Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

onsdag den 15. februar 2012

Akebia Quinata har X-faktor

Her kan man virkelig snakke om  X-faktor  og forelskelse ved aller første øjekast.


Denne smukke  Akebia quinata havde jeg aldrig stiftet bekendtskab med - før jeg i foråret 2007 var i en tur i Rønde, for at besøge Clematis Danmark og Flemmings smukke, smukke have.

Ved indkørslen havde han en fantastisk frodig pergola og en af de planter der voksede der var akebia.......jeg siger jer - det var et fantastisk syn jeg aldrig vil glemme.


De smukke blomster på denne klatreplante gør ikke meget væsen ud af sig og man skal næsten vide de er der. De er ikke særlig store men når den smukke hunblomst - den største af dem - åbner sine museørelignende kronblade er der bal under det smukke løv og  duften er blid og mildt parfumeret. I sit indre gemmer hun som det ses på billedet fem velformet grifler.

Kært barn har mange navne  og Akebia Quinata kaldes også  for klatreagurk eller chokoladevin og farven er vel også nærmest en lækker uimodståelig blanding af rødvin og chokolade.


Clematis Danmark har et kæmpeudvalg af klematis og andre skønne klatreplanter og fristelserne er store når man besøger deres hjemmeside eller endnu bedre (eller farligere ;0) besøger dem når de har Åbenthus-arrangementer.


Akebia Quinata fåes også i en meget smuk hvid udgave/Akebia Quinata Alba .....suk hvor er den fantastisk.Når akebiaen allerede  i april folder sine smukke femfligede blade (deraf navnet Quinata = 5) ud og blomsterstanden svulmer op så kan jeg næste ikke vente længere. Den er helt fantastisk smuk.


Se her min ROSA kandidat

Se her min GULE kandidat

Se her min HVIDE kandidat

Se her min LILLA kandidatDenne Akebia må blive min sidste kandidat i Mosseplassens X-faktor konkurrence - og denne gang er kategorien  Sorte, grønne og flerfarvet blomster m.fl. - alle de blomster der ikke kunne puttes ind i de andre kategorier.

Annes blomster X- faktor konkurrencen indeholder også :
blå, røde og orange blomsterkategorier. Tryk på linket og lad dig inspirere af alle de mange 100 forskellige blomster have bloggere fra hele norden har lagt ind..............


32 kommentarer:

 1. Søde Dorthe
  Jeg når ikke at se alle X-factor deltagere, men du fortjener i hvert fald en af præmierne, fordi du fortæller så smukt og kærligt og informerende om dine kandidater sammen med dine smukke billeder. Her er argumenter som får mig overbevist om at jeg må eje disse planter og nu kom denne også på listen. Den minder mig en smule om Wisteria i løv og ranker, er den lige så frodig?

  SvarSlet
 2. Søde, søde Lisbeth.....tak for din altid søde ord - det er det jeg siger kærlighed ved første blik ;0)

  Den er meget frodig og dækker en mindre køn mur i min have med sine smukke grønne blade fra april til løvfald hen på efteråret....og de kønne blomster i maj går den ikke mindre attraktiv vel :0)

  SvarSlet
 3. Du er blevet taget med storm, der i Flemmings have, Dorthe - det kan man høre på din fortælling. Dejligt når livet/naturen engang imellem river tæppet lidt væk under vore fødder, på den søde og kærlige måde :o)
  Og smuk er den OG så med duft - god kandidat.

  SvarSlet
 4. Ja, du er en rigtig god fortæller. Levende og medrivende, så man helt forelsker sig sammen med dig ;-)
  Det er nu også en skøn kandidat :-))

  SvarSlet
 5. Ja godt velskrevet indlæg. Nu venter jeg blot på, at min skal blomstre, jeg har haft den i tre år, men ikke set blomster endnu. Jeg glæder mig til det sker.
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
 6. Helle.....ja jeg faldt pladask ;0)

  -----

  Ina....tak for dine søde ord - forelskelse er en god ting ;0)

  -----

  Lisbeth.......ærgeligt der ikke har været blomst i din endnu......min har blomstret lige fra første færd.

  Jeg krydser fingre for at din kommer med et gigantisk flor i år ;0)

  SvarSlet
 7. Den er virkelig smuk. Synd man ikke kan gengive duften!

  SvarSlet
 8. Hvor ER jeg glad for at læse så dejlig en beskrivelse af denne plante. Jeg har nemlig planer om at lave en lille overdækket siddeplads med akebia som overdække. Sådan en lille mini-hule, hvor jeg kan sidde i læ og skygge. Jeg har dog vævet lidt frem og tilbage mellem denne og efeu, som jo er stedsegrønt, men NU tror jeg, at jeg har besluttet mig. Jeg holder fast i min første plan med akebiaen :0)

  SvarSlet
 9. PS: Den kommer vist også i en alba udgave. Den skulle også være semi-vintergrøn. Passer det?

  SvarSlet
 10. Uh, hvor er den dog smuk :-) Men er den ikke mørkere end normalt? Jeg plantede engang en (der dog er gået til i vildnisset!), og den havde lysere blomster.

