Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

søndag den 13. november 2011

Den sidste bliver afløst af den første..........


Finalisten.....rosinen i pølseenden........den absolut sidste blomst på min elskede hvide høstanemoner har åbnet sig. Den er lille og fin og har ikke sine forgængers storhed........men jeg elsker den ikke mindre af den grund :0)Tilgengæld kan jeg så  begynde at glæde mig over at juleroserne begynder at åbenbare sig her midt i november - hvilket er noget tidligere end de plejer.....jeg plejer at skulle om på den anden side af jul før jeg kan gøre mig forhåbninger om at se blomst i juleroserne med mindre jeg køber en af de drevne i handlen. At de er tidligere end de plejer  vist kendetegnede for planterne i 2011.

Jeg er vild med juleroserne og har efterhånden en del der er placeret strategiskt rundt omkring i haven tæt op ad stierne hvor den hurtige haverunde i vinterhalvåret tager sit udgangspunkt. Julerosen eller "Helleborus niger" er den rent hvide af arten og  den blomstrer tidligere end sin søster Påskeklokken/"Helleborus orientalis" der gerne blomstre hen på foråret før Påske alt efter hvordan påsken lige falder.

En af grundende til at jeg elsker julerosen er nok dens stædighed.....den trodser kulde, forfald og mørke vælger at sprede lys i en tid hvor vi allermest længtes.......selv lidt frost og et lag sne får den allerhøjest til at dukke nakken for senere at rejse sit milde hvide ansigt igen. Noget andet er det med længere varende barfrost her vil et par grangrene hjælpe med til at beskytte blomsterknopperne lidt.
18 kommentarer:

 1. Julerosen er også helt klart en af mine yndlinge. Desværre er der vist sket et eller andet med vores, så jeg må nok ud og investere.

  Ha´en god søndag - uden kodymagnyler og sofa på ryggen ;-)
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Julerosen er skøn, men det er nok fordi, det er den første der plejer at blomstre, når vi er på vej mod et nyt haveår :-)

  SvarSlet
 3. Tænk at din julerose blomstrer på så lange stilke det tror jeg ikke jeg kommer til at opleve lige med det samme, men jeg har overvejet at hjælpe dem på vej med overdækning. Det virker som om at du ligger i et lunere område end mig.

  SvarSlet
 4. Vilka fina julrosor! De trivs inte här tyvärr, jag får vänta på orientalishybriderna istället.
  Kram
  Katarina

  SvarSlet
 5. Jeg ser også hvide knopper i bunden af julerosen her i byhaven - ååh, hvor er det dog skønt.
  Du har også ret i, at selv den mindste blomst giver stor glæde i denne ende af sæsonen. Din lille høstanemone er rigtig sød.

  SvarSlet
 6. Øjjjj... fantastisk! Jeg skal da love for at haveåret bliver langt på den måde. Jeg må vist lige ud og kigge lidt på dem jeg har... tror nu det er påskeklokker!

  SvarSlet
 7. Endnu et emne til min plante liste... Vi har kun 2 påskeklokker men ønsker os også nogle juleroser.

  Det er skønt at din allerede er sprunget ud, ja -det har været kendetegnende i år med at alting har været tidligt på færde.

  SvarSlet
 8. Flot at den bare kan blive ved, den smukke Høstanemone.
  Julerose, ja den er respektindgydende - men har aldrig rigtig hittet på min liste ;o) Jeg har dog et eksemplar i haven - måske jeg skulle gå ud og hilse på og se på den med fornyede øjne - tak for det.
  Kh Helle

  SvarSlet
 9. Tænk, at de blomstrer nu, så får du en lang havesæson. Jeg har kun én julerose men derimod nogle påskeklokker. Jeg må også ud at studere min. Din høstanemone, synes jeg, også er rigtig fin.

  SvarSlet
 10. Det var tidligt med juleroser, jeg må ud og kigge på mine i morgen.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 11. Jeg har for få juleroser, og dem jeg har er ikke så langt fremme som dine ;-)

  SvarSlet
 12. Jeg har simpelthen også for få, ligesom Ina. Og vores er kun lige kommet med knopper....Tålmodighed er heldigvis min største dyd. Nåååååh nej....

  Til gengæld tror jeg at jeg har mindst 4-5 høstanemone-blomster endnu :)

  kh Anne Mette

  PS: Er tømmermændene gået over. De kan være slemme deromkring, hvor du bor. Taler af erfaring....dog mange år siden efterhånden :)

  SvarSlet
 13. Hold da helt op en flot julerose! Det er vist helt vildt tidligt, tror jeg.
  Mine er ikke ret store, og står i, surprise, for meget skygge, så der er vist ikke engang knopper endnu.
  Jeg skal da huske at have plantet én på et mere solrigt sted til næste år :-)

  SvarSlet
 14. Jeg elsker også julerosen, og den - sammen med et par andre stauder - var nok den, jeg var helt og aldeles forelsket i helt fra starten.

  Ja, det er da godt nok tidligt, din julerose blomstrer - og det er jo den rigtige julerose (niger) :-)))

  Jeg checkede lige til mine juleroser (påskeklokker) i lørdags, men synes ikke, der var knopper - de blomstrer dog normalt også senere end H. niger, men det kunne jo være. Jeg havde da en, der blomstrede for en måneds tid siden ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Er vild med den seje højstanemone. Jeg startede ud med den hvide, men der er kun en enkelt tilbage. Til gengæld har dens lyserøde søster taget over:) Også smuk, men den hvide er smukkest. Og mine juleroser er der overhovedet ikke skyggen af blomst/knopper i. Må ud og ligge på knæ og fortælle den, at den skal i gang :) Ja det var også en af mine første planter og elsker, at den kan klare hvad som helst. Sej lille fyr. Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 16. Sikke flotte juleroser :)Og du er så heldig at dine blomstrer..Jeg fik en i gave hvor der faktisk er kommmet en aflægger som er ved at vokse sig stor. Der har kun været blomst i en gang og planten er 6 år gammel..Så ved ikke lige hvad der er gået galt..Måske er det ikke en julerose - måske en påskeklokke selvom den er købt som julerose..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 17. I zawilce i ciemierniki są ślicznymi kwiatami. Aby zobaczyć ciemiernika w ogrodzie muszę poczekać do wiosny. Pozdrawiam

  SvarSlet
 18. Julerose er en plante jeg skulle ønske meg mange fler av:) Jeg har en, men det er nok en påskeklokke, så jeg trenger nok ikke vente den i blomst før om en god stund enda:) Om den kommer da... Herligmed en mild vinter så langt i år, det kjennes godt etter to lange harde vintre. Ha en god helg:) Klem

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...