Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

søndag den 9. januar 2011

Mistelten??????


Jeg har længe været facineret af misteltenen og den er årligt et sikkert indslag i vores hjem i december -med rød sløjfe sirligt bundet op det helt rigtige sted, eller brugt som smuk pynt i bla. islygter, dekorationer m.m.

Derfor var jeg været ved at læse lidt om misteltenen og jeg betages mere og mere af denne smukke snylter. Jo mere jeg læser, jo mere får jeg lyst til selv at eje en mistelten. Man skulle selv med rimelig lethed kunne så de klistrede bær på et løvtræ i haven, og det er fristende at prøve.

Desværre syntes dog ikke rigtig at jeg vil "ofre" et af de meget få løvtræer (et lille æbletræ, to syrener, et lille tempeltræ, et pæontræ og et bøgetræ med vinterjakke) jeg har i min meget lille have på en snylter der med tiden vil tage livet af værtstræet. I stedet har jeg bestemt mig for at bestille et træ hvorpå der allerede er etableret flere små toårige misteltene.

Efter at have undersøgt markedet kom jeg frem til Kalundborg planteskole der producerer paradisæbletræer med mistelten på. Jeg rettede henvendelse til Knud Larsen der desværre måtte meddele at ALT var udsolgt, og at han først kunne leverer igen til efteråret 2012!!!!!!

Derfor må jeg væbne mig med tålmodighed og vente på at jeg får en tilbagemelding på at der er flere træer klar til salg. SUK.

Medmindre at der skulle være nogen derude i blogland der har erfaringer de vil dele eller er klogere end mig på hvor jeg ellers kan bestille et sådant træ?????????

  "Oluf, Oluf, a står under æ mistelten...!!" Thats a good vending.......


MYTOLOGI:
Den mærkelige berømmelse, misteltenen har opnået i mytologien, skyldes bl.a. guden Balders død.

Aserne morede sig med at skyde til måls efter Balder, og det kunne de gøre med sindsro, fordi Frigg, Odins hustru, havde fået alle ting i verden. Ild, vand, jern, sten, jord, træer, sygdomme, fugle, og edderorme til at sværge, at de ikke vil gøre Balder noget. Der var dog en enkelt lille urt, hun havde glemt, nemlig misteltenen, der voksede vest for Valhal. Det opdagede den onde Loke. Han henter en gren af misteltenen, hvoraf han laver en pil, hvorefter han går til Høder, Balders blinde broder, som han opfordrer til at deltage i skyderiet. Høder skyder og Balder falder død om.

Hele denne historie virker meget unaturlig, idet det er umuligt, at lave en pil af mistelten. Først når men gør sig klart, at misteltenen indeholder gift, bliver der mening i sagnet.

GAMLE SKIKKE - OVERTRO OG MYTOLOGI:

Skikken med at hænge mistelten op til jul og lade den virke til Hellig Trekonger er hentet i USA og Storbritannien i slutningen af 1800-tallet. Interessen for misteltenen er dog meget ældre. Den går helt tilbage til oldtiden, da kelterne boede i England, Skotland og Irland samt Gallien, det meste af det nuværende Frankrig.

I 1700-tallet begyndte Briterne at interessere sig for deres påfund, de tog en del af kelternes adfærd omkring misteltenen til sig. Skikken byder, at unge mænd skal drage ud i skoven for at samle mistelten, dels til pynt og dels til magi.

Sådan gjorde de keltiske præster - druiderne - det ved nytårstide. Sjette dag efter nymåne i det nye år, blev de iført hvide dragter, hvorefter de gik ud efter mistelten, der voksede i trækronerne.

En kravlede op og skar misteltenen ned med en guldsegl, mens de andre stod og holdt et stort hvidt klæde for at fange planten , der ikke måtte røre jorden.

Kysseriet må være indført af briterne senere end 1700-tallet, men i 1825 omtales ritualet som en tradition.

Druiderne brugte dog ikke misteltenen som kysseplante, men derimod til fremstilling af medicin , nærmest en universaldrik, der virkede mod næsten alle sygdomme.

Længere tilbage har man kun udsagn om mistelten som lykkeplante. På grund af sagn og myter blev den af kirken betragtet som hedensk, og var derfor forbudt i kirker.

