Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

tirsdag den 16. februar 2010

SOYA´s lette alfer

er brudt igennem jorden her på matriklen. Dog er de kun fremme et par steder helt inde ved huset, der hvor sneen har fået lov at smelte lige så stille væk. Hvor har de dog været ventet med længsel de små skønne vintergækker.

”Da sneen sank
fik vi visit
af lette alfer
klædt i hvidt
af jorden steg
blufærdig-kæk
med bøjet hoved
en vintergæk”.

SOYA

Der knytter sig ofte legender til blomster bl.a julerosen og vintergækken og mange af dem knytter sig til bibelhistorien.Surfer man lidt rundt på nettet kan man hurtigt finde nogle stykker. 

En af de smukkeste legender fortæller at vintergækken blev til da
en engel åndede på et snefnug
for at trøste Eva efter syndefaldet.

Ifølge en anden skal vintergækken have blomstret 2. februar, altså kyndelmissedag, da jomfru Maria efter jødisk skik fremstillede sig selv og det 40 dage gamle Jesubarn i templet, derfor blev den yndige blomst i gamledage også kaldet:
 Kyndelmisselilje.


Vintergækkens botaniske navn er "Galanthus" - græsk for mælkeblomst, men har gennem tiderne været beriget med mange smukke danskenavne. Kyndelmisselilje, Vinternat og Sneklokke er nogle af de smukkeste - kært barn har mange navne som man siger.

Den almindeligste vintergæk herhjemme er galanthus nivalis - nivalis er latin og hentyder til, at den vokser, hvor der er sne. Hvilket jo denne vinter må siges for en gang skyld at holde stik. Vintergækken vokser ofte mere eller mindre forvildet i gamle haver, parker og præstegårdshaver hvor de gennem årene har fået lov at danne et himmelsk hvidt tæppe. Hentydningen til sne kommer tydeligere frem i andre lande, f.eks. hedder vintergækker i  England "Snowdrops", i Sverige"Snödropper", i Frankrig "Perce Neige (hul i sneen)"  og i Tyskland  "Schneeglöckchen".

Her i haven, der trods alt er af ældre dato, var der ikke så meget som én eneste vintergæk da vi overtog. Men det er der efterhånden blevet rådet bod på da jeg de sidste par år er blevet beriget med   løg fra dejlige mennesker der gerne vil dele ud af deres overflod....det sætter både Maria og jeg stor pris på.




5 kommentarer:

  1. Først og fremmest tak for hygeligt og sjovt selskab forleden. Det var en dejlig aften hos Lotte og Håkan.

    Tænk at sådan en helt almindelig lille, smuk blomst kan have så mange historier knyttet til sig. Det gør den bestemt ikke mindre spændende. Og de er dukket frem ovre hos jer? Jeg har slet ikke fået set efter vores...

    Det var fine fastelavnsbørn der besøgte os. De var bare så søde. Christian og jeg var meget imponeret over at Simon kunne synge med sådan et sejt sølvgebis!

    God og hyggelig aften til jer alle :))

    SvarSlet
  2. Selv tak Ulla det var rigtig hyggeligt. Vintergækkerne står så flot ude ved den syriskerose til venstre for postkassen næsten helt ind ved væggen der hvor jorden er varmest :0)

    SvarSlet
  3. Jeg må ud og kigge efter mine...
    i England har man de mest fantastiske haver og arealer med vintergækker, og tidligere kunne man købe dem i fine små buketter på markedet.

    SvarSlet
  4. ...buketter kan man desværre ikke plukke her endnu, så jeg må nøjes med at nyde synet ude i sneen :0)

    I England er der ligefrem foreninger for vintergæk-samlere.....danmark er langt bagefter hvad "gardening" angår. Havebloggere er også nærmest ikke eksisterende i forhold til hvad der findes af engelske og svenske bloggere.......vi er IKKE mange.....men måske med tiden der kommer flere :0)

    SvarSlet
  5. Jeg er håbløst bagud på alle fronter efter vinterferien og har slet ikke fået læst alle de blogs jeg plejer. Hos dig er der jo det ene vidunderlige indlæg efter det andet. Jeg bliver helt glad. TAK.

    Her skriver du et meget dejligt portræt af en af mine yndlingsblomster. Jeg var selv ved at varme op til at skrive noget lignene men nu vil jeg låne det lille digt (som jeg ikke kendte) og linke til dig en af dagene.

    De kærligste kram

    SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...