Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

onsdag den 19. oktober 2011

Min nordvendte have

Kan det virkelig passe at din have kun vender mod nord er jeg før blevet spurgt om, senest i mit indlæg om mine artiskokker hvor Lisbeth fra Høneballe haven spørger om jeg ikke har noget have mod syd.

Ja, det kan passe.....min have er nordvendt og huset er placeret syd på grunden, ud til fortov og vej, derfor ligger hele min have bag ved huset og dermed, som der fremgår af formiddagsbillederne her over, i skygge en stor del af året.

Når vi når til efterårsjævndøgn og  frem til forårsjævndøgn kommer der i løbet af dagen kun striber af sollys ind på matriklen......undtaget er dog et par meter længst tilbage på grunden helt henne ved hækken, når solen en meget kort periode kommer højt nok op på himmelen til at kaste sine stråler over hustaget.

Det tidspunkt på dagen hvor der er mest lys at hente på denne årstid er når solen når om i vest, bag ved drivhuset sidst på eftermiddagen, så kan solens stråler nå ind på terrassen mod øst hvor platantræet står og ind under min overdækket terasse.

Men alt er jo relativt så til midsommer når solen står højt på himlen, langt over hustaget, har jeg selvfølgelig sol i en stor del af haven det meste af dagen. De fleste af mange små oaser eller terrasser er placeret rundt langs hæk og skel da det er her der er størst sandsynlighed for at varme sig i solens stråler i det tidlige forår og det sene efterår........for sol kan jeg ikke få for meget af :0)

Som der også ses på billederne er min have ikke særlig stor.....den er ikke særlig bred og ikke særlig dyb.....hvilket jo også gør at den henligger i husets skygge en stor del af tiden. En kollega var på have besøg i sommer og hun sagde:

"Det er utroligt som du kan få din lille have til at syne som en hel park på din blog."

......og ja hun har måske ret. Med billeder kan man meget. En lille have behøver ikke være kedelig, den kan sagtens være fyldt med små kroge og oplevelser der kun kan ses og opleves hvis man vandre lidt rundt på de små stier.

Spændende oaser, stauder, træer og buske kan gør en hver lille have til en STOR oplevelse
10 kommentarer:

 1. Gode billeder.
  Rigtig godt "fanget" med kameraet, hvordan solens stråler rammer.

  SvarSlet
 2. Ja, et hus kan man jo ikke lige fælde :-). Vores sommerhus er ikke større end vi kunne flytte det, så terrassen ikke længere lå mod nord, men det går jo ikke med et muret helårshus. Og, så gælder det om at få det bedste ud af det. Det er da en langt større kunst end når betingelserne er optimale og du mestrer helt sikkert den kunst.

  Ha´en god eftermiddag - i haven har jeg på fornemmelsen :-)

  /Birgitte
  -som overvejer alligevel lige at stikke hovedet ud i blæsten.

  SvarSlet
 3. En nordvendt have kan vel også have sin fordel - især i en steghed, tør sommer :o)

  SvarSlet
 4. Jeg kan jo ikke komme uden om, at din have ligger mod nord, men det har du da fået rigtig meget ud af alligevel. Og det er rigtig når man kigger på dine billeder på bloggen, fornemmer man ikke, at det er en lille have.
  Du har helt ret, det er ikke størrelsen, det kommer an på, men hvad man sætter i den og hvordan.
  Jeg spekulerer på, hvordan jeres hus vender.
  Vi har her på øen en lille by, der hedder Besser. På hovedgaden har de fleste af husene stuerne mod øst og køkken og soveværelse mod vest, det er lidt usædvanligt og temmelig irriterende. Jeg har selv boet i et af dem :-)
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
 5. Ja du, det är varken väderstreck eller antal kvadratmeter som spelar roll... din trädgård är så fantastisk!

  Skulle du kunna mejla mig på annavattenkannastradgard@gmail.com?
  Inget farligt, bara trevligt!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 6. Uanset hvad, skøøøøønnn have....Du er virkelig dygtig til at få den til at samarbejde!

  kh Anne Mette

  PS: Nu lykkelig indehaver af et stk limegrøn Chrysanthemum, dog ikke helt ligeså fin som din :)

  SvarSlet
 7. Storhed behøver ikke have noget med størelsen at gøre - og jeg er vild med det, du har formået med din have :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 8. Det er ikke størrelsen, men gørelsen, har jeg hørt engang :-)
  Jeg havde aldrig gættet at din have er lille og heller ikke at den vender mod nord.
  Og det er helt klart en kompliment :-)

  SvarSlet
 9. Landbohaven - Tak for dine altid positive kommentarere ;0)

  -----

  Birgitte - hold da ophar I virkelig vendt sommerhuset.......det lyder ellers som noget af en opgave......tror ikke jeg har argumenter nok til at få manden til at flytte vores hus nogle meter tilbage på grunden *SMILER* ;0)

  Det blev til lidt tid i haven inden den hele Pelikan og hæftige regnbyger slog ned over Jylland....så måtte vi også her krybe i ly :0)

  -----

  Helle ;0) Bestemt er der også fordele at finde......desværre er det bare ikke så mange dage på året at det er helt fantastisk med den massive skygge ;0)

  -----

  Lisbeth ;0) Nej vel......der er ingen vej uden om. Men heldigvis har det vist sig at rigtig mange stauder ikke er så bange for skygge som det ellers siges. Bl.a et par af mine solhatte trives ganske udemærket næsten helt henne ved huset ;0)

  Stuen vender mod syd så der er desværre ikke udsyn til haven men vejen herfra og køkkenet ligger traditionelt mod nord....så her bruger jeg rigtig meget tid ;0)

  -----

  Anna....tak for dine altid positive og glade kommentarer....det er virkelig en førnøjelse at have dig med ;0)

  ......det tør jeg selvfølgelig godt og mailer lige om lidt ;0)

  -----

  Lykkelige Anne Mette......godt du fandt én der lignede......hvad tror du kan vi få dem til at vokse i haven som stauder næste år eller er de blevet "mishandlet" for meget på gartneriet til at kunne trives ?

  -----

  Signe - takker og lige over......hatten af for din helt igennem fantastiske romantiske oase ;0)

  -----

  Hanne *SMILER*......det er der måske noget om når det gælder haver ;0) Tak for komplimentet :0)

  SvarSlet
 10. Meget meget smuk have du har og stemningsfydt.

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...