Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

torsdag den 18. marts 2010

Varm gul forårsbebuder.....

.......er hvad Eranthis Hyemalis er..... og betyder. En varmgul forårsbebuder der får én til for alvor at længes efter  vores solsystems stjerne: SOLEN. Erantis er én af de få netto-gule indslag i min have selv om det jo er aller højeste mode med gult både i bolig og haverum i disse tider.


Den NETTO-Gule har aldrig fænget mig for alvor og kommer næppe til det i større stil, men som bekendt ingen regel uden undtagelser. Erantis har jeg ikke mange af men regner med at få det måske næste år. For to år siden strøede jeg erantisfrø i græsset under min ene syren, men da de som bekendt er længe om at udvikle sig går der nok min. et år endnu inden der er blomst i. Derfor må I nyde floret fra den park jeg kom forbi i eftermiddag. Fantastisk syn erantis over alt  gult, gult, gult............

Faktisk er der mange gule vækster jeg holder utrolig meget af i naturen bl.a følfod, kongepen, røllike eller gul iris og åkander i søen, eller hvad med en græsmark i maj oversået med mælkebøtter  - smukkere bliver det næppe.....men det er som om, at for meget gul i min haven hurtigt kommer til at skrige til himlen så derfor bliver det begrænset.

Men alligvel er der nogle få uundværlige der finder vej til matriklen. Bl.a kan nævnes svovlgul anemone som jeg efterhånden har en lille koloni af, men mere om den lidt senere på sæsonen.


Erantis er en knoldplante der er i familie med mange af mange af mine favoritter bla. julerose, anemoner og den skønne engblomme, altså hører den til ranunkelfamilien. En planteslægt der ikke er til at overse og som det er let at forelske sig hovedkuls i.

Erantis kommer forhåbentlig til  at vokse vildt i græsplænen "længst" væk i haven....hvilket ikke er ret langt væk da haven er meget lille, og der kan den så åbne sine blomster for årets tidligste insekter og biller. 


En lille finurlighed er at i Norge og Sverige hedder erantis tilsyneladende Vintergäk hvilket jo i sig selv er sjovt da vores sprog ellers ligger tæt op af hinanden.............
13 kommentarer:

 1. En dejlig forårsbebuder. Jeg holder meget af gule bede, men man skal nok passe på med ikke at have for mange "netto"gule blomster, men blande dem med sartgule og hvide.

  SvarSlet
 2. Gult er heller ikke min favoritt i hagen, men noen gule blomster får lov å komme inn. Jeg er svak for de gule påskeliljene så de får være,pluss noen få andre.
  Erantis har jeg også, men den har ikke vist seg ennå. (Her i Norge kaller vi den storvinterblomst, men jeg er glad du nevnte 'vintergäk' for det har jeg lurt på hva var for en blomst)

  SvarSlet
 3. Gult er heller ikke min favoritt i hagen, men om våren er jeg glad for denne fargen:) Også er det mange fine sarte gule farger som er fint å mixe med hvitt, de er jeg glade i:) Jeg ønsker meg også masse erantis i hagen, men har ikk ekommet så langt at jeg har satt noen knoller enda... Jeg var nære ved å kjøpe et par tre pakker i høst, men det gikk fra meg igjen... Deilig bilde:)

  SvarSlet
 4. Jeg glæder mig til at følge med i din have !!!!

  SvarSlet
 5. Jeg har det lige som Miri! Jeg glæder mig til at følge din have ;-)

  SvarSlet
 6. Min favoritfärg efter grönt är lila, men dessa gula toner är verkligen som solar på våren!

  Trevlig helg!

  SvarSlet
 7. Ja, det är lustigt hur namnen på vintergäck har kunnat bli två olika plantor.
  Min svärmor som är från Danmark har gett mig fina verser med "gaek" och snödroppar, Galanthus.
  Kanske är det tur att Linné envisades med latinska namn så att vi trots allt förstår varandra?
  Ha en go weekend,
  Eva

  SvarSlet
 8. Gult er en herlig farve om våren, solfarven over noen og full av D-vitaminer ;) Jeg synes Erantis er kjempesøte, og synes ikke det gjør noe med gule blomster i bedene om våren. Sammen med sneklokker f.eks, det hadde vært kjempelekkert. Det gule forsvinner jo før stauder og roser tar til uansett. Jeg blander ikke gult inn i rosa/rødt, det må i så fall være en lys gul, f.eks. Det kan være fint.

