Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

lørdag den 31. december 2011

Tanker bag skærmen......


Som tiden går - 2011 rinder ud og en masse gode have oplevelser, glæder succeer og ærgelser er lagret på harddisken. Her bag skærmen får drømmene frit løb for den kommende sæson:
  • Tænk nu hvis.......
  • Man kunne også......
  • Måske man skulle plante......
  • Eller flytte  en enkelt staude eller to, så der kan blive plads til.........
............det er DET det hele drejer sig om når man har have og elsker at bevæge sig rundt derude. Den evige forandring, årets gang, drømmene, glæderne og ind i mellem ærgelserne, overraskelserne og alle de fantastiske oplevelser en ny havesæson bringer.
Det at være haveblogger har åbnet en helt ny verden af glæde, erfaringsudvekslinger, gode råd, inspiration og nye bekendtskaber der rækker langt ind i min verden.

Alligevel har jeg valgt at  være ret anonym som blogger..........anonym i den forstand at jeg ikke ofte (faktisk ret sjældent) selv optræder på bloggen. Anonym på den måde at der ikke er mange i min bekendtskabs-/vennekreds der ved at jeg blogger.

Hvorfor nu det - hvorfor ser vi aldrig et billede af dig - jeg ved jo ikke hvordan du ser ud......lyder det ind i mellem i en kommentar eller en mail.

.................ja, det tænker jeg også sommetider selv over og jeg tror det bunder i, at jeg føler bloggen er mit helle, mit fristed. Jeg har ikke lyst til på den måde at være en offentlig person selv om jeg eksponere mit haveliv gennem bloggen.

Jeg "kender" jo selvsagt efterhånden en masse af jer, som er faste læsere og jævnligt lægger en kommentar, og jeg har også haft den glæde at træffe nogle af jer I.R.L...........men derud over kan jeg jo se, at der for er mig er svimlende mange besøg næsten hver gang  jeg laver et indlæg........så der er også rigtig mange, næsten ind i mellem skræmmende mange der følger med på bloggen uden at give sig til kende.........kan I følge min fornemmelse : de/I kan se mig , men jeg kan ikke se jer/dem.

Jeg kan godt lide at gå anonymt rundt på planteskoler, markeder eller bare inde i byen uden at have en fornemmelse af at folk genkender mig........det har jeg grundlæggende bare ikke lyst til.

Men jeg kan jo godt se at flere og flere af jer, stort set alle efterhånden har vovet springet og sat et billede på af jer selv på bloggen så jeg kan se hvem I er - men helt dertil er jeg ikke nået endnu, så I må nøjes ;0)

Der kommer ikke noget fast billede på (endnu) men jeg vil give jer muligheden for et lille, hurtigt gensyn med de få gange jeg har sneget mig ind på et billede. De af jer der jævnligt følger med har dog glimtvis haft lejlighed til at se giraffen i haven......men nu er muligheden der igen for at få et glimt af Frøken Solhat:

se evt. her
eller her
eller måske her

Her kan du endda læse  7 ting om mig hvis du har lyst.





Nu når I "ved hvem jeg er" så vil jeg ønske jer alle,
 kendte som anonyme
 et rigtig godt og lykkebringende nytår
med håbet om et helt fantastisk
 godt og solrigt haveår i 2012.

Knus Dorthe

fredag den 30. december 2011

Flytning af vinstokke ?????




Nu er jeg virkelig på dybt vand.......helt derud hvor jeg ikke rigtig ved om jeg kan bunde så derfor håber jeg lidt på råd og vejledning fra jer søde medbloggere. Måske er jeg oven i købet så heldig at der er nogen af jer der har egen erfaring i at flytte en vin stok???

Min Svigermor har de mest fantastiske gamle vinstokke i sit drivhus.....med søde grønne og blå druer - de er små men smager helt vildt fantastisk.

