Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

fredag den 5. marts 2010

Juleroser og Påskeklokker......

...en plante, for at stjæle et citat af Camilla Plum "jeg kunne gøre mig til tyv for".

 En fantastisk livskraftig plante med utrolig smukke blomster. Hvert år forundres jeg over at de trods frost og kulde og i år sågar sne kan blomstre så smukt og overdådigt som de ofte gør der midt i vinterkulden.

Det er først de sidste par år at jeg i div. haveblade og havebøger er begyndt at læse om og høre Påskeklokkenavnet og derfor er begyndt at se på mine "Juleroser" som både Juleroser og Påskeklokker. Mange steder bl.a i havecentre og bliver de alle endnu solgt under betegnelsen Juleroser.....men det kan være at Claus Dalbys skønne bog "Juleroser og Påskeklokker" kommer til at gøre en forskel i den henseende i årene frem, for skønne navne er de da hver for sig.

JULEROSEEn af sidste års juleroser i haven........jeg elsker det sarte hvide der midt i vinterkulden.

Den tidligste blomstrende Helleborus er Helleborus Niger....den rigtige Julerose, med sarte hvide blomster og ifølge Claus Dalby har den fået artsnavnet Niger/sort pga dens sorte rodstok - hvilket når man ved det gør det lidt mere logisk at kalde en kridhvid blomst for sort.

Mine Helleborus Niger har dog vist aldrig blomstret til jul men så tidligt som januar og februar er det dog hændt....bare ikke i år, med mindre de da står i fuldt flor under sneen.

En af legenderne omkring Julerosen fortæller:
....... at én af de hyrder, der julenat drog til Bethlehem, ikke kunne finde en gave at tage med. Han begyndte at græde, og der, hvor hans tårer faldt på den golde jord, spirede blomster frem så smukke som roser. Han plukkede en julerose og bragte den med sig som gave til jesusbarnet. Botanisk og klimatisk set er der dog hvist ikke noget belæg for, at der har vokset juleroser nær Bethlehem. Men smukt  lyder det dog.

Denne legende ligner meget de legender Claus Dalby har med i sin bog ......
så måske der er noget om snakken.PÅSKEKLOKKE


En af sidste års påskeklokker...den mørkeste af de varianter jeg har.
Helleborus Orientalis blomstrer senere end Helleborus Niger og findes i modsætning til Julerosen i et utal af varianter og farver.. De kan fremkomme i alle mulige tænklige lyserøde, vinrøde, gulgrønne nuancer. Med og uden prikker, med og uden præstekrave, med og uden "flæser", med og uden.......

Jeg kan kun anbefale ikke kun at læse men også købe bogen Juleroser og Påskeklokker for at læse om og ikke mindst se de mange variations muligheder. Atter en bog med mange af Claus Dalbys fantastisk smukke billeder.

Påskeklokke navnet kommer formegentlig af tidspunktet for blomstringen sådan lige omkring Påske....her i haven gerne før.


Påskeklokke, première mise en ligne par Frøken Solhat.
Endnu en variant....den ene af dem i forrige indlæg.

...og endnu en Påskeklokke.

Glæder mig til at kunne vise dette års blomsterflor om et par uger. Kan kun kraftigt anbefale at anskaffe nogle hvis du ikke allerede er den heldige ejer....du vil aldrig fortryde.

7 kommentarer:

 1. Helt fantastikt underbar man kan inte få nog.
  Skall fixa en länk till dig så snart jag har tid.
  Du får gärna lägga länk från mig för jag skulle så gärna vilja hitta flera danska bloggare.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvarSlet
 2. Aha! Mycket bra information. Och visst är det vackra blommor varken dom heter Påskeklokka eller Julros. /Knatten

  SvarSlet
 3. Vakre er de:) Ha en god fredagskveld:)

  SvarSlet
 4. Julerose/påskeklokke... jeg har en der ligner, men den er slet ikke fremme endnu, der ligger stadig 30-40 cm sne, der hvor de har plads :(

  SvarSlet
 5. Å de er så dejlige alle sammen og dine billeder er fantastiske. Jeg har kun den allermest almindelige julerose som jeg elsker allerhøjest. I min forrige have stod den i kæmpestore partier under store træer. Det var fantastisk. Her i denne have synes jeg at det er lidt sværrere at finde det helt rigtige sted hvor de fine blomster vil trives. Jeg prøver nye steder hvert år og en dag rammer jeg plet. Rigtig god weekend til dig og dine.

  SvarSlet
 6. Nå ja og så er det jo nok en påskeklokke jeg er forelsket i men jeg holder så meget af navnet julerose og ingen jeg kender kalder dem andet så jeg fastholder glad magien.

  SvarSlet
 7. Annika....du skal være så velkommen, jeg nyder ofte dine fantastiske billeder og tillykke med udgivelsen :o)

  -----

  Knatten....ja begge navne er skønnne. God week-end :0)

  -----

  Linda...ja du har ret og held og lykke med julerose/påskeklokke handlen her i den nærmeste fremtid....de vil gøre sig rigtig godt i din have:0)

  -----

  Jette....de er skønne, men længe undervejs i år, men de er der....mine er akkurat lige dukket frem af snemasserne - billederne er fra sidste år :0)

  -----

  Marina...det er en fantastisk have du har med kaskader af alverdens blomster, så jeg er sikker på du igen vil få et flor af Helleborus også.

  Min have er ikke særlig stor så jeg må forsøge at begrænse mig.....hvilket er umådeligt svært....men juleroser og påskeklokker skal der være plads til for forelskelsen vil ingen ende tage :0)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...