Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

mandag den 15. marts 2010

En snert af succes.......

.........åh altså..... jeg tror det lykkes. Min forkultivering af en af de mest fantastiske sommerblomster man kan tænke sig: Kæmpe Verbena. Jeg har stratifiseret/kulbehandlet, chokket, pirret og teaset disse bitte, bitte små frø siden de kom til mig med posten. Egentlig utroligt at noget så småt kan blive SÅ stort som 1½ meter.....hvilken kraft der gemmer sig i så små frø.


Du kan læse en fantastisk god og detaljeret beskrivelse her hos NINNI om hvordan man stratificerer frø - altså bryder frøhvilen hos de frø der er kuldekimer.

Jeg selv begyndte sidst i januar og har haft frøene til at ligge i køleskabet i deres pose én uge, taget dem ud i stuetemperatur i én uge, køleskab igen én uge hvorefter jeg såede dem i så- og priklemuld. Frøene fra Kæmpeverbena skal ikke dækkes med jord bare trykkes fast på jorden hvorefter man skal væbne sig med tålmodighed har jeg læst.....da de kan være noget langsomme i optrækket.


Såbakkerne stillede jeg så efterfølgende ud i drivhuset hvor de har stået et par uge i skiftevis frost og solskin. Sidste week-end tog jeg så såbakken ind og stillede den i husets kølige rum.....soveværelset. Her har de det tilsyneladende godt for nu er de begyndt at spire - noget hurtigere end jeg havde forventet.

Nu må jeg jo så bare håbe at de ikke vokser alt for hurtigt, for så kommer det nok til at knibe med pladsen i vindueskarmen.


Læs her hvordan jeg forelskede mig hovedkuls i Kæmpe Verbena sidste sommer da jeg var i Sverige. Det er første gang jeg prøver at forkultivere Kæmpe Verbena så I kan forstå jeg er spændt på om projektet lykkes.......


so fare so good :0)

19 kommentarer:

 1. Å ja det er herlige planter!
  Sannsynligvis vil de overleve vinteren ute i det fri hos deg, selv har jeg hatt dem i hagen gjennom flere år nå. De sår seg selv ute og hvert år dukker det opp nye planter. Men de som står ute hele året kommer jo senere i blomst selvfølgelig.
  I år - etter denne strenge vinteren er jeg spent på hvordan det står til med mine kjemper!

  SvarSlet
 2. Så moro, og så flink du har vært. De skal visst ikke være de enkleste å få til, og da er det jo ekstra gøy. Jeg har ikke sett noe til mine enda...
  Klem

  SvarSlet
 3. Hvis ikke det kan lykkes for dig, så tror godt andre kan opgive...
  Jeg kan godt forstå, at du blev forelsket i Kæmpe Verbena. Sikke en ynde og farve.

  SvarSlet
 4. Hvor er det dog spændende. Som Ulla skriver, hvis det ikke skulle lykkes for dig, så ved jeg ikke...

  Knus fra engens land ;-)

  SvarSlet
 5. De skal nok komme op. Verbena frø har det med at de spire meget forskelligt, så man skal bare have tålmodighed. det ender det med man både har store og små spire på en gang. Man kan forsigtigt lirke de største spire op og prikle dem mens de mindre vokser sig til.

  SvarSlet
 6. Med al det arbejde og omhu, så må og skal det da lykkes. Pøj pøj :-)

  SvarSlet
 7. Marit - de er skønne de kæmper. Har godt hørt man kan være heldig med at de selvsåer sig....bare man ikke er for ivrig med at kultivere jorden så de forsvinder. Glæder mig til de står i fuldt flor :0)

  -----

  Jeg blev også rigtig glad da jeg så de første var spirret Linda ....fantastisk....især når jeg har læst og hørt at de er lidt vanskelige at få i gang. Dine skal nok komme også :0)

  Jiiiiippppiiiiiiiii :0)

  -----

  Tak for tilliden Ulla......bare jeg nu ikke har slået for stort et brød op :0)

  Hvis bare en brøkdel af frøene spirre og også udvikler sig, så kan der snildt ryge nogle stykker over hækken til dig - hvis du er interesseret til den tid.....for skønne er de :0)

  Knus

  -----

  Jeannette Mariae - tak :0)Det bliver en smule spændende......

