Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

fredag den 27. maj 2011

Når clematis pludselig visner....



Josephine her er en af de gruppe 2 clematis der endnu har været fri for visnesyge. Billedet er fra sidste år, men om 1 uge eller 1½ så er hun sprunget ud igen.


.....er det ofte et tegn på svampe angreb.

I mit tidligere indlæg om Prinsesse Alexandra blev jeg spurgt af fru Friis om jeg havde nogen erfaringer med clematis der pludselig visner. Til dette må jeg desværre sige ja. Jeg har adskillige gange stået med en clematis der var vokset flot op og stod med knopper klar til udspring hvorefter de pludselig og uden varsel visnede ned....til rigtig stor ærgelse.

Det var især i starten af min havekarriere hvor jeg blev fristet til at købe de flotte blomstrende clematis i beskæringsgruppe 2 som plantemarkederne bugnede/og stadig bugner af. De to andre grupper var ikke så almindelige i handlen som clematisserne i beskæringsgruppe 2 dengang......men det har heldigvis ændret sig siden.

Siden er jeg blevet klog af skade og stiftede til min store glæde bekendtskab med Clematis Danmark........... hvor udvalget dengang og stadig er, svimlende stort, og efter at Flemming Hansen sammen med politiken udgav bogen "Clematis og andre klatreplanter" i 2005 har jeg ændret strategi. Her i beskriver han nemlig visnesygen og jeg fik en forklaring på hvorfor jeg ofte stod med hagen på brystet når clematisen fra den ene dag til den anden visnede ned.

Defor ved jeg idag at den lumske visnesyge kun rammer clematis i beskæringsgruppe 2.

Denne Clematis Viticella "Elvan"  klippes ned hver vinter - i år blev det først i marts - den er livskraftig og vokser fra 10 cm over jorden til mandshøj på få måneder og så er blomster floret om én måned 1000 små klokker eller mere.
Derfor begyndte jeg at rette min opmærksomhed på clematisserne i de to andre beskæringsgrupper dvs. beskærings gruppe 1 og især beskæringsgruppe 3. Her er jeg i særdeleshed faldet for de skønne viticellaer og de smukke texensis der er temmelig fordringsfri og aldrig - i hvertfald ikke her i haven bliver ramt at sygdom. De blomstre med kaskader af blomster hele sommeren.......tilgengæld er blomsterne ikke så prangende og store som de ofte er i beskæringsgruppe 2 men det er bestemt kun en charme. For mindre smukke er de bestemt ikke.

Til gruppe 2´s fordel skal lige siges at jeg stadig har dem i haven og er rigtig glad for dem - bla. den før omtalte Prinsesse Alexandra.  Jeg har også nogen som 7 - 9 - 13 aldrig har været ramt.....de der gentagne gange er blevet ramt af visnesyge har jeg gravet op og skilt mig af med. Så ingen regl uden undtagelse :0)

Sidste år var det desværre den smukke Miss Bateman der måtte bukke under, så jeg er spændt på om hun kommer igennem maj/juni uden at visne i år.

Hvis dine clematis i beskæringsgruppe 2 - dvs de der har deres hovedblomstring her i maj og juni og blomstre med et mindre flor i sensommeren pludselig uden varsel visner ned, så er det med at komme ud med beskæresaksen. Det er tegn på at de er blevet ramt af svamp. Man mener at svampen blokerer for vandtransporten i stænglerne og planten derfor visner.

Du skal klippe stænglerne af så langt du kan komme til det under jorden uden at skade planten, fjern stænglerne fra matriklen eller brænd dem. Husk at decinficer/koge beskæresaksen efterfølgende så den ikke føre svampen videre rundt i clematisrækkerne. Clematissen begynder hurtigt at skyde igen og måske er du heldig at være sluppet af med svampen.

Desværre har jeg selv haft nogle eksemplarer som jeg helt opgav til sidst og derfor gravede dem op og smed ud.

