Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

tirsdag den 30. april 2013

Udekøkkenet.........


 .........er klar til sæsonen - nu venter vi bare på varme så vi har lyst til at sidde derude og evt. bage en pizza på grillen. I zink potten ved siden af håndvasken har jeg plantet en hvidløgspurløg jeg faldt over for nogle uger siden i Bilka. Den både dufter og smager dejligt så mon ikke den hurtigt bliver populær til madlavningen.
 
Orange tulipaner og martsviol pynter op i aften solen....og bare duften fra violerne kan få verden til at stå stille mens man bare nyder.......

......og i morgen er det MAJ og godt for det for april var ikke noget at råbe hurra for ihvertfald ikke hvad varmegrader angår :

April forlænger kulden fra marts
Vi skal formentlig 25 år tilbage for at finde en april så kold som i år.
April er ved at rinde ud. Og på grund af et par usædvanligt kolde uger i starten, ender månedens middeltemperatur omkring 5,5°C.
"5,5°C er 0,2°C under 1961-90-klimanormalen og hele 2,0°C under 2001-2010 dekade-gennemsnittet", fortæller klimatolog Mikael Scharling.
"Holder de 5,5°C, skal vi 25 år tilbage i tiden, til 1988, for at finde en april, der temperaturmæssigt tangerer denne måned", tilføjer han. kilde DMI









In the green.




Jeg har  nu været i gang med at grave nogle af de største klumper vintergækker op og dele dem op i mindre grupper som jeg så har plantet ud igen forskellige steder i bedene.....jeg drømmer nemlig om et kæmpe vintergække flor i haven med årene. Det er første gang jeg selv har tuer så store og gamle at de nu med fordel kan deles.
Denne formeringsmetode kalder englænderne "in the green" - da det netop er mens løgene stadig står med friske grønne blade at det er det allerbedste tidspunkt på året at dele og formere de små attraktive vintergækkeløg. Vintergækkeløgene er lidt sarte og tåler ikke ret godt at tørre over jorden alt for længe - så mister de livskraften. Det  er en af årsagerne til at det kan være vanskeligt at få vintergækker ud af de løg man køber i sensommeren.....selv har jeg i hvert fald forgæves købt løg flere gange uden resultat.
Først da jeg var så heldige at gode venner forbarmede sig over mig og begyndte at grave klumper op til mig fik jeg vintergækker i haven. Jeg var også heldig at få et tilbud i 2011 om selv at grave op i en have hvor der skulle løbe en cykelsti.....det var som at vinde i lotto.
Drømmer du som jeg om vintergækker i store hvide tæpper så er det nu du skal i gang med at grave klumper op.....det betaler sig :0)

Vintergækkerne her er fra min drøm om et kommende vintergækketæppe under syrenen.


Blåt er godt.......


........og flere steder i haven står de skønne blå-lilla Balkan anemoner/Anemone blanda og trækker et smil frem på smilebåndet. Skønt syn som blev nydt i går på en af mine små meditative vandringer rundt for at spotte nye forårstegn i bedene.

Vibeæggene er nu ved at antage farve så der varer ikke mange dage før de fester henne under syrentræet og tulipanerne begynder så småt at svulme op.....sikke en fest der venter os i maj :0)






 
 
 


 

mandag den 29. april 2013

Anemonetid.......




.....i haven blomstrer de skønne anemoner lystigt både i skovbedet og henne under bøgetræet hvor også lidt vorterod står.  Vorteroden har jeg dog fortrudt at jeg har indført i haven og jeg forsøger nu at skaffe mig af med dem igen - sidste år gravede jeg dem op men alligevel er der enkelte tilbage. Der er ikke andet for end at jeg må ud og liste de sidste vorter op af jorden en af dagene........så mon ikke med tiden de forsvinder ;0)
 
Mine dobbelte anemoner er ikke i blomst endnu....men de står ranke med knopper og er klar til at tage springet snart.



Mine enkelte blodurt er ved at danse af......det er en kort men skøn fornøjelse når de er der - en uges tid har de holdt fest - her er det de to sidste blomsterhoveder der ihærdigt holder stand imod blæsten der er lidt hård i dag.
 
Vi havde den mest fantastiske dejlige dag i går hvor Daniel blev konfirmeret - sol hele dagen,  en meget glad konfirmand og  familien samlet omkring os hvad mere kan man ønske sig sådan en dag. I dag har vi ligget på den lade side.....efter oprydning vel at mærke - så haven har jeg kun gået små pilgrimsvandringer i, ind i mellem at den ene balje vasketøj efter den anden er blevet blæst igennem. Aftensmaden består af rester så nemmere kan det ikke blive dagen derpå :0)
 

fredag den 26. april 2013

Træernes tilstand.....


 
......Oliventræet er flyttet ud i haven igen efter en alt for lang vinter inde i værkstedet og mine to kastanietræer i krukker er begyndt at vise livstegn jeg aner med et smil på læben at det grønnes. Knopperne på mit nye pardisæbletræ med mistelten er også så småt begyndt at røre på sig og ih hvor jeg glæder mig til at se træet i blomst for første gang. Bøgen er sprunget ud........dog langt fra ude i haven - men inde i den lune stue - hvor nogle grene står og venter på at skulle bruges til at pynte op for konfirmanden.

Billederne er fra de foregående dage.




Ej altså - hvad skete der lige her???


Den dobbelte blodurt så den anden dag sådan ud.....stor fed og livskraftig - klar til at åbenbare sine første smukke dobbelte blomster.
 
I går så de desværre sådan ud.......SUK......blomsterhovederne er knækket af - her hænger de på stilken, ved andre ligger hovederne  på jorden ved siden af. Åh altså - jeg havde lige sådan glædet mig.
 
Teorierne er mange.....kan det mon være blæsten eller naboernes katte der så bestemt syntes de skal feriere og kratte i jorden over ved mig (det er gået hårdt ud over nogle af min krokus i år) eller min egen søn der har været ved at spille fodbold ??????
 
Bom bom bom - et mysterium jeg nok aldrig for opklaret....nu må jeg så bare væbne mig med tålmodighed og vente endnu et år på at se de dobbelte :0)

SUK



I stedet må vi nyde synet af de enkelt blomstrende blodurt lidt endnu. prøv lige at se de årede blade er de ikke bare smukke???



 

 

De botaniske tulipaner.....


........for foden af trappen op til udestuen kommer de nu mine botaniske tulipaner. Her har jeg plantet nogle sart gule af slagsen sammen med de skønne blå kærmindesøster.
 
Det er også her i bedet jeg i nogle år har haft den svovlgule anemone til at stå - men de måtte jo graves op sidste forår  pga. byggeriet af udestuen. Nogle af dem blev plantet tilbage igen......desværre ser det ikke ud til at floret i år bliver lige så stort, intenst og flot som her i 2010. Blomstringen i år bliver med mere spredt fægtning da det desværre ikke er så mange der er kommet op i år netop her. Jeg må sætte min lid til at de så småt breder sig igen så jeg om nogle år igen kan glædes over de svovlgule  bølger på det blå kærmindehav.

På fest fronten går det stille og roligt - jeg har en god fornemmelse i maven - jeg tror at jeg både har nået og også husket det hele. Nu venter vi så bare på at det bliver søndag og at solen atter kommer til at stå højt på himlen  det ville passe mig rigtig meget og  klæde haven super godt på sådan en dag.  




onsdag den 24. april 2013

Nu sker der noget........



.......og på bare én måned har forvandlingen fra "isprinsesse" til akebia dronning i udspring taget fart.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...