  Jeg har sået den i år - frø fra en haveveninde :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 11. Denne var ukjent for meg, kjempesøt! Lykke til med konkurransen med denne skjønnheten! Jeg legger meg til som følger i bloggen din! :-)

  SvarSlet
 12. Ai,ai hvor den er lekker! Denne har stått på min ønskeliste i over 10 år nå! Håper jeg blir eier av den i år!

  SvarSlet
 13. Den er så hjertebristende smuk.
  Jeg har den også på ønskelisten, for dén farve og de blade og dén blomst, er der næsten intet, der kan hamle op med.
  Rigtig velvalgt kandidat;-)

  SvarSlet
 14. Hej Dorthe
  Blogland er jo fantastisk, Akebia kendte jeg slet ikke, og ville nok heller ikke have opsøgt den, men nu er den lige kommer på must have listen... Der kan altid skrues en ekstra klatreplante ned i en have.
  Henrik

  SvarSlet
 15. Kære Frøken solhat
  Ja, akebia er utrolig smuk - både blade og blomster er utrolig fine og smukke - for slet ikke at tale om duften...den kan med fordel placeres hvor man ofte kommer forbi eller sidder. Mærkeligt med Høneballehavens der ikke har blomstret! jeg har selv både den mørke og den lyseog de har blomstret fra første færd! Det med farven undrer også mig - mine mørke har nemlig også flere toner, men jeg ved ikke om der er flere sorter? Akebia er meget nem at få flere af - bare den snuser til jord eller grus, sætter den rod.
  Kh Helle

  SvarSlet
 16. Jeg har hørt om flere, som ikke har haft held med at få dem i blomst de første år. Min står i min lille skov, måske er det ikke solrigt nok.

  SvarSlet
 17. Hvor er den smuk. Godt valg. Herld og lykke.
  Jeg har aldrig hørt om den.
  Tak for kiggget.

  SvarSlet
 18. Skipper - ja det er ærgeligt.....men mon ikke om 10 år det er muligt ;0)

  -----

  Nette....det bliver da helt fantastisk med en Akebie hule midt i haven.....syntes det er et godt valg.

  Jo den findes i en hvid.....og den er super super smuk - tryk på linket og se nogle billeder af den ;0)

  Flemming har haft den i sit sortiment - men den står desværre ikke på listen i år - hvorfor ved jeg ikke men måske han får den igen. Jeg har i hvert fald fortrudt jeg ikke købte den da den var der :0)

  Om den er semi vintergrøn skal jeg ikke kunne sige - den jeg har har i hvert fald smidt bladene og står helt nøgen :0)

  -----

  Marlene.....om den er mørkere end normalt ved jeg ikke.....denne her er i hvert fald normalt så mørk - men der kan selvfølgelig være flere varianter.

  Lyder spændende med at så den......ellers kan man lave stikling....de slå villigt rødder :0)

  -----

  Elin - tak. Du skal være så velkommen i min lille have....fornøjelsen er helt på min side :0)

  -----

  Snuffeldyret......velkommen til dig også - jeg krydser fingre for at den falder ned i din vogn en dag på planteskolen ;0)

  -----

  Karina....du har ret....den er skøn i al sin pragt - og så springer den tidligt ud :0)

  -----

  Henrik.....;0) Ja vi kan altid få plads til én mere - og jeg lover dig du vil ikke fortryde - jeg kan forsøge at lave en stikling til dig - I owe you on you know :0)

  -----

  Helle....ja den er fantastisk - og hvor er jeg misundelig på din lyse udgave hvis det da er den hvide SUK :0)

  Du har ret den er åbenbart let at lave stiklinger af det opdagede jeg sidste år da en af rankerne havde lagt sig på jorden - jeg klippede den over og pottede den op - den blev byttet væk på Blogtræf sidste år så nu er den på sjælland - jeg ved faktisk ikke om den stadig trives - men det kan jeg da finde ud af :0)

  -----

  Lisbith.....ja jeg ved ikke hvad der kan være galt.....min står også i skygge næsten hele dagen....og det har den det fint med.

  -----

  Landbohaven ......det var så lidt - det er det fantastiske ved blogland - der dukker hele tiden nye guldklumper op :0)

  SvarSlet
 19. Gys, den er smuk!!!!! Mere er der vel ikke at sige til det :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 20. Ja, det er da godt nok en lille eventyrlig smuk blomst du har fundet frem :-) Jeg kendte den ikke, men jeg har nu skrevet den ned.

  SvarSlet
 21. Dejligt at se den i sin pragt. Jeg faldt for den sidste år hos min planteskole, så hjem med den i haven :o) Nu skal jeg så se hvordan den har haft det vinteren over og have fundet en løsning den kan gro op af. Den står godt nok ved en mur, som det er planen at den skal dække, men så vidt jeg husker kræver den opbinding?

  SvarSlet
 22. Hej Dorthe. Det var en fantastisk plante og en fantastisk blomst. Jeg kan godt forstå, at du faldt for den. Den har virkelig X-faktor. En meget spændende plante!

