Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

søndag den 5. maj 2013

Svamp i mine buksbom???


 


Min buksbomhæk der fungerer som rumdeler mellem to af mine oaser i haven har igennem foråret fået flere og flere brune og tørre grene og pletter i det ellers så grønne bladværk. Til at begynde med frygtede jeg meget at det  kunne være den alt ødelæggende buxicola-svamp der havde angrebet.........og jeg gik i nogle dage gået rundt om mig selv, læste og studerede på nettet, græd snot og lavede en svampeprøve. Se evt. her hvordan det gribes an.

Min egen lægmands konklusion er blevet at det heldigvis ikke er Buksbomkvistdød/Cylindrocladium buxicola men måske den anden og knap så slemme svamp  Volutella buxi/buksbomgrentørre.
 
Grenene på mine buksbom havde ikke de sorte streger på grenene som illustreret på billedet herunder. Tilgengæld fandt jeg desværre også  en brun plet og tørre døde grene nedenunder min store opstammede buksbom. SÅ var der ikke langt til handling - dommen blev at hækken der var angrebet flere steder måtte op.......MED DET SAMME - jeg vil gøre alt i verden for at redde min store opstammede buksbom, så for at mindske smittefaren i haven måtte hækken simpelthen lade livet HER OG NU.
 
billedet er lånt her:
De sorte streger på grenen er kendetegnende for svampesygdommen" buksbomkvistdød"  bedre kendt som "Cylindrocladium buxicola".
 
Claus var frisk og gravede hækken op - helt uden at skade mine pæoner vel at mærke, der er godt på vej op ad jorden......flere af mine buksbomkugler er blevet grundigt tjekket og og nogle er gravet op andre er blevet studset for små tørre grene  SUK.....jeg er i 7-sind skal det hele lade livet????
 
Den opstammede store buksbom er blevet grundigt gennemgået og de grene der var angrebet er blevet klippet væk og jeg håber på den måde at jeg i det mindste kan redde havens konge.
 
Nu ser det hele så lidt trist og bart ud da jeg i samme åndedrag har gravet staudebedet ind mod terrassen op - jeg har nemlig været så heldig at få foræret to trailer fulde 2 år gammelt og godt komposteret hestemøg - så nu skal havens ældste bed have en jordforbedring nu vi er i gang med gravearbejdet. 
 
I mens jeg jordforbedre skal der fintænkes.....what dælen do I do???????

Læs evt. et  tidligere indlæg om buxicola her - i indlægget findes der flere links til relaterede sider og links til alternative planteforslag.

Læs evt. hvad Søren Ryge skrev i politiken 2011 om buksbomhækkene der rammes af svampesygdommene.

Eller denne engelske artikel om de to svampesygdomme her

12 kommentarer:

 1. Fy da føj! Det er svære beslutninger, du skal have truffet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pyha ja - det har også krævet nogle overvejelser både for og imod kan du tro.

   Slet
 2. Åh hvor jeg føler med dig - sygdom i haven er smerteligt!!! Jeg har opgivet drømmen om buksbomhække mellem søjlerne i min pergola og har idag plantet Ribes alpinum (totalt Søren Ryge;0))i stedet. Ikke stedsegrøn, men kan klippes og formes med tiden...havde ikke nerver til det andet efter så megen sygdom i haven...

  Knus fra Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Ribes alpinum skal jeg lige kigge nærmere på ...kan ikke finde den på min indre harddisk....- thank God for google :0)

   Slet
 3. Kære Dorthe

  Jeg har ikke læst dine links endnu, men vil lige pippe, at jeg sagtens forstår din ærgrelse og frustration. Det er "gamle" planter, som har haft en funktion og effekt i din dejlige have. Når det er sagt, fatter jeg ikke, at dyre buksbom planter stadigt valser ud af havecentre, når man tænker på kombinationen af priserne og de frygtede svampesygdomme. Smukke er de dog. Men det er taks efter min mening også. Da jeg overtog min have, stod der et mindre takstræ, som jeg i 2009 skar ned. Jeg gik og spekulerede på, hvordan jeg skulle få roden op, da jeg kom i tanker om, at jeg kunne lave det om til en stor kugle. Så nu har jeg den skønneste mørkegrønne takskugle!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er ærgerligt...men hver plante sin sygdom åbenbart....huske hvordanelme træerne faldt på stribe og kastanjetræer med sygdom i.....måske det er en årrække det gør sig gældende og så vi kan starte forfra :0)

   Slet
 4. Åh nej, kære Dorthe. Svært at sige noget der hjælper,dig....

  SvarSlet
 5. Kære Dorthe

  Jeg tænker bare - Er du helt sikker? - Der er rigtig mange vinterskader i de stedsegrønne vækster i år. Mine buksbom lider også, og 50 år gamle taks som aldrig har fejlet noget har masser af gule grene. Jeg må indrømme at jeg ville slå koldt vand i blodet hvis jeg var dig og lige se tiden an. Jeg tror det er vinterskader....

  Mange hilsner Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke om jeg kan blive helt sikker i min sag uden ekspert hjælp.....men min lille hæk stod så tæt på min opstammede kæmpe buksbom at jeg ikke turde tage chancen. Den vil jeg for alt i verden ikke miste. Enkelte steder var der kommet bare grene som på det billede jeg lige opdatere med om lidt.

   Jeg må krydse fingre for at du har ret og at det blot er vinterskader.....for så er der da en fremtid for de store kugler jeg har ladet stå indtil videre i den modsatte ende af haven og ved min indgang - dem har jeg blot studset for tørre og visne grene - så må tiden vise om der kommer flere hen over sommeren - hvad jeg bestemt ikke håber.

   Slet
  2. Jeg tror og håber det er vinterskader - jeg kan i hvert fald også gå ud i haven og tage tilsvarende billeder af skadede buksbom og de fejlede i hvert fald ikke noget for et par måneder siden. Det er først nu hvor sol, varme og vind trækker det sidste saft ud af de døde grene at man ser skaderne. Det er hele grene der er døde, så nye grene skal vokse ud og dække de døde partier - det kommer nok til at tage noget tid. Vi må se tiden an :-). Mange hilsner Marianne

   Slet
  3. Ja der er ikke andet for end at vente Marianne og håbe det bedste.....og måske jeg var for hurtig...jeg ved det ikke - men fakta er at jeg har skaffet mig af med min hæk og det her givet plads til forandring og nye dejlige drømme - det vigtigste for mig er dog at jeg føler jeg har gjort hvad jeg kunne for at beskytte min kæmpe opstammede buksbom - den må for alt i verden ikke blive ramt af dårlig domme :0)

   Slet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...