Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

fredag den 22. januar 2010

Kæmpe Verbena
Drømmene startede for flere uger siden......drømmene om de nye vækster i haven... om forkultivering, jord under neglene og kolde øl på terassen. En af dette års "must have" er Kæmpe Verbena:

Verbena bonariensis.

Jeg forelskede mig fuldstændigt hovedkuls i denne fantastiske smukke plante sidste sommer, da jeg spaserede rundt i gader og parker i Lysekil i Sverige. Her havde stadsgartneren brugt Verbenaen med rund hånd over alt i bybilledet......et fantastisk syn der ikke kan beskrives, men skal opleves. Svenskerne KAN bare noget med blomster som sjældent ses lige så gennemført her i Danmark.

Kæmpe Verbena kan blive op til 1½ meter høj og de oprette, stive og bladløse stilke kan dermed skabe et virvar af smukke blålilla skyer der svæver hen over staudebedet. Fantastisk. Det skal dog siges at det ene eksemplar jeg langt om længe fandt i handlen her hjemme sidste sommer blev knap én meter høj hos mig.....meget passende til min lille have.

Desværre er Verbenaen ikke så hårdfør her under vores himmelstrøg, så man kan ikke forvente at den overvintre....så i år vil jeg selv prøve at forkultivere den......jeg kan tydeligt forestille mig hvor smuk den vil tage sig ud i mine store egetræsfade.

Når man som jeg elsker summen og svirren af havens skønne humlebier og sommerfugle så er Kæmpe Verbenaen et must.....sommerfuglene kappedes om at stikke deres lange snabel ned i de lilla blomster.

8 kommentarer:

 1. Hej, hej igen. Glæder mig til at følge dine billeder og skriverier omkring blomster, hvor jeg bliver inspireret og har rigtig MEGET at lære.

  SvarSlet
 2. Jamen hej Jette og velkommen....jeg glæder mig over at være tilbage blandt alle I skønne Bloggere.....det bliver GODT :0)

  SvarSlet
 3. Åh, hvor bliver det spændende at følge. Håber du viser billeder senere hen, når de igen er sat i din have ;-)

  SvarSlet
 4. Hej Jeannette Mariae - dejligt at "se" dig ;0).......du kan bide dig selv i næsen på at du skal få nogle billeder af projektet.

  SvarSlet
 5. Det er en smukt blomst ! Og er så smuk blandt andre vækster. Og enig med dig i, at de i Sverige, kan noget med blomster!

  SvarSlet
 6. Velkommen Losarinas mor - ja havekulturen er så meget anderledes hinsidan - men de sidste år er der begyndt at ske noget i Danmark også....Anne Just og Claus Dalby har med deres skønne bøger åbnet manges øjne for mulighederne.....så måske dansken er på vej ;0)

  SvarSlet
 7. Hej frk. Solhat. Så din blog hos Claus Dalby, og valgte din ud fra mange fordi du kaldte dig Solhat! Sidste år plantede jeg flere slags solhat og glæder mig helt vildt til at se dem i fuldt flor i år. Kæmpeverbenaen har jeg også prøvet til med de sidste par år. Jeg har haft et par stykker pakket i bobleplast i drivhuset i vinter og er spændt på om de har klaret kulden. Desuden har jeg forspiret (-i flødebollekasser!) i vindueskarmen og det ser foreløbig meget lovende ud. :o) De skal stå blandt mine roser og svaje hele sommeren! Syntes også dit drivhus ser rigtig hyggeligt ud, et sted til hygge og sjælefred!
  Jeg vil vende tilbage til din blog, som virker til at være et godt sted at opholde sig.
  Mange hilsner fra fru Friis

  SvarSlet
 8. Fru Friis - du skal altid være så velkommen. Har desværre først set din kommentar nu :0) Håber du bliver glade for dine solhatte, for de er virklig skønne - ville ikke være foruden de blomstre flot og langt hen på sensommeren:0)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...