Held og lykke med jeres clematis og giv ikke op - de kan ikke undværes - men tag at kig nærmere på de to andre grupper af clematis også - især gruppe 3 kan varmt anbefales :0)


Disse tre bøger indgår i min "Clematis Bibelsamling" og kan alle anbefales:

Politikens bog om Clematis og andre klatreplanter - Flemming Hansen
Troublefree Clematis - The Viticellas - John Howells
An illustated Encyclopedia of Clematis - Mary Toomey and Everett Leeds

17 kommentarer:

  1. 5 stjernet indlæg der inspirerer mig til at sætte mig lidt mere ind i clematis artens muligheder og begrænsninger. Jeg har rimeligt styr på det med beskæringen, men alvoren af visnesygen havde jeg ikke lige funderet over..........Er jo ellers glad for gruppe 2 der blomstre hvor der ellers kan være mangel i haven.
    Henrik

    SvarSlet
  2. Uha, hvor er jeg glad for at jeg stillede det spørgsmål, og så tilgengæld kunne lære alt det her!

    Man skulle tro du kiggede på mig, dengang jeg opdagede hvordan min clematis hang og dinglede, for som du beskriver hang min underkæbe meget langt nede... :o/ - og meget bedre blev det så ikke da du skrev at Miss Batemann kan blive angrebet, den fik jeg nemlig også ind i haven sidste år og går og venter på...! Suuuk...

    Nå, men nogle gange skal vi jo lære det på den hårde måde, og nu har Madam Bæk lært mig om beskæringsgrupper og du har fortalt om visnesyge, så nu må det være på tide at jeg også investerer i Politikens clematis bog, og får kigget indenfor hos Flemming.

    Tusind tak for et rigtig godt og informativt indlæg.

    Knus fra fru friis :o)

    SvarSlet
  3. Blot en tilføjelse til nedvisningen af gruppe to clematis. Min erfaring sige, at det kan ske, at nedvisningen af gruppe to clematis kun sker den ene gang. Jeg synes derfor ikke, at man skal afholde sig fra at købe denne gruppe, hvis man er til de storblomsterne. Personlig er jeg nok mest til de småblomsterne clematis, og dem findes der rigtig mange skønne af i de andre grupper blandt andet staudeclematis som tilhører gruppe tre. Her er min yngling Davidiana Wyevale som dufter.


    Ha' en dejlig aften ;-)

    SvarSlet
  4. Tak for et godt og lærerigt indlæg. Jeg vidste ikke at det kun er gruppe 2 Clematis som får visnesyge, så det er rart at vide.
    Jeg har også både Alexandra og Josphine, og 7-9-13 har mine heller aldrig haft visnesyge.
    Men det har min Parisienne og min Niobe, og måske også min President... jeg kan ikke helt huske om den frøs tilbage eller visnede.
    Min Niobe har haft det 3 år i træk, så jeg er også tæt på at opgive den. Men den står heller ikke optimalt, så måske prøver jeg at flytte den først.
    Min Miss Bateman mistede jeg i vinter, så jeg håber at den skyder igen.
    Jeg har også et par andre gruppe 2... puha, det er svært at huske. Jeg tror måske også at min Multiblue er visnet én gang.
    Er der andre af jer som har haft så store problemer med Niobe?

    SvarSlet
  5. Usch ja, vissnesjukan har drabbat flera av mina klematisar, jättetråkigt! Intressant läsning, tack för informationen!
    Kram
    Katarina

    SvarSlet
  6. Jeg tilslutter mig de øvrige og roser dig for et flot og informativt indlæg. Jeg kender desværre også godt visnesyge, sidste år mistede vi nogle stykker. Jeg havde dog ikke sat mig så grundigt ind i tingene at jeg vidste at det kun var gruppe 2, der rammes. TAK for oplysningen - vi har kun 2 clematis i gruppe 1 og lidt flere i gruppe 3, så vores bestand er hovedsagelig gruppe 2, men du har ret i at de andre er meget smukke også, så det vil helt sikkert indgå i overvejelserne ved næste plantekøb.

    God weekend.

