen bedre værtindegave til havenisser en planter af egen avl....så antallet måtter gerne være større ;0)

   Slet
 8. Kender vældig godt til din ærgelse. Siden jeg begyndte at bruge vermiculite, har jeg ikke haft problemer med overvanding og mug. Det er lidt dyrt men kan anbefales. Held og lykke med resten af dine skønne solhatte :-)
  Bedste hilsner og god aften fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Har aldrig brugt vermiculite - men måske det er tid at overveje det ;0)Syntes aldrig jeg har døjet med at miste planter i større stil....men ih hvor er det ærgerligt når det sker :0)

   Slet
 9. Hej Dorthe. Det var øv med dine små frøplanter. Men jeg håber de resterende 18 bliver til flotte store frodige planter. Jeg går også og kigger til mine frøplanter hver dag og krydser fingre for, at de ikke er visnet eller hænger med hovederne!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg bestemt også de gør Birgitte. Ja det er en spændnede proces fra frø til blomst ;0)

   Slet
 10. Hej Dorthe

  det er selvfølgelig godt hvis alting bare fungerer og gør hvad vi vil - men indimellem lærer vi jo også noget ved det der kikser. Så når du om 2 år modtager en sending unike nye hybrid Echinacea, ja, så står du bare totalt parat og godt rustet til at tage imod dem, ikke? ;)

  Du må have en super dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha ja....det gør vi bestemt Karsten.......at "have have" er en livslang læring ;0) Det lyder bestemt spændende og lidt kryptisk...... solhattene her i min have bliver dyrket med kærlighed kan du tro ;0)

   Slet
 11. Øv hvor er det ærgerligt med dine planter - mon de har fået et kuldechok da temperaturen igen faldt? Men sådan går det jo op og ned i "vores havebranche" og jeg krydser fingre for at de sidste spirer klarer sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kulde chok tror jeg ikke, da de har stået i stuens vindues karm. Men måske frøene ikke har været helt fri for svampesporere - da efterårets våde vejr jo fik mange af frøstandende til at rådne op lige foran mig - det var svært at finde tørre og egnede frøstande at plukke :0)

   Slet
 12. Ej hvor surt, det er da ærgeligt når det nu lige gik så godt. Men heligvis så får du en masse andre små skønheder.
  Jeg er lige i øjeblikket ved at afprøve Havefolkets tip, med Atamon og en spøjte. Det kommer der en opfølgning på.

  held og lukke med de andre 18 der er tilbage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda - aller helst vil jeg undgå at lave alle mulige krumspring med div. ting - men det skal heller ikke ske ret mange gange mere at planterne bare sygner hen før jge hopper på atamonvognen ;0)

   Slet
 13. Kære Dorthe

  Da jeg så afgjort ikke ved meget om at så, har jeg kastet mig over al læsning på området. Gad godt høre lidt mere om, hvordan du gør. For Mettes råd om at bruge vermiculite, er vist godt. Mange har skrevet at det kan medvirke til at holde svampe fra de små babyer. Bruger du tricket med at give en let douche med atamon? Vander du nede fra?

  SvarSlet
 14. Jeg sætter lige et link ind nederst i indlægget til et tidligere indlæg om hvordan jeg griber såningen af purpursolhattene an- håber det kan give dig et par tips og fif i den rigtige retning Nette ;0)

  Nej jeg har aldrig brugt tricket med atamon eller andet.....jeg har bare sået mine frø i såmuld og så bedt til de højere magter om et godt og sundt udbytte. Jeg vander ALTID nedefra....og især med purpursolhattene er det nok en vigtig øvelse da de er noget følsomme over for alt for meget fugt om "fødderne" ;0) Pøj pøj søde :0)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...