Sagen er den, at min svigerfar desværre døde i sensommeren efter et kort tids sygdomsforløb.  Det var hans vindruer, hans hjertebørn, ham der nænsomt passede og plejede dem, ham der tændte lidt op i brændeovnen i drivhuset om vinteren når han syntes det blev for koldt for de gamle stokke.

Min svigermor har nu bestemt sig for at hun vil af med vindruerne, da hun af helbredsmæssige årsager ikke kan overekomme dem og i grunden måske også syntes at det er et overskueligt vildnis af ranker i divhuset altid.

Det er så her jeg kommer ind i billedet........jeg kan simpelthen ikke klare tanken om at de skønne vinstokke bare skal kasseres og derfor går jeg og lege lidt med tanken om at prøve at flytte dem.........hjem til mig.

Nu er det så lige at mit drivhus ikke er ret stort og allerhøjest kan rumme én stok og det skal bestemt prøves. Men så er det jeg spørger:

  • Vil en vinstok der har stået i drivhus (med brændovn :0) kunne klare en flytning ud i det fri og også overleve når dens beskyttede tilværelse ophører?????
Jeg har selvfølgelig googlet lidt og læst mig frem til at det perfekte tidspunkt for flytning er lige nu her i vintermånederne - faktisk hellere i går end i morgen ......så jeg skal tænke hurtigt inden der går frost i jorden......for så kan det jo slet ikke lade sig gøre.

Så alt hvad I har at dele ud af af erfaringer med vinstokke og flytning vil gøre mig glad ;0)


Narcisser.....




..........købt ved købmanden er, bortset fra min ene udsprungne julerose og min trofaste  New Dawn det eneste jeg kan byde på med blomster i haven i tiden........men hvilke blomster.

De smukke blomsterhoveder er så hvide at de er svære at gengive ordentligt på billeder og med den vind der igen fejede igennem haven i går ja så var det lidt en kunst at knipse når stilkene en sjælden gang stod stille i vinden...... men tror det lykkedes så nogenlunde.......

onsdag den 28. december 2011

UDEKØKKEN - Sommerens projekt 2011

 
 

I dag da jeg nussede lidt rundt ude i haven slog det mig  pludselig at jeg vist aldrig for alvor har nået at vise jer mit nye udekøkken.....disse billeder er vist det nærmeste . Det går da virkelig ikke an, så det må der rådes bod på nu og her....... lige inden året er omme. Derfor har jeg som I ser været en tur i billed arkivet.

Udekøkkenet var en af mine store drømme der kom til live hen over sommeren. Vejret tillod jo som de fleste nok husker, ikke alt for mange og lange ture ud i sommerlandet med teltet.....derfor bød der sig en masse dejlig tid hjemme i haven.

Da min "håndværker" var overtalt til at deltage i projektet blev der tegnet forskellige skitser og købt træ hjem til formålet.

Arbejdsfordelingen var klar - jeg tegnede - han savede - jeg malede - og han skruede. (Jeg malede og malede og måtte låne mere maling hos min søde genbo da jeg på et tidspunkt fik væltet ca. tre liter sort maling ud over min græsplæne, terrasse og fuglebad :0( spørg ikk e hvordan det kunne gå for sig........men der blev stampet lidt hårdt i græsset af ren arrigskab da uheldet var en kendsgerning ;0 )

Det færdige resultatet blev et fantastisk dejligt arbejds/køkkenbord med håndvask og rindende koldt vand. Som det vist ikke har kunnet undgå jeres opmærksomhed så bor vi nærmest ude i haven i sommer halvåret og grillen fungerer som vores køkken. Så det at jeg fik et bord i den helt rigtige arbejdshøjde og med indlagt vand fra haveslangen (vandet skal selvfølgelig selvsagt ikke drikkes)........ ja det har gjort udelivet hen omkring spisetid noget mere praktisk og hyggelig.





Billederne herover er fra juli og august. Maria sidder med Tobias én af de sjælden aftener hvor vi kunne sidde ud længe.........hvis vi tog jakker på ;0)

Billederne herunder er som udekøkkenet tager sig ud i dag.......ikke så meget mad bliver forberedt derude i tiden......istedet julehygges der lidt derude.