  Jeg begynte på at gul/hvitt/grått bed i fjor med utgangspunkt i rosen Aicha. Det tror det kan bli riktig så fint :)

  Men du Dorthe, har du plantet dem i plenen? Det går bra altså og de formerer seg? Jeg vet at Crocus Thomasianus kan plantes i pelen, det er godt nytt om Erantis kan det også :)

  SvarSlet
 9. Jeg har masser af krokus i plænen men det er ikke særligt smart for de når sjældent at blomstre før min mand insister på at slå græsset og så står de kun der med deres store grove blade. Jeg kan meget bedre lide dem under buske eller som min genbo har dem i kæmpestore flader under bøgetræer (men det bliver jo nok lidt krævende i en lille have det med bøgetræerne).

  SvarSlet
 10. Å altså ikke krokus (dem har jeg også i plænen) men erantis naturligvis. Det år vi så på huset blev græsset ikke slået og da var det helt gult, faktisk ret flot. Jeg ved faktisk ikke hvorfor de ikke blomstre samtidigt med alle de andre erantis for så ville det jo ikke være noget problem, men det gør de altså ikke her hos os, muligvis netop fordi de bliver slået lidt senere.

  SvarSlet
 11. Nu skriker jag... aaaaaaaaaaaaaaaa
  Underbart...............
  Tack för detta
  Annika

  SvarSlet
 12. Snille Frøken Solhat .-)
  Titter innom din hyggelige blogg og ønsker god lørdagskveld. Og takker for alle hyggelige hilsner du er så flink til å legge igjen hos meg :-)

  Klem

  SvarSlet
 13. Annette....gul er godt i små doser og ja jeg tror også det er den nettogule man skal passe på ikke bliver for dominerende.

  -----

  Marit - storvinterblomst er et smukt navn, sjovt at der er de små forskelle i vores sprog......og ja lidt gult må der til har i forårssolen :0)

  -----

  Linda....tak - billedet er taget i parken ved Ørslev Kloster. Der vrimler der med erantis og vintergækker og om en månedstid er det anemonerne der dominere......smukt syn :0)

  -----

  Miri og Jeannette Mariae....jeg glædes over at i har lyst til at følge med.....det er så hyggeligt at vide I er "derude" :0)

  ------

  Hillevissan...det er virkelig som små sole der lyser alt det grå og triste op efter en lang vinter.......og Lilla...mmmmm forstår dit valg :0)

  God week-end til dig også.

  -----

  Eva - vi kan takke Linné for hans store stykke arbejde....det nyder vi alle godt af idag. Det er rigtigt at vi i danmark har mange vers om vintergækker som vi bruger når vi sender gækkebreve til hinanden......det er små fint klippede breve med finurlige vers så modtageren skal gætte afsederen.

  En skøn tradition, som ungerne går meget op i....for bliver de IKKE gættet ja så må de få et påskeæg til Påske....ikke så ringe :0)

  -----

  Ninni...jeg har bare sået de små erantisfrø i græsplænen. Jeg fik dem af en veninde for et par år siden. De kan sagtens vokse i græsset....men man skal som Marina skriver selvfølgelig ikke lige tage plæneklipperen som det første når de står i fuldt flor.

  De er flere år om at udvikle sig fra frø til knolde så det tager tid hvis man såer dem, så måske vil jeg anbefale at sætte knolde, så er resultatet i hvertfald hurtigere en gul plet :0)

  Nogle af de jeg har sået står bare som en grøn blomsterkrave uden blomst i endnu.....men måske næste år er de færdig udviklede og vil blomstre :0)

  -----

  Marina....kender det så godt det der med at manden er fremme i skoen med maskineriet :0) Sjovt at dine blomstre så sent at de først er fremme når græsset skal trimmes.......forunderligt med de små forskelle der er på både planter,vækstforhold og mangfoldigheden :0)

  -----

  Så var det dig jeg kunne høre Annika ;0)

  Det var da så lidt :0)

  ------

  Torunn....jeg elsker din blogg.
  Du skal altid være velkommen her hos mig også. God søndag til
  dig :0)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...