Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

tirsdag den 25. januar 2011

'in the green'

IMG_3858
Billedet er fra 2010

Nu er det snart de dukker op de hvide alfer, flere steder i blog-land kan de skimmes under den smeltende sne og hvis du som jeg elsker vintergækker og gerne vil  forøge din bestand så er det mens de står i  i blomst og med friske grønne blade det skal gøres.

Englænderne, som for alvor er ramt af galanthophili/"vintergækkesamlermani", kalder denne formeringsmetode "in the green" - det er mens løgene står med blomst og er grønne at det er det allerbedste tidspunkt på året at dele og formere disse små attraktive løg, da de ikke tåler at tørre over jorden alt for længe.

Sæt løgene med et par centimeters afstand....det ser godt nok lidt fattigt ud de første par år, men det lønner sig om nogle år hvor løgene har formeret sig til nye klumper af vintergækker.

Jeg læste et sted at man med fordel kan dele vintergækkerne hvert tredie år og på den måde forøge sin bestand betragteligt i løbet af en årrække. Dette har jeg været nødt til at gøre da der her i haven ikke fandtes en eneste vintergæk da vi overtog huset for år tilbage. Jeg har dog været så heldige at have gavmilde venner og bekendte hvor jeg har fået en klump løg hist og her og derfor nu så småt kan sige at jeg har vintergækker i haven flere steder.........og jeg elsker dem - på højde med de skønne juleroser. Der er virkelig ikke noget mere betagende end de blomster der trodser sne og kulde og kaster deres glans ud over haven en trist januar dag.

Vintergækkerne kan også frø formeres men fra at du sår frøene går der ca. 4 år til de første vintergækker viser sig så det er et virkeligt tålmodighedsarbejde at så.

Det latinske Galanthus betyder "mælkehvide blomster"......og mælkehvide er de i sandhed. I England findes i et hav af sorter med forskellige grøne/grøngule aftegninger og forskelligt løv, men selv samlere kan have utrolig svært ved at skelne dem fra hinanden.

Samler kunne jeg let gå hen og blive for når man ser billeder af de mange forskellige slags er det fristende - men indtilvidere er jeg svært tilfreds med de gamle danske sorter jeg har - og hvad de hedder helt præsist må der nok en rigtig kender til for at fastslå. Men skønne er de hver og en.

Claus Dalby gjorde på et tidligere tidspunkt i et indlæg opmærksom på at Garneriet Spiren i år har taget nogle forskellige sorter hjem med henblik på salg......bare lige hvis du går rundt med en lille Galanthophil i maven :0)

Bogen herover : "Snowdrops, A Monograph of Cultivated Galanthus" betegnes af samlere som biblen indenfor vintergækker og er derfor et "must have" hvis man er galanthophil. Bogen er skrevet af  blandt andre Matt Bishop og John Grimshaw, der lige nu arbejder på en "Snowdrops 2" denne er dog endnu nogle år fra udgivelse, men helt sikkert værd at vente på.

Nu må mine også gerne begynde at titte op........jeg længes.

13 kommentarer:

 1. Kære frk. Solhat

  Sikke en fin og informativ blog du har. Det er mit første besøg her, men så afgjort langt fra det sidste.

  Jeg har en masse vintergækker i haven, men de lader vist vente på sig i år. Nogle af dem er forresten muligvis også dorothealiljer. Jeg er ikke så sikker på, at jeg med min viden kan se forskel :-))

  Jeg læste dit indlæg om prinsesse alexandra clematis, fordi jeg overvejer at købe den til min lille have og undrede mig over, at den ikke så ud til at være dobbelt. Er den ikke det?

  SvarSlet
 2. Ja de må snart gerne vise sig, de skønne vintergækker..

  SvarSlet
 3. Jeg har kun et par stykker i haven, som ikke har formeret sig, så måske der skal "investeres" til efteråret - for du har ret i, at det er dejlig blomster :-)

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Ih ja, jeg kan også skimte mine i jorden, de er fantastiske, især når de dækker et større område, så jeg skal da prøve at dele dem ud som du beskriver.
  Annette

  SvarSlet
 7. Får helt lyst til at sætte en masse vintergækker, har desværre kunne ganske få, men elsker når de som noget af det første titter frem.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 8. Vintergækker er så søde og ventet med længsel og det kunne være sjovt at have lidt forskellige typer. Og så synes jeg også det er hyggeligt med gækkebreve:O) Allerede da jeg slut i oktober udvidede mit skyggebed væltede det op med vintergækløg med 2 cm lange spirer så de ligger parat under jorden hele vinteren.

  SvarSlet
 9. Hej Dorthe
  Dejligt at læse om vintergækkerne, det er så livsbekræftende...
  Hyggeligt at læse din blog;-)
  kh Lone.g

  SvarSlet
 10. Älskar verkligen snödroppar och förra året köpte en vän 7 olika sortr till mig i England. Skall bli så kul och se om de kommer sig.
  Ha det gott
  Annika

  SvarSlet
 11. Nette......velkommen i haven min. Jeg glædes altid når nye vælger at give sig til kende.....tak for det.

  Det er jeg sikker på du kan hvis du sammnligner dem Nette.....Dorthea liljen er større og kraftigere - men stadig smuk :0)

  Jo Alexandra er en dobbelt clematis.....men det er ikke alle blomsterne det er lige udpræget på. Men de er fantastisk smukk og så er detn jo DANSK ikke at forglemme :0)

  -----

  Susanne du må ser om du ikke kan "blinke" dig til en klump hos nogle bekendte her i foråret :0)

  ------

  Annette....ja de er der næsten nogen steder....bare ikke her endnu - min have vender desværre stik nord :0( - men jeg ved de er der :0)

  -----

  Vivik de er skønne.....og tænk at de kan skyde op ad den kolde jord :0)

  -----

  Åh ja Lisbeth.....gækkebrevene ikke at forglemme :0)

  -----

  Tusind tak Lone.....du er altid velkommen :0)

  -----

  Ja jeg husker godt at du var den heldige modtager sidste år Annika....jeg vil følge med i udviklingen af dem....og måske fristes ;0)

  ------

  SvarSlet
 12. Tak for velkomst.

  Tror egentligt at det er nogle dobbelte vintergækker, jeg har så. De er ikke så store og vildt flotte, men man skal jo hen og pille ved dem for rigtigt at se dem.

  SvarSlet
 13. PS: Jeg må finde et sted til Prinsessen :-)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...