Nu står der blot et lille gasblus på ønskesedlen.......bare lige som supplement til grillen..............ønsker og drømme om forbedringer er der jo altid ;0)

mandag den 26. december 2011

Lysfest.........


.....i haven juleaften.
Jeg elsker hygge og stearinlys og er storforbruger af hvide stearinlys. Således også i julen og i juledagene. Det er så hyggeligt når mørket bryder frem at tænde et par lys i skumringen, finde et spil kort eller en god bog frem, eller bare læne sig tilbage og nyde.

I år havde vi bl.a. svigermor på besøg og havde en rigtig dejlig stille og rolig hyggelig jul. Svigermor kan dog desværre ikke rigtig tåle al den os der kommer fra stearinlysene, så juleaften måtte vi begrænse stearinlyshyggen indendøre. Istedet blev der i den blå time tændt op til julefest i haven og lige uden for køkkendøren......det var rigtig hyggeligt.



Nu vil jeg læne mig tilbage og nyde stearinlyshyggen indendøre og måske så småt starte op med lidt populær armchair gardening........det begynder jo så småt at trække i én for at planlægge næste sæsons glæder. Tusind tak for alle jeres dejlige julehilsner - skøn læsning ;0)


lørdag den 24. december 2011

It´s beginning......


.......to look a lot like Christmas.......da di da di da dum ;0) Lyt med her

Julefreden har sænket sig over det lille hjem og vi nåede det hele.....tror jeg. Træet blev pyntet her til morgen og stearinlys er tændt både inde og ude. Himlen lysner og en kold vind fejer gennem haven. Nu vil jeg trække vejret dybt ind og nyde de næste dage  sammen med familien.





I ønskes alle en rigtig glædelig og fredfyldt jul.

De kærligste julehilsner Dorthe

torsdag den 22. december 2011

Mod lysere tider.......



Nu er det ganske vist......det begynder så småt at gå mod lysere tider. I dag er det vintersolhverv og endnu en af årets vendepunkter. For hver dag der nu går, vil solen holde sig lidt længere over horisonten - og selv om det i starten går langsomt og ikke syntes af meget......ja så lige pludseslig kan det mærkes.

Årets korteste dag er små  6 timer og 48 minutter lang, så dagslyset skal nydes når det er der, da det hurtigt får en ende igen. På søndag d. 25. dec/1. juledag er dagen tiltaget med 1 minut så det går langsomt fremad..........men fremad. Uh hvor skal jeg nyde det ene minut ;0)

Jeg plejer at kunne mærke det for alvor når vi når hen sidst i januar......og det er der jo i grunden ikke længe til når man tænker sig om.

Billederne her er fra i går formiddag ca. 8.45 da jeg kørte på arbejde.........i dag bliver solopgangen vist ikke lige så smuk - der er ingen stjerner og planeter at øjne og det ser lidt gråt vådt og trist ud derude lige nu - men man har jo lov at håbe at det bedrer sig i løbet af dagen.

PLANETERNE:

Hvad planeterne angår så er der lige nu rig mulighed for at se dem......hvis ellers skyerne ville vige og åbenbare den smukke julehimmel. Månen er oven i købet på vej til ny så der er ikke meget lysforurening og dermed fantastisk mulighed for at studere mælkevejen, planeter og stjerneformationer.

Da jeg efter mørkets frembrud kørte hejm fra arbejde i aftes var det i meget smukt selskab Jupiter mod øst, sydøst og den lysklare Venus,  der kan få én til at tænke på Bethlehemsstjernen på denne årstid, mod sydvest.

Merkur kan du fange på morgenhimlen og den røde planet Mars danser ved nattetide sammen med Saturn.  grib kikkerten hvis du ikke som jeg har et teleskob. Med den gode kikkert kan du ane ringene omkring Saturn.

