Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

tirsdag den 21. maj 2013

Samobor´s perfekte partnere.

 


Sidste år da jeg var til plantemarked og blogtræf i geografiskhave i Kolding var jeg så heldig at få foræret denne Geranium phaeum "Samobor" eller bølgekronet storkenæb "Samobor" som den også hedder på dansk. Søde Lone havde en aflægger med til mig fra sin have, oprindeligt havde hun selv fået en aflægger af Anne Mette hvis jeg husker ret.........- skønt med sådanne personlige planter med et stamtræ ;0) 
 
Artsnavnet phaeum betyder - i følge Geranium dronningen Birgitte Husted Bendtsen - brunlig og hentyder til den rødbrune farve blomsterne i denne art har. Blomsterne på Samobor er smukke og meget mørke, nærmest bordeauxrøde. Bladene er også utrolig smukke og meget i øjnefaldene med deres brede sortrøde bånd.  Alle G. phaeum sorterne har et hvidt øje i blomsten - det ses tydeligt på det øverste billede af Samobor hvor den er hvid i midten.
 
Storkenæb er ikke en planteslægt jeg har haft den helt store kendskab til....men det er ved at ændre sig efter at jeg sidste år var den heldige vinder af den nye udgave af bogen "Storkenæb - bogen om Geranium" skrevet af Birgitte Husted Bendtsen. Lige så stille er min storkenæbssamling ved at udvide sig fra de to jeg havde i forvejen nemlig "Rose Clair" og  den lille smukke "Ballarina".  "Samobor" er den første af mine nye storkenæb der blomstrer men snart følger flere med.
 
Nu hvor Samorbor blomstrer for første gang her i haven er jeg  meget fornøjet med dens placering. Jeg har plantet Samobor under min mørke Akabia Quinata,  her står den sammen med de mørke tulipaner "Queen of night" og "Rem´s favorit". En meget smuk sammensætning hvis jeg selv skal sige det........;0)
 
Nu glæder jeg mig bare til at den kan deles - for drømmen må da så absolut være at få et helt hav eller flor som Anne Mettes med årene. 
 

30 kommentarer:

 1. A match made in heaven. Du er heldig, for samobor breder sig hurtigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. ....det lyder godt - den må gerne brede sig her :0)

   Slet
 2. Så har jeg været på en meget stor tur rundt i din have (var noget bagud med læsning af indlæg)
  SUK, hvor en dejlig oplevelse. Der er så smukt hos dig og en skøn atmosfære du skaber.
  TAK for en fin oplevelse og jeg ønsker dig gode havedage fulde af glæde.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Dorthe....og du er altid velkommen......jeg er ikke selv for god til at tage på blogvandring i disse dage når vejret er så smukt at tiden tilbringes ude :0)

   Slet
 3. Så vackert! Kram Hanna

  SvarSlet
 4. Jeg har sammen kombination (blandt andet, for har massevis af den dejlige bølgekronede sag:0))- og med mørk alunrod om fødderne. Det ser så lækkert ud, synes jeg. Især fordi der også er masser af grønt i bedet også...

  Du behøver ikke utålmodigt vente på, at den kan deles - Samobor frøsår sig selv med stor iver, så klipper du ikke blomsterstandene af, ja så dukker små og let genkendelige planter op hurtigt. De er jo lette at kende på bladenes mørke aftegninger.

  Eneste minus ved denne søde (og skvalderkålskæmpende) sag er, at den kan få noget rust midt på sommeren, men klippes blade af med usentimental hånd, så kommer de dejligste blade frem igen hurtigt.

