Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

tirsdag den 30. marts 2010

Internationale klimazoner


På de norske og svenske blogge og her er der en del der skriver om klimazoner i forhold til hvilke plante hvor. I Danmark er vi ikke så vant til at snakke klimazoner da vi ikke spreder os over så mange zoner, så udvalget af planter i de danske havecentre er som oftest tilpasset de danske forhold.......er der nogle sart vækster efter danske forhold er de oftest mærket med "bør vinterdækkes", "overvintres" eller lign.

Ser man på de internationale klimazoner så ligger Danmark i zone 7-8. Enkelte steder zone 6. Hvor imod Norge og Sverige ligger i zoner spredt fra 2 til 8. Her svinger middeltemperaturen i de forskellige egne noget mere end i Danmark, så her er mærkning af planter efter klimazoner nok noget mere almindelig end i lille Danmark.

De internationale zonetal er regnet ud efter den gennemsnitlige årlige minimumstemperatur, så jo højere zonetal jo mildere.

Faktisk ligger en del af midtjylland i zone 6...det er her det er koldest om vinteren. Selv bor jeg lige på grænsen af zone 6 og 7.

Det er ikke lige lykkedes mig at finde et zonekort på nettet som I kan kigge på. Det kort jeg har nærlæst har jeg  fra den engelske bog:
"An illustated Encyclopedia of Clematis" som står på min hylde.

12 kommentarer:

 1. Aha.... Dessa klimatzoner/växtzoner använder vi inte i Sverige. Enligt din karta är det zon 5 hos mig, men enligt den zonkarta vi använder är jag i zon 4 och Danmark tror jag i zon 1 (eller 0). Förvirrande....

  För att inte prata om amerikanska växtzoner... Det skulle finnas en enhetlig zonindelning för hela världen så att man kunde jämföra odlingsförutsättningar på ett lätt sätt.

  Trevlig tisdag!
  /Charlotte

  SvarSlet
 2. Huff ja, ikke lett, i forhold til det som står i norske bøker bor jeg i sone 2, men i henhold til dette kartet bor jeg i sone syv... Ja, ja... uansett takk for en oppklaring da:)Da er danmark fortsatt mildere ernn der jeg bor:) Det var det jeg var sikker på, så når jeg hørte du sa at du bodde i sone 6-7 så etter de sonekartene jeg hadde lest før ble det liksom helt feil, he, he:) Så danmark er fortsatt et bedre hageland for meg:) Klem

  SvarSlet
 3. Hej Charlotte....ja jeg må give dig ret det er en smule forvirrende - og burde være noget mere ensrettet på verdensplan:0)

  Disse vækstzoner skulle være internationale og i hvert fald gældende i Europa. Jeg har fundet dem i to af mine bøger jeg har bare klippet kortet til.

  Med mindre jeg er helt galt på den og totalt forældet så tror jeg måske bare at de zoner I bruger er gældende i Sverige lige som der åbenbart er 4 zoner der er gældende i Danmark 1,2,3 og 4. Efter denne inddeling bor jeg i zone 4. Men efter den internationale i zone 6-7 :0)

  Godt jeg ikke skal til udlandet og handle planter lige nu :0)

  Knus

  SvarSlet
 4. Linda....du er altid velkommen her i zone 6-7-8 eller hvad det bliver til i den sidte ende :0)

  Men udsigten i Norge......whauwwwww

  SvarSlet
 5. De internasjonale klimasonene kan være ganske forvirrende. De amerikanske f.eks... Men kartet i det forrige innlegget ditt viste sonene slik vi er vant til i Norge :)

  Så enkelt det må være å bo i hagelandet Danmark! Alle planter går overalt. Her er det svært mye snakk om soner, fordi de varierer så mye og er avgjørende for om en vekst kan greie seg eller ikke. .

  SvarSlet
 6. Hvor skægt; det havde jeg slet ikke tænkt på. Men ja, her er mildt og ogdt. Jeg selv bor vist lige midt i den nordsjællandske 7-klat :D

  SvarSlet
 7. Dette er et kart med nettopp de "amerikanske" (USDA) klimasonene, den største bakdelen med dem er at de ikke tar hensyn til sommervarme og -lengde, så de er ikke egnet til å oppgi herdighet for busker og trær i maritime klima.

  SvarSlet
 8. Ninni....jeg tror jeg giver fortabt på klimazoner....og hygger mig lige midt i den zone jeg er
  i :0)

  Kortet du referere til må være på Lavendels blogg.....dette er det eneste jeg er i besidelse af :0)

  Ikke alt går så godt i Danmark Ninni.....jeg har lidt problemer med min Magnolia sieboldii/Åkandemagnolia - den har det me at fryse ned. Det er den 3. af slagsen jeg har i haven nu, jeg elsker den simpelthen så jeg er spændt på om den kommer efter denne vinter :0)

  -----

  Line.....og jeg er sikker på at der bor du godt :0)

  -----

  Bjørnar....velkommen indenfor i haven :0)

  Tak for oplysningen.....det er godt nok noget forvirrende med de klimazoner må jeg erkende. Jeg har fundet et andet kort med den samme inddeling i en anden bog af min.......så jeg ved snart ikke :0)
  En ensretning var nok at foretrække.

  God Påske

  SvarSlet
 9. Mycket intressant! Det ska jag kika lite närmare på. Läckra fullmånebilder du har lyckats fånga. Hoppas du får sova gott nu,
  Glad påsk önskar
  Eva

  SvarSlet
 10. Tak Eva....nattesøvnen har været bedre i nat......men NU var jeg altså også MEGET træt :0)

  God påske Eva :0)

  SvarSlet
 11. Ser jo nå at både du og Lavendel hadde innlegg om klimasoner :)

  Håper virkelig at din Magnolia sieboldii overlever, den er så vakker. Selv om dere har et mye gunstigere klima enn oss, er det jo ikke middelhavsklima... Det er lett å glemme når man ser Danmark gjennom lyserøde briller :)

  SvarSlet
 12. Engang var der i Haven en artikel om hortensiaer og i den artikel havde forfatteren selv tegnet et zonekort over Danmark. Jeg husker at vi og Bornholm delte en zone der var det højeste i Danmark og at resten af landet var inddelt i to zoner.

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...