Med det blotte øje kan du kigge efter de "stjerner" der ikke blinker, for i modsætning til stjernerne er det ikke planeternes eget lys du kan se, men genskinnet fra solen......det samme der gør sig gældende for månen. Derfor er lyset konstant og ikke flimrende. Planeterne flytter sig også på stjernehimlen.........over nogle dage kan du observere at de skifter position i et stjernebillede. Det sker ikke med stjernerne der hele tiden har den samme position i forhold til hinanden.

Læs mere om op- og nedgangstider for planeterne her - der er bare med at komme derud  :0)


Stærkt inspireret af en af mine gode blogvenner den skønne Marina fra Badut tror jeg at vi i år  vil drikke sommer og spise jul. Marina er helt fantastisk til at holde traditioner ved lige og give dem en renæssance med respekt for det traditionelle......jeg elsker hendes små hverdagsbetragtninger og mange gode ideer......og ikke mindst hendes villighed til at dele af hendes overflod af gode indfald.

Må I få en helt fantastisk dejlig solhvervsdag
og må lyset bryde frem.

lørdag den 17. december 2011

Morgen hygge..........


Huset er stille.........alle ligger under dynerne og bobler endnu så jeg har lige lidt alene tid på morgen kvisten.  Stearinlysene er tændt og ønskelister er lignet op på spisebordet klar til at jeg får lagt en slagplan.

Med disse billeder af nisse, mistelten og hyacint vil jeg ønske jer en rigtig dejlig lørdag -  vejrudsigten lover os lyse timer med sol.

onsdag den 14. december 2011

MON..............



"Tror du de når det?"

"Hvem?"

"Ja dem oppe i det gule hus - tror du, de når at blive klar til jul?"

"Njaaaaaa - det ved jeg snart ikke.........det er ikke mange gaver de har købt....endnu.....brunt og brændt dufter det heller ikke af !!!!"

"Næhhhhh.....syntes også det går lidt sløjt.......men måske de når det i week-enden - vi har jo lov at krydse vinger for det!"

"Jaaaa.....de skal somend nok nå det - det plejer de jo........selvom jeg har hørt en fugl kvidre om at hun skal arbejde d. 23. dec."

Nåhhhhh.......men så kommer hun nok hjem til et rengjort hus, for han har da fri ved jeg"

"Ja, lad os krydse vinger for det"

"Ja, lad os."


*SMILER*

da di da di da dum....... ;0)





mandag den 12. december 2011

I dag boede jeg......


........tilpas langt mod vest, til lige at få lov at opleve en snert af opklaring på en ellers trist og regnfuld og grå himmel.

Lige inden solen  forsvandt helt ned bag horisonten skiltes skyerne lidt og lod os ane at:

Bag skyen er himlen altid blå.

...........og bare tanken om at det jo heldigvis er tilfældet, skal nok bære os igennem de næste dage, hvor udsigten til sol og blå himmel er begrænset.





søndag den 11. december 2011

Julerose og skæve stolper



Mellem lavendel og buksbomhæk står denne julerose lunt og i læ........det nyder den og belønningen har været en tidlig blomstring i vinter. Nu er de første blomster ved at falme men, bagved og under løvet er der flere tykke knopper på vej op af mulden........ selv om det indimellem er trist og gråt derude så er der meget at glæde sig over alligevel.

Jeg skal vist ud og rette lidt op på fuglehuset.......stormen har  haft et godt tag i stolpen og krænget den til den ene side og glaslanterne i træet skal  også lige filtres ud af grenene - så kan de blive julerengjort i samme ombæring - det trænger de vist til.

Gertrude Jerkyll har stadig en enkelt knop at danse med og hvis det ikke var fordi at det var så koldt - ja så kunne man helt få lyst til at sidde lidt der i solstolen



Glædelig 3. søndag derude :0)

lørdag den 10. december 2011

Julemåneformørkelse

Som nogen af jer ved, så er jeg utrolig facineret af alt hvad der bevæger sig rundt i himmelrummet. Der er ikke noget mere facinerende end at kigge i vores stjernekikkert og se de smukke gasringe omkring Saturn, op til fire af Jupiters 63 måner på én gang, følge genskærret fra rumstationen når den farer forbi eller måske tage et nærmere kig på månens kæmpe kratere og have.