  SvarSlet
 23. Akebia ma przepiękny kolor i śliczne kwiatki. Bardzo podoba mi się ich budowa.Bardzo ładne jest pierwsze zdjęcie. Pozdrawiam. *** Akebia har en smuk farve og smukke blomster. Jeg kan virkelig godt lide deres budowa.Bardzo rart er det første billede. Med venlig.

  SvarSlet
 24. Frøken Solhat - de billeder du linker til viser sørme mange varianter af hvid. Min er ikke helt hvid, den har lys lilla midte - men jeg kan spotte at den findes på en Hollands planteskole - og jeg skal til Holland uge 10! Jeg må se om jeg kan finde en rent hvid variant.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 25. Nydelig kandidat, Lykke til :-)

  Tusen takk for de vakre frøposene jeg fikk i posten i dag. Det er de nydeligste frøposene jeg noengang har sett :-)
  Linken til min frøliste virket nok ikke i kommentarfeltet til bloggen, men du kan kopiere og lime den inn i adressefeltet, eller du kan gå inn i bloggen min, klikke på etiketten såliste så kommer den opp. Du kan også gå inn på bloggarkivet, jeg postet innlegget 29. januar.
  Det hadde vært hyggelig om du fant noen frø du har lyst på ;.)

  SvarSlet
 26. Birgitte.......smiler - nej du har vist ret ;0)

  -----

  Gitte H.....ja man falder helt i svime over de lækre blomster.

  -----

  lavendelfryd....velkommen i haven min. Godt køb, den er skøn og ja den skal have lidt hjælp i starten til at få rankerne opad. Jeg har sat hegnstråd fast på murværket som den så kan holde sig oppe på .....men den skal lige hjæpes :0)

  -----

  Birgitte....tak.

  -----

  Giga....tak

  -----

  Helle......ja de varierer noget i nuancerne......men suk de er smukke. Rigtig god tur tilHolland....det er jo lige om lidt og jeg krydser fingre for at du finder den ;0)

  -----

  Kristin....det var bare så lidt - jeg er glad for de er nået frem.

  Ang. frølisten må jeg bare prøve igen - men det bliver først senere da jeg skal ud af døren om lidt ;0)

  SvarSlet
 27. Ja den är fin den!
  Färgen är bedårande.
  Kanske något man skulle skaffa sig till sin nya trägård?
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvarSlet
 28. Den är så himla fin!
  Jag vill oxå ha den men undrar jag om den skulle klara vår zon...?
  Vacker aurikel i inlägget innan :-)
  KRAM från mig!

  SvarSlet
 29. Vil lige komme med en lille advarsel om Akebien. Efter 20 år i haven,hvor vi har nydt duften og blomsterne, har den nu bredt sig til nabotræerne 10m væk,hvor den er i færd med at kvæle et hjertetræ,fliget kastanie,rød troldhassel og en japansk kirsebær.
  Den kryber uset under plænegræsset hen til noget den kan klatre i, så nu er den erklæret krig. Det værste er, at rankerne er så seje, at man ikke kan rive dem over.
  Man skal holde øje med den. Det glemte jeg.
  Anne Marie

  SvarSlet
 30. Annika....ja er den ikke super skøn.

  Nu siger du ny have .......er der flytteplaner på beding eller skal du udvide have med endu et rum ;0)

  -----
  Helena....jeg må være dig svar skyldig.......jeg ved det ikke----men jeg vil ikke tro det er noget problem - den virker ikke til at være sart over for frost eller lign. så mon ikke :0)

  Ja nu begynder det at ligne noget med mine aurikler :0)

  -----

  Anne Marie.....tak - jeg var ikke klar over at den kunne være så ihærdig i sin fremfærd - selv om stænglerne jo godt nok er hurtige til at slå rødder så er sådanne julelege ikke i orden. Jeg vil hermed holde et ekstra øje med den derude og forsøge at holde den hvor den var tænkt.

  Ville du selv være betænkelig ved at indføre den i haven igen efter sådan en oplevelse???

  SvarSlet
 31. Ja,den kommer ikke ind i bedene igen,hvis jeg får gjort kål på den der.
  Den kommer ud i skovhaven, hvor den kan boltre sig. Kan ikke undvære blomst og duft.
  Har prøvet noget lignende med Træmorder, som også er utrolig smuk i blomst, bær og høstfarver. Den satte rodskud vidt omkring. Så nu har jeg købt nye planter til skovhaven. Savner dens bær til vinterdekorationer.
  Jeg mener alle akebia er hårdføre.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 32. Jeg er flittig læser af den dejlige blog og nyder at læse om din have. Elsker selv at være i haven når der er tid, men med 4 små unger (5,3 og 2x 1 år) er det begrænset hvad jeg når og har råd til, så jeg forsøger mig med frøformering.

  Den er fantastisk den akebia, den står højt på min ønskeliste. Har et meget grimt skyggefyldt hegn mod naboen hvor jeg forestiller mig den vil være perfekt.

  Kunne det tænkes at jeg kunne tigge lidt frø fra den evt. bytte med noget andet?

  Heidi

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...