Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

lørdag den 15. maj 2010

Staude- og Træpæoner


Min træpæon som den blomstrede da jeg købte den d. 15. maj 2009

Jeg er forelsket i pæoner....det skal der ikke herske tvivl om. Forventningens glæde når jeg hele foråret går og holder øje med de flotte røde skud der trods kulde og blæst vokser sig til, for til sidst at give et bal uden lige.

Ballet er kort alt for kort, men måske er det netop lige det der gør at pæonerne for mig er så attraktive. De kæmpe store, smukke marengsagtige blomster er for mig indbegrebet af sommer. Den enkelte pæon blomstre desværre ikke særlig længe men sætter man flere forskellige slags med forskellig blomstringstidspunkt - ja så kan rusen trækkes ud og vare en god måned. Groft sagt kan man dele dem ind i tidligt, mellem og sent blomstrende.

Der findes et hav at pæoner og mange forskellige arter pæonerne vokser vildt på de fire kontinenter amerika, europa, asien og nordafrika og har over tusind år været attraktive for blomsterelskere og forædlere.

Pæonerne bliver delt op i to grupper:
Staudepæoner og Træpæoner.

Den mest udbredte staudepæon er Silkepæonen /Pæonia Lactiflora. Den kinesiske P. Lactiflora er stamformen til de fleste krydsninger og sorter af staudepæoner der findes i handlen. Fra denne ene art er der et hav af valgmuligheder og det er umuligt ikke at forelske sig i nogen af dem. 

Silkepæoner er den art jeg har forelsket mig hovedkuls i og som det ser ud nu har jeg vel omkring 15 forskellige slags i haven.

Bonderosen /Pæonia officinalis er stamfader til Europas ældste havepæoner og er meget robust art. Hvem kan ikke huske de store svulmende bonderoser fra sin barndomshaver. Bonderoserne med de røde, hvide eller lyserøde store fyldte blomster. I haven har jeg den lyserøde P. officinalis Rosea Plena og den hvide Alba plena. Mest fordi de blomstre tidligere end Silkepæonen og dermed forlænger sæsonen.

Ud over silkepæonerne og bonderoserne er der som sagt et hav af andre staudepæoner.....men ikke så udbredte..

Korea-pæon/Paeonia obovata
Japan -pæon/Paeonia japonica
Himalaya-pæon/Paeonia emodi
Sibirisk-pæon/Paonia anomala
Tråd-pæon/Paeonia tenuifolia
Svovl-pæon/Paeonia wittmanniana

osv. osv.

Træpæoner er jeg ikke så klog på ......jeg ved de er fantastisk smukke når de når en højde på 2-3 meter og blomstre overdådigt. Har set nogle prægtige eksemplare på Blomstergården for to år siden og købte fluks selv én. Den overlevede desværre ikke så sidste år måtte jeg købe en ny !!!!


Den har været begravet i sne hele vinteren og kvittere nu med mindst tre blomsterknopper. Jeg glæder mig vildt til de springer ud.


Den smukke frøstand på træpæonen stikker ovenud af sneen


knopperne på træ-pæonen er begyndt at svulme.


Hvis du vil fristes så findes der flere gode forhandlere....bl.a. Pæoneksperten som har et udvalg der er til at falde i svime over - de har leveret flere flotte pæoner til mig. Som en sidegevinst kan nævnes at de også forhandler Solhat/Echinacea Purpurea :0)

LITTERATUR:
Vil du læse en bog om Pæoner så kan jeg anbefale Engelske Jane Fearnley-Whittingstalls bog "PÆONER". Bogen er både en praktisk håndbog med over 200 af de bedste pæonsorter og en indføring i pæonens historie og udbredelse. Vil tro man kan låne den på biblioteket.....den er lidt tyk.......var selv heldig at få den forærende af min faster  i 2006 da min pæon forelskelse for alvor tog fat.

8 kommentarer:

  1. Pæoner er så skønne, der er en dejlig romantisk nostalgisk stemning ved dem og de dufter helt skønt. Hvis man planter dem højt er der ingen problemer med at få dem til at blomstre. Jeg plukker af mine og fylder vaserne indendørs sådan føler jeg at jeg får mest glæde af dem: Ha en dejlig lørdag - knus:)

    SvarSlet
  2. Hej Dorthe...jeg ved hvordan pæoner ser ud og de er utroligt smukke og overdådige....jeg selv har ingen erfaring med dem....hold da op, hvor du kan i blomster...dejligt...

    SvarSlet
  3. Hihi, du er vel søt :) Du fikk blandet inn litt Echinecea i peoninnlegget ditt også ser jeg :D

    Jeg er heeelt enig med deg i at peoner er underskjønne, trepeoner fikk jeg øynene opp for for et par tre år siden. Så usigelig vakre de også! Vi hadde P. Lactiflora da jeg vokste opp, et stort og vakkert eksemplar. Mulig det var Sarah Bernard. Glemmer alsri de kjempestore fylte blomstene som veltet utover bedet og plenen :) Imponerende!

    SvarSlet
  4. Lisbeth....det er rigtigt at man ikke må plante dem for dybt.....så går man glip af de skønne skønne blomster.

    Der er blandede meninger om duften....nogen elsker dem andre hader dem. Nogle af mine er gode andre er meget gennemtrængende.....

    ------

    Min mand fatter heller ikke jeg altid kan få plads til én mere Anita :0)

    -----

    :o) Ja ja Ninni......Solhat er jo en plante man bør unde sig selv .......så lidt skjult salgsteknik *SMILER*

    Det er et imponerende syn med pæonerne og netop Sarah Bernhard er en af mine favoritter

    Dryp dryp til jer her fra "bag de duggede ruder" :0)

    SvarSlet
  5. Så smuk den er din træ pæon. Jeg har ingen selv og jeg kan se det er en stor fejl. Hvornår får man mon planter nok!!!! ALDRIG Hi HI

    Knus fra Annette

    SvarSlet
  6. Jeg har et bed fyldt med pæoner og jeg vil gerne have træpæoner også.
    De røde stilke er allerede høje og ser friske og fine ud.
    synd at de blomstrer så kort.

    Min ældste datter har mange solhatte og jeg må sige at de dejlige.

    Echinecea bliver brugt mod forkølelse her i huset.
    Min yngste datter kom hjem fra USA hvor hun havde lært at bruge dette og siden har vi alle været på det...:-o)

    Hej fra Lisbeth

    SvarSlet
  7. Peoner er en absolutt favoritt åp denen tiden. Men jeg klarer ikke la være å plukke store buketter av de, så jeg må ha flere peoner, slik at jeg kan plukke enda mer, he, he:)
    Trepeon har jeg ikke, men på ønskelisten står den og:)
    Jeg er spent på om min solhatt kommer til å trives i år. Jeg har liksom ikke helt fått til dem... men gir meg ikke:) Klem

    SvarSlet
  8. Annette.....nej ALDRIG :O)

    -----

    Ja både pæoner og Echinacea er fantastiske. Solhat er meget brugte i medicinalindustrien. Min far tog også dråber for hans forkølelse kan jeg huske.

    Laver I selv noget af solhatenen Lisbeth? For så vil jeg meget gerne inspireres ?

    -----

    Linda......solhat kan være en meget langsom starter og trives ikke i alt for meget selskab med andre planter. Den kan ikke ret godt lide at konkurrerere om pladsen - så den skal helst plantes med luft omkring for at komme godt i gang :0)

    Pæoner kan man bare ikke få for mange af.......buketterne er fantastiske....og man føler sig rig når man klipper en stor buket til stuen :0)

    SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...