Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

lørdag den 4. maj 2013

Humlebien

Jordhumlen søger nektar i mine Echinacea purpurea "White swan"


”Hvis bierne forsvinder fra jordens overflade, vil menneskeden ikke have mere end 4 år at leve i. Ingen bier, ingen bestøvning, ingen mennesker.”  Albert Einstein 
Om citatet her holder stik skal jeg lade være usagt men noget om det må der være. En verden uden humlebier, honningbier og andre krydsbestøvende insekter er i mit univers som lægmand helt utænkeligt.
 
Jeg samler med glæde stafetten op eller udfordringen om I vil - den jeg forleden fik overrakt af Anna fra Anna Vattenkannas trädgård i Sverige. Oprindeligt er det en udfordring fra Anna på Moseplassen der opfordre til at vi alle er med til at øge opmærksomheden på humlebien der efterhånden er  trængt i naturen, landbruget og ikke mindst i vores haver. Det vil jeg hermed ydmygt forsøge at gøre og jeg håber I har lyst til at læse med.
 
 
 
 
Hvordan kan jeg som haveejere hjælpe de trængte humlebier og honnigbier: 
  1. Holde haven uden nogen form for gifte.
  2. Sørge for varieret og rig blomstring helt fra det tidligste forår
  3. Indrette min have så den tilgodeser humlebier og andre insekter.
     
Insektgifte og andre sprøjtemidler gør livet svært for vores humlebier, honningbier og andre insekter og intensiveringen af landbruget og den mange årige havetendens med store terasse-flisebelægninger og enkeltstående stedesegrønne buske har ikke været det mest befordrende miljø for havens kongebestøvere. Netop manglen på egende redepladser tilskrives for en stor del humlebiernes tilbagegang.
 
Humlebierne er kendetegnet  ved at de flyver  tidligt på foråret og de er derfor nogle af de første insekter du ser i haven når vinteren slipper sit tag. Den stor tunge  humlebi flyver ud for at finde nektar allerede når temperaturen når 5-6 grader, i modsætning til honningbien der gerne venter til det bliver lidt mere tempereret med ca. 15 grader og solskin. Hvem bliver ikke glad over synet af den første humlebi i de tidlige krokus der hyggeligt tumler rundt fra blomst til blomst.
 
Humlebien er  en yderst vigtig bestøver da havens frugttræer som æbler, pære, blommer m.m begynder deres blomstring inden temperaturen når de 15 grader så mange frugtavlere er selvsagt også afhængige af at humlebiernes bestand bliver øget og holdt oppe.
 
Vand, nektar og pollenressourcer i haven i det tidlige forår er utrolig vigtige for at lokke humlebierne til og mulighederne for at finde blomster i det tidlige forår er med til at øge chancen for at den overvintrende dronning kommer godt i gang med æglægning og dermed anlæggelse af en ny koloni. Vintergæk, erantis, krokus, juleroser og vinterblomstrende lyng er gode planter at have i haven til netop dette formål samt piletræer der jo som bekendt blomstrer tidligt med deres bøde dunede gæslinger. Adgang til vand er også en vigtig forudsætning. I mine fuglebade og små vandspejl ude i haven ligger jeg gerne en sten der lige stikker op af vandoverfladen - på denne måde kan humlebien og andre insekter få sig en tår vand uden at drukne i forsøget.
Når der vælges planter til glæde for bierne, er det også af betydning, at vi vælger vildarter og ikke forædlede og hybrider. Når man køber løg, skal man vælge det, som kaldes botaniske løg. De er ikke så store og prangende i blomstring, men har så en anden skønhed og større biologisk værdi. De rene arter har som regel den bedste pollen– og nektarværdi, og der er slet ingen tvivl om, at insekterne foretrækker vildarterne. Havenyt 
Digitalis, kæmpejernurt, purpursolhat, sommerfuglebuske, anisisop mfl. er nogle af de sommerblomster og stauder jeg selv har i haven og som  år på år byder på frokost i det grønne for både humlebier, honningbier og sommerfugle. Hvis man sørger for at tilplante sin have med rigelige nektarplanter vil man opleve en hyggelig summen af insekter sommeren igennem og  på den måde være med til at sikre humlebierne også i fremtiden. 
 

