Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

tirsdag den 7. maj 2013

Nyt fra skovhaven.....


Mine elskede vibeæg er nu sprunget ud for alvor......de står i små klynger og vipper med deres skønne blomsterstande i mens skovviolen lystigt breder sig i bunden af bedet og liljekonvallen skyder sine spyd op ad jorden for asnart at afløse anemonefloret.
På week-endens plantemarked ved Hald hovedgård  faldt jeg til min glæde over denne skønne bregne Adiantum pedatum "Venus hår".....flere af jer har sikkert set den hos Claus Dalby lige som jeg. Jeg må sige den er skøn. Super let og elegant at se på, fin grøn på de smukke sorte stilke og så er den ikke så voldsom og kraftig som mange andre bregner. Min "skovhave" er som I ved ikke meget mere en nogle få kvadratmeter stor så planterne der skal vokse her sammen med anemoner, violer og vibeæg skal helst ikke blive for dominerende så denne smukke lave bregne syntes som et perfekt valg.
Da sælgeren spottede min interesse for Venushår fandt han straks en anden lille og anderledes bregne frem......den her jeg ALDRIG set før - men nu kan man jo heller ikke påstå at bregner er min spidskompetence - tilgengæld er jeg et let offer for sælgere :0)
Athyrium filix-femina "Frizelliae"/ halvmåne-fjerbregne røg med i kurven og har nu også fået plads i "skovbedet". Nu kan jeg så bare håbe på at bregnerne vil trives og tilføre bedet lidt grønt, let og luftigt. 
22 kommentarer:

 1. Jeg har begge de smukke og elegante bregner - venushår er allerede ved at springe ud; men den sidste lader vente på sig, måske fordi den står i et nordvendt og skyggefuldt bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder skønt at du har dem begge og at de er ved at springe ud - så er der håb for at de kan overvintre her også......glæder mig til at se om de breder sig lidt ;0)

   Slet
 2. Sikke en skøn lille skov-idyl :-)
  Jeg har i øvrigt netop selv indkøbt et par af de små svovlgule anemoner. Jeg må indrømme, at du har haft en ikke helt ubetydelig rolle i den sammenhæng. Din begejstring har smittet - og det er jeg meget taknemmelig for, for de er da noget af det yndigste. Nu håber jeg bare, at de også vil trives her på min matrikel.
  Sommervarme knus
  Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.......det køb bliver du glad for - de er simpelthan SÅ søde de svovlgule Signe.

   Slet
 3. Smuk skovbund du har. Hvor fine bregner du fandt, dejligt med lidt nye planter :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.....ja lidt fornyelse må der til ;0)

   Slet
 4. Bregner er også en favorit her, og jeg glæder mig til, at træerne vokser godt op, så jeg kan få skovhave :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Bregnere er et nyt bekendtskab i min have Madam Bæk....men jeg håber de kommer til at trives på de få kvadratmeter skovhave jeg har :0)

   Slet
 5. Hei

  Kjempe flotte blomsterbilder. Nå er det så mye herlig ut, så nå må vi bare nyt alt!

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det skal nydes i fulde drag Vivi....det går stærkt nu :0)

   Slet
 6. Sikke en dejlig skovhave du har. Jeg har en del bregner også nogle der ligner de 2 du viser, men jeg ved ikke om det er dem, jeg har nemlig ikke navn på mine.
  Den svovlgule anemone er rigtig sød.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.......skovhave og skovhave er jo nok så meget sagt men det lyder godt ikke ;0) det er ikke meget mere end et par kvadrat meter under min syren der så fornemt har fået titlen skovhave ;0)

   Ja den svovlgule er virkelig attråværdig....håber min spreder sig yderligere næste år...så jeg igen kan dele lidt ud :0)

   Slet
 7. Det er et smukt skovbed du har søde ven og god ide at tilføre bregner det er virkelig skønne planter:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og ja jeg tænkte at bregnerne ville være et perfekt indslag der midt i alt blomsterrigdommen ;0)

   Slet
 8. Jeg har også inddirekte fået startet et lille skovbed - det er startet som skvalderkålsbekæmpelse. Men den er nu omdøbt til skovbedet og her taler vi om kun 1,5 x 1,5 m ....man skal jo starte i det små :o)
  Så jeg suger lige planteideer til mig her hos dig - de minibregner er så fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det vi skal Berit starte i det små.....så er det også mere overskueligt *SMILER*. Har i øvrigt lige plantet mine/dine porcelænsærensprid ud i haven :0) Denne gang lykkedes det mig at nurse frøene rigtigt ;0)

   Slet
 9. Dine elskelige vibeæg er også smukke. Jeg har lige lært, at hvis man fortsat vil have de hvide, skal man skille de to farver fra hinanden, for i løbet af et par år har du ikke flere hvide tilbage! Så jeg er på jagt efter mine hvide, og jeg kan godt se at det passer, for der er ikke mange tilbage. De tager farve efter de andre.
  Men det er et dejligt skovbed du har fået dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du nok ret i Bente....at de forsvinder de hvide.....i nogle af klaserne er der i hvertfald kun de røde tilbage nu :0) Tak....det er jeg glad for at du syntes :0)

   Slet
 10. Hej Dorthe.Skønne billeder fra din have.Kan se at der er rigtig mange der anlægger skovbede.Men min have egner sig ikke til det.Købte en hvid vibeæg på plantemarkedet i søndags.Og fik det samme at vide som Bente.Købte også to spændende nye stedsegrønne bregner.Har en del almindelige bregner,som trives godt.
  Rigtig god dag knus Jette midt i regnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skovbedet er somend kommet sådan lidt hen af vejen - uden at jeg har noget der overhovedet ligner lidt en skov.....men lidt Royal og med egen skov har man vel lov at være ;0)

   .....det er jo med at plante noget der trives der under syrenen og æbletræet....og inden de får blade er der dejligt lyst til de forårsblomstrende skovbundsvækster :0)

   Slet
 11. Kære Dorthe.

  En forsinket men meget meget stor og dybfølt TAK for dit smukke og hjertevarmende indlæg om min bog. Jeg læste dit indlæg flere gange og det gjorde så godt midt i sorgen over at have mistet min mor. Hvor var det sødt skrevet og det var fantastisk at få sådan en positiv respons, når man nu har gået og nørklet med ord et helt år.

  Din skovhave ser fortryllende ud......ikke mindst vibeæggene som er en af mine allerstørste kæledægger. Selv går jeg også og leger lidt med tanken om at inddrage bunden i Syrenprinsens syrenafdeling til skovhave. Det er velnok en smuk lille bregne, du har fået. Superskønne, stemningsfulde billeder, som altid.

  Hav en dejlig miniferie og nyd det pragtfulde forår......og endnu engang tusind tusind tak.

  Grønne knus og kærlige tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. Sødeste Jytte..... det var simpelthen SÅ lidt og ih hvor er det altså en dejlig bog du har begået over din smukke smukke have :0) Jeg er utrolig ked af at høre at du har mistet din mor....og det gør mig virkelig ondt - jeg ved at det kommer til at tage tid før du har lært at leve med det store savn det er. Men jeg er sikker på at du finder din egen måde at mindes hende på og håber at det smukke forår giver dig lidt lise i sjælen :0)

   Varme tanker og knus
   Dorthe

   Slet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...