  Knus og dejlig aften fra Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. mmmmm....mørk alunrod lyder som endnu et godt match :0) Ja jeg har godt læst den er villig i frøspredningens kunst - det må jeg tage som en lille udfordring hvis det skulle vise sig at blive for voldsomt :0)

   Den skal nok blive klippet ned....lige som mine andre - det er nemlig godt givet ud at gå en sommerrunde med saksen ;o)
   SvarSlet

   Slet
 5. Uh, så er din akebia sprunget ud - lækker blomst som passer rigtig fint sammen med samobor og de viste tulipaner. I øvrigt kan du føje enndu en gren til dit stamtræ - jeg har en søster til Samobor fra Anne Mette stående i min have :-) Jeg ønsker mig også mange flere af dem, men mon ikke det lykkes for os over tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er snart én stor skøn familie Susanne.....det er skønt på denne måde at glæde hinanden med små blomsterbørn ;0)Jeg tror det lykkes os Susanne.....efter hvad Birgitte Husted, Marie og Kathinka skriver så skulle den sprede sig villigt :0)

   Ja min akebia er sprunget ud......og det er en glæde - dog tvivler jeg på at der kommer blomst i min hvide i år - den jeg plantede ved udebruseren.....jeg holde nøje øje og umiddelbart ser det ikke ud til at der er gevinst allerede i år :0)

   Slet
 6. Og sådan, søde Dorthe, lærte jeg såmænd lidt om en/et(?) af mit livs første storkenæb, tak :) Glæder mig til at følge din samling :) Kh Anne Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. .....det var så lidt søde Samobor- stammoder :0) Lidt nyt kan man altid lærer.....og jeg er jo så lykkelig at sidde med bogen og kan læse lidt op :0)

   Jeg glæder mig bestemt også til at få et hav som dit :0)

   Slet
 7. Hej Dorthe.
  Jeg har en hel skov af Geranium Phaeum ,de er meget villige til at sprede sig. Jeg har lige købt en Akebia Quinata, ville også gerne have en i hvid men øv den var udsolgt. Det er en smuk sammensætning.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder smukt Margrethe.....og her skal de være velkomne til at sprede sig i skyggebedet bag mit bøge træ ;0) Ærgerligt med den hvide akebia.....jeg købte min hos Asmild plantesalg - her havde de den dog ikke hjemme men bestilte den hurtigt hjem til mig sidste år :0)

   Slet
 8. Åh.... den er så skøn, og som flere rigtigt skriver, så breder den sig velvilligt. Mine står i kæmpeklumper sammen med Queen of Night, og det passer altså godt sammen. Når Samobor er afblomstret, klipper du den bare helt ned, og så kommer der frisk løv igen, meget dekorativt. Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er et supet godt match samorbor og queen of night - helt perfekt i mine øjene.

   Slet
 9. Åhhh hvor er det bare smukt sammen!!- jeg er helt solgt.
  Jeg har selv den pheum, bare uden de mørke aftegninger på bladene. Nu jeg tænker efter så, mindes jeg da at mine oprindeligt havde aftegninger på bladene. Men nu har jeg kun børnene tilbage, så måske er det der for??
  Det er også en meget lækker tulipan rem`favorit! - Den vil jeg straks notere ned;-) god aften.
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak....ja jeg syntes også at det er en super kombination.....og at de blomstre samtidig er jo helt perfekt :0) Måske.....det bliver spændende at se når børnene bliver store :0)

   Slet
 10. Dejlige billeder, Dorthe, og du har gjort mig meget klogere - tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. *SMILER* det var så lidt - jeg blev bestemt også selv klogere under min research ;0)

   Slet
 11. Åh, det er jo den der skulle kunne udkonkurrere skvalderkål. Og så er den oven i købet køn. Jeg er selv på udkig efter den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja mine "få" skvalder-kål må den gerne udkonkurerer Jeg deler gerne ud når det kan lade sig gøre hvis du kan vente så længe ;0)

   Slet
 12. Vilken underbar färgkombination. Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika....ja skønt ser det ud....og flere må gerne kome til ;0)

   Slet
 13. Det er virkelig en smuk sammensætning med samobor - ren nydelse....

  SvarSlet
 14. Ja, de klæder absolut hinanden!

  SvarSlet
 15. Hvilken smuk storkenæb. Superflot kombination. Skønt med plantehistorier :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - planter med en lille historie er nu de skønneste - og dem man nurser mest om :0)

   Slet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...