    Ulla

    SvarSlet
  7. Hej Dorthe.
    Jeg "synger med i koret" og siger 1000 tak for et lærerigt indlæg.
    Jeg satte en del klematis i haven sidste år, men har ikke en dyt forstand på om det er gruppe dit eller gruppe dat... Ak ja, jeg ved det jo godt, det er vigtigt at sætte sig ind i sagerne inden man planter :-)
    Ha' en skøn weekend.
    Kh Lone

    SvarSlet
  8. Den oplysning er da guld værd! Jeg har ikke mange clematis i haven, men går og pønser på, hvor jeg kan sætte nogle. For med små haver må man jo tænke i højden. Dem jeg har, er jeg til gengæld begejstret for. Jeg "har" også nogle af min nabos, som vist blomstrer mere hos mig end hos hende :-)

    Jeg har forelsket mig i bl.a. Prinsesse Alexandra, men jeg vover forsøget alligevel.

    SvarSlet
  9. Dejligt med god information - det er lige lagret til næste gang, der skal shoppes Clematis. Jeg har dog lige købt, jeg har fældet et træ i haven - et gammelt takstræ. Kattene er så glade for stammerne, at jeg ikke nænner at skære det helt væk. Så lidt Clematis camouflage skal der til på kattenes nye klatretræ.

    Knus
    Mette

    SvarSlet
  10. Tak for god information, jeg viste ikke at clematis fik visnesyge, men jeg har også kun 1 i gruppe 2, Multi Blue, så jeg håber ikke den pludselig begynder at visne.
    Knus
    Annette

    SvarSlet
  11. Hvor er det bare et super godt indlæg kære Dorthe, jeg hører også til blandt dem som ikke vidste at det kun rammer gruppe 2 Clematis, men det er super godt at vide, jeg er Viticella fan, men Nelly Moser skal også være her i haven:)) Det er bare så ærgeligt når en Clematis får visnesyge - jeg har oplevet det flere gange og der har ikke været noget som pegede på at det gik i den retning. Jeg har oplevet det med en gammel etableret Nelly Moser og jeg har oplevet det med helt nye planter.

    SvarSlet
  12. Flott og nyttig innlegg:) Jeg har lånt det og sendt link på en hageplanlegginside på facebook. Håper det er greit?:) Jeg er enig med deg i at også vitcella og texensis sortene er helt sukk, bedårende:) Jeg får ikke nok. Trenger å få bygget flere "vegger" i hagen:)

    SvarSlet
  13. Til Hanne i Haven!
    Jeg tror lige nøjagtig at min var Niobe... :o(

    SvarSlet
  14. Tak for alle jeres tilbage meldinger.....det lyder til at Niobe er særlig hårdt ramt.......da jeg også flere gange har haft problemer med den, men også william Kennett og Nelly Moser har været ramt her flere gange :0(

    Modsat Madam Bæk har jeg oplevet at blive ramt på samme plante flere gange - men det kan godt være med års mellemrum - Men jeg ville heller ikke som skrevet i indlægget undvære gruppe to på den bekostning....... jeg råder bare til ikke kun at satse på denne gruppe - jeg anbefaler bare også at inviterer gr. 1 og 3 indenfor så blomstringen forlænges radikalt og ikke udebliver hvis gruppe 2 skulle blive ramt :0)


    Sødeste Linda....det er da bare helt i orden at du bruger indlægget og deler det med andre......mon det er en side jeg kunne kigge med på elller ???????

    SvarSlet
  15. Forresten søde Mette fra Villa Landly......jeg er interesseret i om du har en blog eller???? Jeg bliver så glad for dine søde kommentarer og vil gerne besøge dig men kan ikke finde frem til dig - når jeg trykker under din profil på Villa Landly kommer der en side op men jeg er ikke sikker på den er aktiv. Det ser ikke ud til at der sker ændringer på siden?? Men måske er du ikke aktiv som jeg havde håbet???

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  16. Hej Dorthe
    Jeg har lige læst dit indlæg om visnesyge. Det er supergodt, desværre har jeg en flest 2 ere og har også haft enkelte tilfælde af visnesyge. Vi må se hvordan det går næste år.
    Knus
    Lisbeth

    SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...