Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

søndag den 28. marts 2010

A la H.C Andersen

Rød Hestehov omgivet af de små blade fra Vorterod/Ficaria verna

Lige nu skyder rød hestehov/ Petasites hybridus eller Tordenskræppe som den også er kendt som, sine røde skud op gennem jorden, som små raketter.

Fantastisk flotte er de, efter min mening, men desværre kan de hurtigt tage overhånd og bliver nogen steder bekæmpet som en invasiv-art ligesom bjørneklo eller rynket klitrose. Rød hestehov er i sin tid, lige som så mange andre planter, blevet indført til landet af formegentlig lærte munke i middelalderen, hvor de blev brugt som lægeplante mod blandt andet pest, som det latinske navn også indikerer.

Hvoraf navnet Tordenskræppe komme kan man jo fantaserere om....mon ikke bladene har været gode at gribe i en håndevending for at bruge dem som ly for regnen, hvis en lokal tordenbyge pludselig skulle opstå på skovturen.

Har man Rød Hestehov i nærheden af hvor man bor så kan man virkelig tale om at se planten gro fra dag til dag......det går  virkelig hurtigt når den først får fat, og inden længe er de små skud vokset til kæmpe store blade. Hestehoven danner en fantastisk frodig og eventyragtig bund allerede når kastanjetræerne står med lys..............man føler sig jo helt hensat til et eventyr af H.C. Andersen :0)

"Der var saa dejligt ude på Landet; det var Sommer......Midt i Solskinnet laae der en gammel Herregaard med dybe Canaler rundt om, og fra Muren og ned til Vandet voxte store Skræppeblade, der vare saa store, at smaa Børn kunde staa opreiste under de største: der var lige saa vildsomt derinde, som i den tykkeste skov, og her laae en And paa sin Rede; hun skulde ruge sine smaa ællinger ud."

Her med en opfordring til at tage manden og ungerne med ud i det eventyr der lige nu udspiller sig i skovbunden, og i følge hende her er anemonerne på vej .........jiiiiippppiiiiiii.

7 kommentarer:

 1. Ååå..dette var aldeles skjønne bilder! Jeg har aldri hørt om rød hestehov, du må vise bilder når de er ferdig utsprunget også :) Er dette en vanlig plante i Danmark? Her har vi den gul hestehov, Tussilago farfara - så det er snakk om to ulike arter.

  HC Andersen er eventyrmannen over noen. Han skriver så malerisk! Jeg fikk høre mange eventyr av ham da jeg var liten, og 'Den lille Andungen' (Den grimme Ælling) sitter fremdeles i hjertet med de vakre bildene fra eventyrboken jeg hadde. Jeg har den enda forresten :) Og piken med svovelstikkene. Disse to var favorittene :)

  SvarSlet
 2. Aha, det er legepestrot :) Den dyrkes som staude her. Kjempestilig plante!

  SvarSlet
 3. Ja de er så flotte og frodige og sikke en skøn farve der kommer lige op af jorden. synd man ikke har plads til sådan en, eller en gunnera.

  SvarSlet
 4. Vad vackra bilder, ser nästan ut som små kottar som växer upp ur marken. Vad härligt det måste vara bo där våren har kommit igång.... Längtar..... :-) Här är det fortfarande snö.....................

  Trevlig söndagskväll!
  /Charlotte

  SvarSlet
 5. Ninni.....tak. Billedet med de udvoksede Hestehov er taget ca. midt i maj måned sidste år. Så om bare 1½ måned er det blevet til kæmpe store blade.

  Det er nogle fantastiske eventyr han har beriget os med den gode Hans Christian......min pige vil også gerne høre dem.

  Jeg ved ikke hvor almindelig den er i Danmark Ninni....det er nok mest omkring gamle voldanlæg, klostre m.m den vokser.......selv om den også findes i fri dresur i grøftekanter nogen steder :0)

  -----

  De er helt eventyrlige Annette :0)

  -----

  Charlotte foråret er begyndt....men desværre ser vejrudsigten ikke for god ud i denne uge....regn og skyer og under 10 grader.......ikke lige hvad jeg havde håbet på :0)Ikke at jeg skal klage ;0)

  SvarSlet
 6. Skønne billeder ;)
  Go'påske!

  SvarSlet
 7. Tak Kristine og velkommen i min have :0)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...