Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

lørdag den 17. september 2011

Platantræ.......oh my.....


..........når overvejelserne er lange og grundige, for og imod  så er det jo som sendt fra himlen at se en hel lang række af store flotte Platantræer langs Grønnegårdsvej i København. Det var det første jeg lagde mærke til, da bilen svingede ind på vejen for at parkere ved LIFE-Universitetshaverne i København forleden, da jeg var til Have-Bloggertræf.

Jeg har længe gået med overvejelser om at plante et træ i haven, et træ der kan vokse til og danne en parasollignende krone.......herunder kan jeg så sidde på mine gamle dage og nyde den svale skygge mens børnebørnene til den tid plasker rundt i badebassinet - kan I ikke lige se det for jer??

For længe siden bad jeg om råd og Henrik foreslog netop Platantræ som en  mulighed. Lige siden har jeg ikke kunnet slippe tanken. Da jeg så i august læste indlægget fra Claus Pedersen fra Munkhus her hos Staudefeen......ja så var jeg HELT solgt.

Et Platantræ SKAL der spares sammen til en gang i nærmeste fremtid - BASTA!!!!

  
Hvor er de bare fantastisk smukke og man er bare slet ikke i tvivl om at det er et Platantræ man står overfor når man ser de camouflage farvede stammer......meget, meget dekorativt og ret i øjenfaldende syntes jeg.

Mønstret opstår ved at den døde yderbark falder af i flager - nogle år falder der mere af end andre har jeg læst mig frem til. Hvorfor barken falder af er der, så vidt jeg kan goggle mig frem til, ikke nogen sikker forklaring på, udover at det formegentlig har noget at gøre med varmen fra år til år

Nogle teorier går endda ud på at træet drejer sig efter solen lige som solsikken og derfor vrider Barken i stykker.........men denne sjove og åbenlyse teori er skudt i stykker igen, da træer åbenbart er for stive til at gøre denne gymnastiske øvelse........uanset forklaring så er barken SMUK!!!!!

........sådan er naturen jo så forunderlig.
Se også et skønt og kæmpe stort flettet Platantræ her :0)

28 kommentarer:

 1. Du har min stemme! Efter at have læst både dit nye indlæg og det gamle, så er platan lige sagen.

  Meget flot!

  Vi så en del platantræer engang på en ferie i Sydfrankrig og forundredes over den smukke bark. Dengang vidste jeg ikke, det var platantræer.

  SvarSlet
 2. Sikke nogle flotte billeder af Platanstræets bark og stamme.....nu må vi jo alle have sådan et træ i haven ;o)

  SvarSlet
 3. Skønne billeder af dejlige plataner:) Jeg forstår din fascination, Plataner er utrolig smukke og jeg har set fantastiske og KÆMPE store platantræer i Salzburg og i New York. Jeg fik altid nyseanfald da jeg i sin tid arbejdede med plataner.

  SvarSlet
 4. Stammerne er utrolig smukke og sådan som du beskrev ideen med at beskære træerne, som en paraply på træffet, så bliver det helt sikkert flot :-)

  Håber du får sparet sammen til ønsketræet :-)

  SvarSlet
 5. De har helt fantastisk dekorative stammer. Jeg kan godt forstå dig.
  En stribe af dem er jo noget helt for sig. tænk, hvis man kunne have sådan en på gårdspladsen :-D

  SvarSlet
 6. Fru Friis.....jep ...meget forunderlig :0)

  -----

  Ulla....tak for stemmen, jeg er slet ikke i tvivl længere efter at have set den in real life......fantastisk.

  -----

  Helle....ja ikke.....det er da en MUST HAVE :0)

  -----

  Lisbeth.....ja den er smuk....men jeg tror ikke den foralvor har fundet vej til provinsen........mindes ikke lige at være stødt på den.....og jeg ville helt sikkert kunne huske den smukke camouflage :0) Hvis du er allergisk må du jo hellere komme på besøg inden jeg planter *SMILER* :0)

  -----

  Susanne.....ja jeg kan lige se det for mig :0)

  Med det havebudget jeg kører så skal jeg lige have lidt flere mønter i krukken inden den er hjemme ;0)

  SvarSlet
 7. Åh ja... jeg er også helt dårlig med Platan træet. Det er så smukt. Håber du finder et flot eksemplar. Havde jeg plads til flere træer, var det øverst på ønskelisten. :)
  Tak for de meget smukke billeder.