 En sten i vandet kan være alfa og omega for insekterne når de skal forsyne sig med vand.
 
 
Få årtiers tankeløshed kan udslette, hvad der har taget millioner af år at udvikle.
Charlotte Skov "Hjælp humlebierne i haven"


Læs evt. mere om hvordan du selv kan indrette redepladser og om hvordan museurin kan lokke dronningen til redepladsen m.m i de nedenstående artikler jeg  frit har brugt som inspiration.

Hjælp Humlebierne i haven
Brumbasseglæder
Humlebier
eller har du mange frugttræer er det også muligt at
Købe et færdigt bistade med humlebier

Læs også nogle af de andre skønne og informative indlæg om humlebien fra andre havebloggere fra hele norden.

Staffeten skal traditionen tro sendes videre til tre andre bloggere der så absolut på ingen måde skal føle sig forpligtiget til at samle den op.  Jeg forsøger mig hermed at sende den videre til Berit fra Irishaven, Ulla fra Frk. Anemone og Birgitte fra En landliggers dagbog.

28 kommentarer:

  1. Vældig flot gennemgang af humlebiens verden og færden som jeg læste med stor interesse.
    Jordhumlen har ihvertfald en rede her i haven. I en lavskrænt som ikke bliver dyrket men hvor langt græs får lov til at vokse i fred, ser jeg den forsvinde ind i et lille hul. Jeg kan følge humlebien rundt på sin tur i blomsterne i haven og det er med stor fornøjelse. Der er nemlig ikke mange her endnu.
    Der er flere der har honningbier i stader her i området, så jeg er heldig at få besøg af dem også. Overvejer om jeg ikke kan klare selv at have et bistade i haven.
    Tak for det dejlige indlæg :-)
    Kh Rose

    SvarSlet
    Svar
    1. Skønt med sådan et lille hul Rose......bare boet ligger lidt ugenert og ikke lige der hvor man skal færdes Det må være sjovt at følge med i. Jeg har været opmærksom på mine i dag efter indlæget og har kun observeret jordhumlen indtil videre....håber at spotte flere den kommende tid ;0)

      Slet
  2. Det er en vigtig sag at bevare humlebien - og der skal faktisk så lidt til at gøre vældig stor forskel. Hvis man kigger sig lidt interesseret omkring på f.eks google,,så er det let at finde ud af hvilke plante man skal skal have for at tiltrække humlebier, sommerfugle osv. Og ja, lad være med at sprøjte, men (og her stopper jeg mig selv). Tak for den grundige gennemgang Dorthe. Knus AM

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja bi- og sommerfuglevenlige planter er der heldigvis mange af...og det er bestemt godt at have in mente når man tager på planteshoppetur :0)

      Slet
    2. Argh. Undskyld Dorthe indimellem går det for stærkt. Ser pludselig at jeg ser ud til at opfordre til at sprøjte og det gør jeg bestemt! ikke, mit men var ment fordi der er så mange flere grunde til,at lade være. Og det med google, det var det var nok også lidt for hurtigt, ment som,en opfordring til at vælge de smuksakker som de vilde dyr også kan li'. Tænk før jeg taler, jeg må snart lære det...

      Slet
    3. Det forestillede jeg mig da bestemt ikke at du ville opfordre til....og ja det er da oplagt at vælge planterne ud fra nytteværdi også...det vil jeg selv prøve at huske på i forhold til hybriderne ;0)
      Knus

      Slet
  3. Dejligt indlæg om humlebien. Jeg har mange i min vilde have. Jeg nyder synet af dem , når de flyver fra
    blomst til blomst. De er helt vilde med min Ribes, der blomstrer lige nu. At se på insekter er en dejlig og stor del af havelivet. Tak for den grundige gennemgang. Jeg skal ud og studere, hvilke typer
    jeg har i min have.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Jette - de er skønne og denne opmærksomhed som Anne har opforderet til er bestemt et godt input. Selv har jeg været mere opmærksom på humlen i dag end ellers.....dog har jeg indtilvidere kun spottet jordhumlen.....håber du havde mere held i artsdiversiteten end jeg ;0)

      Slet
  4. Absolut ingen forpligtelse i at tage en af sine kæpheste op. Det gør jeg med glæde :-).

