Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

torsdag den 11. april 2013

Her står de så.........


 
......når nu de ikke kan stå ude - i hvert fald ikke om natten endnu.
Mit billede fra i går af  klematis Pixie og tornet julerose afstedkom en masse undren og spørgsmål om hvordan jeg bar mig ad med at vise sådanne dejligheder i blomst frem her midt i april hvor vinteren og nattefrost stadig ånder os tungt i nakken.
Magien er som end ikke stå stor ;0)
 
 
Som svar på det: 
 
Begge står nu ude om natten, men dog under halvtag - beskyttet for den værste bidende østenvind  da væggen bagved vender mod øst. Taget tager toppen af nattefrosten hvilkent bestemt er en fordel i dette kolde forår.
 
Krukkerne er således på billedet badet i skøn aftensol.....og som de fleste nok kan regne ud, hvis I kaster blikket ud af vinduet - billederne er IKKE fra i dag hvor himlen er grå og dækket med skyer, i morges kl. 05 da jeg stod op var haven hvid af sne - men fra mandag eller tirsdag aften hvor krukkerne igen, igen lige var blevet flyttet ind.

Den skønne Clematis "Pixie" købte jeg sidste forår i marts efter at jeg blev fristet ud over evne (læs evt. her hvor :0) Pixie er en lille smuk stedsegrøn klematis og har således stået med grønne blade hele vinteren.  Den bliver omkring 1-1½ meter høj og skulle blomstre på friland i april/maj da det er en gruppe 1. klematis. 
 
På mærkaten der fulgte med stod der  at den er vinterhårdfør......dette skal jeg lade være usagt da jeg som bekendt har min i krukke. Men frost har den i hvertfald fået i år, med de nettetemperaturer vi har haft - også i drivhuset.
 
Hele vinteren har den hos mig stået og passet sig selv i i drivhuset uden yderligere beskyttelse.  D. 10 marts hvor den allerede så sådan her ud blev den så flyttet fra drivhuset og ind i udestuen hvor jeg har holdt nattefrosten på afstand med temperaturer omkring +5 grader. Her kunne jeg - ikke uvæsentligt også bedre nyde synet fra køkkenet af, når nu  vejret afholdt mig fra at tage drivhuset i brug.
 
Sidste week-end begyndte den så at springe ud.......fredag, lørdag og så tog det fart søndag. Så meget fart at duften fra den blev helt overvældende inde i udestuen. Duften er meget fin  og udsøgt når der kun er et par sykker men i hundredevis i et lille lukket rum blev for meget selv for mig der ellers ikke er sart på den front....så ud igen.
 
Nu har den stået ude siden søndag i frost med tag over og den ser ikke ud til at have taget skade......istedet kan jeg jo håbe på at blomsterne varer noget længere her end de ville gøre i den solvarme udestue.
 
 
 
Anderledes "snyd" om I vel - er det med Tornet Julerose/ Helleborus argutifolius. Den købte jeg i blomst  i starten  af marts hvor jeg de første dage også havde den inde i udestuen..........men den røg  ud, da duften ikke var imponerende og her har den så stået  i hjørnet af udekøkkenet siden. 
 
Den  har den dog noget tid hængt lidt med næbbet pga. frosten, men nu har den flot rejst sig igen.....de kolde temperaturer er noget den må være bestemt til ligesom de andre i Helleborus slægten - julerose, påskeklokker og stinkende nyserod - for den skulle blomstre i marts/april. 
 
Jeg håber den vil overleve at blive plantet ud i haven så jeg igen næste år kan nyde de skønne limegrønne blomster. 
 
 

 
 
 
 
 

8 kommentarer:

 1. Hej Dorthe
  Jeg kan godt forstå, at du håber, den overlever at blive plantet ud, for den er da smuk. Måske kan den bedre klare det, når du venter til bedre vejr, inden du planter den ud. Min klarede det ikke, måske fordi det var for koldt.
  Tak for indlægget om Pixie, den vil jeg gerne have i pavillionen, det ser ud som om, det skulle kunne lade sig gøre, kan jeg forstå på det du skriver. Vi har det jo ikke nær så koldt hos os, som I har det hos jer.
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg bestemt den gør.....den er da super skøn. Pixie kan jeg som sagt kun varmt anbefale ;0) Dn sømsøeske varme er nok perfekt til at fremdrive den i ;0)

   Slet
 2. Kære Dorthe

  Mange tak for svar. Din pixie ser en del bedre ud end min, som har henslængt tilværelsen i mit lille kolde havehus, hvor den sikkert har frosset - selv med et lag fiberdug over sig. Er ikke sikker på, at den kommer til at blomstre. Tror nok jeg vil tage vinterdynen af den i morgen, nu da nattefrosten har trukket sig tilbage. For en tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var bare så lidt.......og min har med garanti også frosset - jorden var frosset i krukken da jeg tog den ind i udestuen men den var stadig grøn og blomsteranlæggene var der allerede. Min har ikke haft vinterdyne over sig....denhar bare stået beskyttet for vinden bag glasset. Jeg hepper på at din kommer med et gigantisk flor om en måned ;0)

   Slet
 3. God morgen. Det var interessant læsestof. Tak for det! Måske skulle jeg forsøge mig igen med en pixie!

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Birgitte - ja det syntes jeg bestemt du skal.....den er simpelthen så fin ;0)

   Slet
 4. Hold fast hvor er den flot, Pixie. Den er lige kommet øverst på min ønskesedlen næste gang jeg kommer forbi planteskolen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå den er Pia.....den er altså også et bekendtskab værd ;0)

   Slet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...