  SvarSlet
 8. Ja det er et skønt træ, men det bliver vidst meget stort.
  Jeg kender faktisk to byer, hvor der er plantet en del af dem.
  Den ene er Odder i Østjylland, den anden er min fødeby Munkebo på Fyn. Der er platantræer over hele butikstorvet, meget dekorativt.
  Held og lykke med træet og opsparingen til det :-)

  SvarSlet
 9. Platantræernes stammer er meget, meget smukke. Træerne tåler kraftig beskæring, så kan sagtens holdes i en passende størrelse :-)

  SvarSlet
 10. Hi hi... ja, jeg kan godt huske, da vi stod og aede træerne inde i Life-haven :-)
  De er virkelig fascinerende, og jeg synes at stammen ligner et dyr med folder i skindet.
  Åh nej, hvorfor skrev Vivik nu at de kan holdes i passende størrelse. Nu havde jeg ellers besluttet at det er for stort et træ for min have... suk :-D

  SvarSlet
 11. Eva.....ja det er svært at modstå :0)

  -----

  Lisbeth.....ja der er potientiale til et meget stort træ i sådan en platan......men med beskæring kan den holdes nede i et omfang der kan tolereres i selv små haver som min :0)

  -----

  Vivik - det lyder godt ....det er nemlig også det jeg er kommet frem til ved at surfe lidt rundt :0)

  -----

  Hanne - *SMILER* ja de var svære at holde fingrene fra ;0)

  SvarSlet
 12. Jeg kan godt forstå du er vild med den, om vinteren må den også være opsigtsvækkende med sin smukke bark.
  Hvis bare jeg havde plads :0)
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 13. Ja, forunderligt. Jeg har aldrig set sådan et træ, men det er godt nok flot. Jeg håber, det lykkes dig at få fat i et.

  SvarSlet
 14. Meget meget smukt. Den der havde plads til et sådant træ!

  Jeg har selv et hjortetakstræ stående i et hjørne (har ikke selv sat det), som jeg har klippet helt vildt i, med det resultat at kronen virkelig danner en paraply eller hængende kuppel. Det ligner nærmest et palmetræ. Jow der skyder små træer op flere steder, men de er supernemme lige at snuppe.

  SvarSlet
 15. Ina....har først set kommentaren nu ;o) Den må være kommet mens jeg skrev i aftes -

  Din gårdsplads ville da være det helt perfekte sted at plante en platan......i gamle dage da møddigerne blev flyttet væk fra selve gårdspladsen blev der ofte plantet et træ.......derfor ser man mange gårde med et stort kastanje-, elme-, bøge- eller lign. træ midt på pladsen.......så hvorfor ikke et Platan her i det 21. århundrede ;0)

  -----

  Annette ja den må fremstå meget skulpturelt også om vinteren :0)

  -----

  Birgitte....tak - det skal nok lykkes når krukken er fuld :0)

  -----

  Nette.....ja det må være skønt med sådan et skygge dannende træ på en hed hed sommerdag - hvis der ellers kommer flere af den slags ;0)

  Har godt oplevet at hjorttakstræer er vilde med at sætte vildskud :0)

  -----

  SvarSlet
 16. Hvor er det smukt.

  Jeg må dog skyde en hvid pind efter sådan et træ...har et 20-25 år gammelt, smukt rønnetræ...og på 200 m2 skal der ikke flere store træer ind....kun et lille æbletræ :o)

  SvarSlet
 17. Fantastisk!
  Har aldri sett noe liknende!
  Ha en fin söndag!
  /Irene

  SvarSlet
 18. Så himla läcker alltså!
  Ser nästan ut som tyg runt stammarna...jag har sett sån träd i verkligheten o de är sevärda!Man vill fingra på dom :-)
  KRAM från mig!