Lige netop i dag d. 10 december er en af de dage jeg har set frem til og alt tegnede lyst og klart på himlen over middag - men så én time før måneopgang trak skydækket tungt ind over landsdelen IGEN - SUK

Det var/er i dag der var/er Julefuldmåne og ikke nok med det, så var der faktisk også total måneformørkelse. Måneformørkelsen toppede desværre kl. 15.33 i øst Danmark  og drømmen om en smuk måne opgang her gik i vasken med skydækket. Måske nogen af jer rundt omkring i landet var heldigere end jeg denne gang.

I stedet for et dagsaktuelt billede må I sammen med mig nyde synet af julefuldmånen fra sidste år d. 21. december.

Man kan jo ikke være lige heldig hver gang man gerne vil tage naturen i ed. Måske jeg fanger den i 2012 ;0)

Virksund 21 dec. 2010 - 15 graders frost kl 17.25

fredag den 9. december 2011

Velkommen........



Nu bydes der igen velkommen ved indgangen....... for som vinden blæser bliver der pakket ned og stillet op igen.............nu er vindstødende ikke længere så faretruende efter gårsdagens storm, himlen ser næsten mild ud med strejf af blå himmel og morgenrøde.

Derfor har hjertet af blød ene, kurven med julerosen, lærkekoglerne og lanternen  igen fundet vej  igen fra deres sikre stormskjul.



Inden jeg fik set mig om.........

Cypressen står ikke længere så lige som den har gjort og clematissen i baggrunden er rykket ned i stormen.

............gik der endnu en uge af december - og de vinduer der ellers næsten lige er blevet pudset, trænger nu til en ordentlig omgang igen. Hele natten, dagen og aftenen har endnu en storm fejet ind over landet og saltvandssprøjt fra fjorden atter fundet vej op over næset.

Iblandt hæftige regnbyger er der flere gange i dag faldet kolde haglbyger....ikke rart når det stormer.

Kroppen er efterhånden ved at være tilbage i gear og i morgen håber jeg på at indhente noget af alt det forsømte............bla. ville det være hyggeligt med lidt mere julepynt end det der langsomt har sneget sig op i vinduerne og måske var det på tide at få lagt den brunkage dej der for længst er handlet ind til............og så er der også noget med julegaver - har købt to indtil videre og det forslår vist ikke når 8 unger venter med spænding på hvad der mon gemmer sig under træet..........der er vist nok at tage fat på :0)





mandag den 5. december 2011

Den første sne............


..............var forlængst smeltet da jeg kom hjem fra arbejde idag. Men det er ganske vist....... i formiddags faldt der nogle enddog hæftige snebyger oppe på arbejdet - og mine egne unger kan bekræfte at det også gjaldt her i byen.

Når nu jeg ikke kan fremvise noget af det smukke hvide så må I tage til takke med noget af det brune.....som jo i grunden også er ganske smukt når man tænker efter. Øverst er det en del af mit hvide bed der  står med vinter strunkne aks og tilføre haven......ja jeg ved snart ikke - lidt forfalden skønhed ;0)

Nederst er der stadig lidt hvidt........ den hvide okseøje svejer stadig helt henne ved hækken og en enkelt solhat vælger at blomstre lige nu hvor polarvinden og hagl og snebyger har fundet vej til landet..........amasing.


 Kræfterne er så småt ved at vende tilbage i kroppen efter en heftig omgang feber......så nu håber jeg at lysten til julehygge og pynt begynder at indfinde sig. Computeren har som I ved været til sundhedstjek og i første omgang var vi lovet helbredelse, da det åbenbart var et grafik kort der var stået af. Men ak........et nyt grafikkort gjorde ingen sommer på den front - i stedet måtte vi købe ny.......det var så årets julegave ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...