  -----

  Takker Lene :0) De skal i hvert fald nok blive passet efter alle kunstens regler :0)

  SvarSlet
 8. Annette....den smuttede lige i svinget :0)

  Jeg glæder mig helt vildt til at tiden kommer til at prikle de små planter ud...det skal blive godt med jord under neglene søde :0)

  Tror du har ret det er faktisk allerede tydeligt at se at nogle vil være længere om at spirre end andre....

  SvarSlet
 9. Så moro for deg Dorthe! Det er en sann lykke når frøene våre spirer, spesielt de som kan være litt virene. Du kan være stolt! Kjempeverbena er en utrolig lekker plante. Den burde klare å selvså seg ditt klima, så se opp for småplanter neste vår :)

  SvarSlet
 10. Lycka till med dina Verbena, hoppas att de blir stora och fina!

  Tack för hälsningen hos mig:)

  Ha en fin tisdag!

  Rebecca

  SvarSlet
 11. Ninni....jeg glæder mig rigtig meget og hvem ved måske har den jeg plantede sidste år selvsået sig selv - et er sikkert jeg vil være på udkig derude :0)

  -----

  Miri - takker ;0)

  -----

  Rebecca....velkommen til Danmark :0) Tak jeg håber virkelig det lykkes :0)

  SvarSlet
 12. Om du visste, vad jag alltid får kämpa för att få mina verbenafrö att gro (är det därför den heter kämpeverbena tro?) Ni har nog rätt namn på den i Danmark, i Sverige kallas den Jätteverbena. Är nu inne på min andra sådd (den första har inte grott ännu, och jag tror inte den kommer att göra det heller. Men nu fick jag ett bra tips av dig, att fröna inte skall täckas med jord. Det ska jag prova nästa gång!! Tack för tipset! /Ruben

  SvarSlet
 13. Jag vet inte ännu om jag lyckas med mina. Några verkar ha grott.
  Måste gå ner och kolla in dem.
  Har inte tittat till dem idag.
  Håller med att det är den vackraste.
  Annika

  SvarSlet
 14. Tillykke med spirerne;-)
  Et lille tip hvis man som jeg er lidt doven: sidste år såede jeg mine hjemmehøstede kæmpeverbena (og molucella) i marts, pakkede kasserne ind i plastic og satte dem ud (i kulden) under bænken på terassen i en uge. Derefter tog jeg dem indenfor og de spirede som karse.

  SvarSlet
 15. Ruben - Velkommen til Danmark og jeg håber det lykkedes næste gang med frøene. Jeg har læst mig frem til at de ikke skál overdækkes....og det må siges at virke.

  *SMILER* - ja det kunne være :0) Jätte er det samme som kæmpe på dansk....noget meget STORT. Kunne ellers godt lide den anden fortolkning ;0)

  -----

  Annika...de er bare de skønneste. Jeg er sikker på at dine også nok skal klare sig....ellers må jeg jo tage en sending med til Sverige til sommer :0)

  -----

  Hej Lisbeth og velkommen. Dejligt med en kommentar og et godt tip....dem kan man ikke få for mange af :0)

  Molucella.....den må jeg vist lige goggle :0)

  SvarSlet
 16. Lisbeth igen.....hold fast hvor er den smuk - Irlands klokke - endnu én til ønskesedlen :0)

  SvarSlet
 17. Hej Dorte. Jeg fik min "julegave" lidt forsinket i pr.
  : mine Verbena bonariensis er spiret!!!!!! Og jeg er kun nået til den dersens første fase, hvor de står inde og det var meningen, at absolut ingenting skulle ske, før de havde været ude og inde igen og glemt og sukket over og opgivet.

  Hvad nu?

  Skal jeg stille dem ud? Det kan jeg simpelthen ikke nænne. På den anden side skal de vel 'stratisfieres' og hvis nu de havde stået og var blevet til noget ude.... Havde de vel også fået forskellige temperaturer... (men selvfølgelig ikke 22 grader lige pt. ) ....

  Åh, kan du ikke give mig et råd, kloge søde du?

  Julehaveknus fra
  Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 18. Jo det ser da ud til, at der er gevinst. Og når du først har fået gang i dem ved at "snyde/efterligne naturen", så vil du sikkert opleve, at de fremover klarer at så sig selv i haven.... lige hvor det passer dem :) Det bliver nu ingen plage, for de er nemme at luge væk.

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...