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tænkte jeg sjovt nok at du gerne ville søde Birgitte ;0)

      Slet
  5. Hej jeg vil da også se om jeg ikke har lidt orskellige, var faktisk ikke klar over at der var flere.. Hilsen Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det kan gå hen og blive til den rene "skattejagt" som denne humleopmærksomhed fører med sig ;0)

      Slet
  6. jeg vidste ikke, humlebien også var trængt, men selvfølgelig lider den også, vi ved jo godt det går den gale vej med bierne. Humlebierne summer netop nu lystigt rundt i mine blomstrende prydkirsebær, dem er de glade ved. Ja , lad os undgå at sprøjte, jeg er bestemt også modstander, men kom hjem til en nysprøjtet gårdsplads forleden... argh, suk, der skal lidt mere pædagogik til åbenbart. Jeg kæmper videre.... og planter flere insekt-venlige planter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Næh det var jeg nok i grunden heller ikke klar over....men på den anden side så er meget jo desværre trængt i naturen så det kommer ikke bag på mig. UPS.......

      Åh lomstrende prydkirsebær - SUK altså ;0)

      Slet
  7. Rigtigt godt indlæg, Dorthe - og som altid lærerigt når du kommer med baggrundsstof. Jeg samler gerne stafetten op, om end det nok ikke bliver til dobbeltindlæg selvom både du og Lisbeth tænkte på mig. Tak skal I ha'.

    Knus Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det Ulla.....viden kan man google sig til og som det fremgår af indlægget så har jeg læst lidt op på emnet :0)

      *SMILER* - det var da bare så lidt - og "dobbelt tanke" ja sådan kan det gå ind i mellem - det er ikke altid let at følge med i det hele ;0)

      Slet
  8. Tak for interessant indlæg - her i haven har vi heldigvis en del humlebier.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Bente....det er skønt med den summen og brummen omkring sig når man går rundt derude :0)

      Slet
  9. Kære Dorthe

    Sikke et dejligt og nyttigt indlæg, som jeg læste med glæde. Jeg har heldigvis en del brumbasser i haven. Så sent som i går blev jeg opfordret til at sprøjte skvalderkålen i min hæk, men ikke på vilkår om jeg vil.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak søde Nette....det er jeg glad for at høre......syntes selv det var sjovt at læse lidt op på de kære humler og viden er jo altid sjov at have omkring det der rør sig derude ;0) Jeg er dog lidt spændt på hvordan du reagere på mit næste indlæg hvor farven gul overraskende nok indgår ;0)

      Slet
  10. Tusind tak for et super godt indlæg!
    Jeg er en af dem der elsker at se når humlebassen kommer på besøg i haven.Jeg vil straks sørge for at mit fuglebad bliver fyldt op i morgen tidlig! Faktisk er der en en fin lille gennemgang af hvordan man laver sit eget insektbo i "HAVEN" denne måned.
    K.Gro

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var så lidt - ja fuglebadet kan bruges af andre end den vandglade solsort ;0) Det er da rigtigt det har jeg da godt set Gro ak for reminderen ;0)

      Slet
  11. Hej Dorthe
    Tak for et godt og informativt indlæg, det har du gjort godt.
    Knus

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lisbeth....det var lidt spændende at læse op på :0)

      Slet
  12. Åå, så fint innlegg da! Supert at du er med og sprer humleengasjement :D Nå raser det inn innlegg fra Danmark og Sverige til utfordringen og det er så gøy å se hvor det summer i bloggene :)

    Ha en herlig søndag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja selv tak søde Anne...det er jo din fortjeneste at det summer sådan rundt omkring i blogland....og du har ret - sikke mange skønne indlæg der er kommet :0)

      Slet
  13. Kære Dorthe / Frøken Solhat
    Jeg kan ikke se, hvordan jeg ellers skulle kontakte dig, derfor denne besked. Håber MEGET at du vil tage kontakt til mig, enten via min hjemmeside vildebier.dk eller som privat besked til "Hjælp Bierne I-Haven" på FB (facebook.com/bierneihaven).
    Mange hilsner, Maria

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maria......beklager at jeg først ser dit spørgsmål nu flere måneder senere. Jeg forsøger mig med en via hjemmesiden for at høre hvad du har på hjertet :0)

      Slet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...