  SvarSlet
 19. Hej Frøken Solhat!!
  De er da helt utroligt smukke, de platantræer. Jeg kan godt forstå at du ønsker dig et platantræ. Held og lykke med det!
  Grethe ´)

  SvarSlet
 20. Hej
  Hade tänkt komma till träffen men min tid räckte inte till.
  Vilka träd....
  Jag tycker det är så kul när du tittar in hos mig och skriver några rader, det värmer så gott.
  Tack för det
  Annika

  SvarSlet
 21. Kære frøken Solhat

  Jeg har selv købt platantræer til 400 kr. stykket ( på Fyn ), så du behøver jo ikke at vente i årevis!
  Det er jo altså hvis du køber dem uden espalie stativ!

  Mine er 3 år gamle ( i min have )og er begyndt at skrælle af i barken, men pletterne kommer vis senere.
  Held og lykke med projektet.
  Kh Helle

  SvarSlet
 22. Jeg har gjort noget MEGET dumt. Til vores sølvbryllup for en del år siden ønskede vi (øh jeg) os et platantræ og fik det. Da det kom til stykket kunne jeg ikke lige finde ud af hvor det skulle stå og det blev så byttet til 2 smukke firkantede krukker. Det har jeg senere fortrudt for jeg er også totalt vild med platantræer, og på nuværende tidspunkt ville det have været 6 år gammelt, og sikkert have været flot - HULK! Vil overveje at købe et nyt.

  SvarSlet
 23. Hahahahaha Lene, Jeg kender godt det med at fare forvildet rundt i sin have med en plante i hånden og ikke vide, hvor i alverden man skal gøre af den.

  Hvornår begynder barken at skalle mon?

  SvarSlet
 24. Ups, Jeg ser at Helles skaller efter 3 år.

  SvarSlet
 25. Esther - velkommen i min lille have....*SMILER* - ja ind i mellem må der skydes med hvide pinde da drømmene overgår de muliges kunst :0)

  -----

  Irene - også velkommen til dig :0) Nej er det ikke bare helt fantastisk....tror ikke det findes smukkere :0)

  -----

  Helena.....ja fingrene må simpelthen bare hen at røre for øjnene tror ikke hvad de ser ;0)

  -----

  Grete.....velkommen hid i mit lille haveunivers :o) Ja det er et helt fantastisk mønster barken frembringer.....SMUKT :0)

  -----

  Annika....åh hvor ærgeligt det ville have være så hyggeligt at træffe dig også....men hvem ved - måske lejligheden byder sig igen senere ;0)

  -----

  Helle.....velkommen her....nej du har ret det er inde for rækkevide med sådan et træ......og tro mig, det skal blive købt - jeg overvejer nu bare hvad der er bedst efterår eller vente til foråret ;0)

  Hvis du er den jeg tror du er ;0) så tak for tippet med bambuspindene - det skal prøves :0) Dine fire ser helt fantastiske ud.....det bliver jo en helt lille overdækket terrasse :0)

  -----

  Åh Lene.......sådan kan man ærger sig i baghjul ind i mellem. Men det kan heldigvis nåes endnu.......og så kan vi begge sidde om seks år og tænke "Det var nu godt jeg plantede sådan en Platan :0)"

  -----

  Nette :0)

  SvarSlet
 26. Hej frøken solhat!
  Jeg kan se at du bor i Himmerland, og hvis du ikke har alt for langt til Hobro, så skulle du ved lejlighed se de smukke platantræer, der er placeret forskellige steder på gågaden her.
  Der er iøvrigt en rigtig god og skøn blog du har. Den vil jeg glæde mig til at følge.

  SvarSlet
 27. Jeg samlede for 14 dage side platanfrø op i Berlin.
  Jeg lagde dem på fugtigt vat da jeg kom hjem (som krse) og har ladet dem stå lunt.
  Nu spirer ded er der nogen der har gode råd til hvordan de skal plejes for at ovverleve?

  Aase

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...