Som tryllemiddel har misteltenen også været brugt. Hvis den blev indlagt i skæftet på et gevær, undgår jægeren den trolddom, at intet skud rammer.


Kilde: Kalundborg Planteskole

10 kommentarer:

  1. Satte nogle frø på mit æbletræ sidste år, er spændt på at se, om de bliver til noget.

    Hilsen Vivik

    SvarSlet
  2. Mistelten virker som en sjov fætter. Jeg har dog aldrig set den på træerne.

    SvarSlet
  3. Jeg er også fascineret af misteltenen jeg forsøgte mig med såning på kirsebær for 30 år siden uden held.
    Det er klogt af dig og købe et træ med mistelten så jeg håber at det lykkes dig at få et træ:) Det er spændende om det lykkes for Vivik.

    SvarSlet
  4. Lykke til. Her hos oss (i Norge) er misteltein fredet. Det er ikke lov å hugge vertstreet eller høste greiner/frø.

    SvarSlet
  5. For ca. 5 år siden såede vi mistelten på flere nyplantede æbletræer (frøene fik vi fra Kalundborg Planteskole, som du nævner). Vi syntes som du, at det er en spændende plante, som vi gerne ville have i vores have. Denne jul klippede vi en lille gren og tog ind. Planterne er ved at være fine nu. Se evt. indlægget 'mistelten af egen avl' på min blog.
    Det kan sagtens lade sig gøre at så selv!
    Hej fra Line

    SvarSlet
  6. Det tager rigtigt lang tid fra man gnider frøet i et lille sår på planten og til man har en stor og flot mistelten. PÅ Fejø var min ene nabo en æblebonde der dyrkede mistelten netop til salg af hele træer. Jeg tror de er ret dyre for de er jo mange år undervejs men hans træer er med veletablerede kæmpe mistelten (og de giver stadigt masser af æbler).

    SvarSlet
  7. Vivik...det kan jeg godt forstå du er spændt på - glæder mig til og håber på at se om det lykkes hos dig.

    -----

    Madam Bæk....det er en meget sjov og smuk fætter. Misteltenen er en snylter og vokser på løvtræer.Den suger næreing fra træet og tager med årene helt livet af værtstræet. Den er meget sjælden i naturen her i landet da det vist især er Misteldroslen der spreder frøene. Længere syd på er det et mere almindeligt syn.

    -----

    Lisbeth....ærgeligt at det ikke lykkedes for dig dengang, for hvilket et syn det ville være i dag:0)

    -----

    Mari Anne - TAK.....ja misteltenen er også sjælden i Danmark i vild dressur....hvor den kun findes meget få steder, og ganske givet også er fredet.

    -----

    Tak for det Line....jeg kigger forbi dit indlæg kan du regne med :0) Det må have været en fantastisk følelse at klippe en mistelten af egen avl. Jeg kunne godt tænke mig selv at prøve, men syntes ikke jeg har et egnet træ i min lille have - men jeg kunne selvfølgelig plante et :0)

    -----

    Marina....ja du har ret der går vist to år inden de to første blade viser sig på "træet" så det er et tålmodighedsarbejde, så man kan godt forstå at prisen er lidt peberet - for helt billige er de bestemt ikke + der skal betales transport :0)

    Det lyder fantastisk med æbler og mistelten på Fejø......mon der er chance for at du kan formidle en kontakt :0)




    -----

    SvarSlet
  8. Jow det tror jeg men træet (af størelse som et almindeligt frugavlertræ) skal jo også fragtes så det kræver måske et besøg på Fejø. Jeg har egentlig aldrig tænkt på hvordan han fik træerne videre, jeg har bare talt med ham når han gravede dem op...

    SvarSlet
  9. Tak for det.....men jeg tror det er for stort til min lille oase, så du skal ikke gøre dig nogen ulejlighed Marina alligevel :0) Så er det måske bedre at vente 1½ år på et lille paradisæbletræ alligevel, eller selv forsøge sig med frøsåningen :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  10. Halløjsa
    Kan se det er noget siden du ville have en mistelten. Jeg sælger paradisæbletræer med mistelten.
    Så du kan kontakte mig på lk@mistelgaarden.dk så kan vi finde ud af det.
    Dejlig dag. Lone

    SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...