Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

fredag den 18. januar 2013

Så purpursolhatte med succes.


 

I søndags bragte de skønne kvinder på havemagasinet HAVEFOLKET mit lille indlæg om hvordan man kan gribe frøsåning af purpursolhattene an. Jeg var meget beæret over at blive spurgt. om jeg havde lyst til at være med  ved tasterne - og selvfølgelig ville jeg det, for gode råd og tips kan vi alle jo bruge og selvom jeg på ingen måde er professionel ud i frøsåning så har jeg dog de seneste år gjort mig nogle erfaringer - især med de skønne purpursolhatte. Kan mine råd give andre havenørder blod på tanden og lyst til at så sine egne purpursolhatte eller andre stauder så er det jo fantastisk.
 
Jeg skal lige have mit såjord tøet op og så vil jeg selv i week-enden have sået lidt solhatte. Blandt andet vil jeg for første gang forsøge mig med at så de frø jeg fik høstet fra min nye Echinacea Tennesseensis. White swan og Pallida har også leveret lidt frø der skal i jorden.......uha det bliver skønt at tage hul på forkultiveringen.
 
Jeg bringer her  under mit indlæg fra HAVEFOLKET og skulle du have lyst til mere inspiration om såning og de de små frø - så har der været en del indlæg på HAVEFOLKET i ugens løb, der bestemt er værd at læse.

SÅ PURPURSOLHATTE MED SUCCES:

Hører du til dem der nåede at samle frø fra dine purpursolhatte i efteråret inden de smukke frøstande desværre begyndte at rådne i det våde vejr, så er det ved at være tiden at få de små buttede frø i jorden.

Med purpursolhattene forholder det sig sådan, lige som med mange andre staudefrø, at frøene  er kuldekimere. Det vil sige at frøene for at spire skal  udsættes for kulde og for purpursolhattenes vedkommede også gerne høje temperatursvingninger.

Skiftende perioder med kulde, meget gerne frost og perioder med varme er lige det der skal til for at lokke spirerne fem. Derfor er januar et godt tidspunkt at finde så jorden frem -  så er der nemlig rig mulighed for at de små frø kan nå at få den frost de behøver.


Fremgangsmåde:

 1. Så frøene i flamingobakker eller lign. og dæk med et tyndt lag jord eller sand. Fugt jorden.
 2. Stil frøbakkerne ud i drivhuset eller et andet beskyttet sted i haven (fuglene vil gerne spise frøene) og vent på en periode med frost.
 3. Når frøene har fået frost en periode - gerne on/off  nogle uger - tager du bakken ind og trækker en  tynd plastikpose over  og stiller den lunt. (Jeg bruger gulvvarmen på badeværelset, her står frøene lunt og posen sørger for en høj luftfugtighed - luk ikke posen helt tæt til men sørg for lidt udluftning ind i mellem - ellers rådner frøene)
 4. Når frøene på denne måde er blevet stratificeret/udsat for høje temperatursvingninger så begynder de så småt at spire. Tag posen af når det sker og stil bakken lyst og lunt. 
 5. Når frøene er spiret så stil bakken et køligere sted så planterne ikke bliver alt for ranglede i deres vej frem i verden.Jeg har i flere år selv sået bla. de almindelige Echinacea purpurea, Echinacea purpurea "Magnus" og "White swan" uden problemer og  i 2012 såede jeg for første gang frø fra min nye Echinacea Pallida og det var en stor succes, jeg fik adskillige små nye planter ud af det. 

Echinacea purpurea "Sunrise" som jeg også såede sidste år for første gang var desværre lidt mindre spirevillige end Pallida se sammenligningen her. Mange af de nye sorter er på markedet er hybrider og derfor også sterile og lader sig kun formere ved deling så der kan altså ikke samles frø fra alle solhatte.

Har man som jeg flere arter af de skønne purpursolhatte i sin have så må man dog ikke regne med at de er frøkonstante - udfaldet af blomsterne kan varierer da de summene bier sørger for at de let krydser med hinanden........men det har bestemt også sin charme. Det er jo på denne måde at der pludselig dukker en anderledes udseende blomst op der så kan forædles videre på - en process der kræver tålmodighed.  


5 kommentarer:

 1. Tak for indlægget jeg havde lidt held med min frøsåning af solhat sidste år, nogen gang er jeg så heldig, at de sår sig selv, så jeg har flere små frølinger ude i jorden.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. ....ja de kan sagtens så sig selv - det gør mine også - mellem fliserne har jeg også haft et par stykker. Her skal man jo så bare være varsom med hakken og riven i foråret for ellers river man let de små nye op.

   Slet
 2. Flott innlegg! Jeg har sådd stauder i flere år, og jeg pleier å la fråpottene stå inne to-tre dager så frøene får trekke til seg nok fuktighet før de må ut i kulden!
  Angående solhatt, så kjøpte jeg fire varianter på Ebay, Green Envy, Mama Mia, Sultry Summer og White Double Delight! I ettertid har jeg fått høre at de ikke er frøekte! Dette ble såpass store planter i fjor, så de ble plantet ut i bed! Nå er jeg spent på om de overlever vinteren, og hvordan de blir! Tror du de blomstrer til sommeren? Jeg krysser fingrene!

  SvarSlet
  Svar
  1. God ide med at lade dem trække lidt fugt først.....det vil jeg huske - tak for det. Jeg tør ikke sige om der kommer blomst, men det vil jeg da bestemt tro.......det bliver spændende at se om de ligne ophavet ;0)

   Slet
 3. Hejsa

  Jeg har læst din vejledning og har fået rigtig mange fine små planter frem, jeg vil skyde på at de er omkring 5-7 cm i højden. Mit spørgsmål går på hvornår jeg kan planten dem ud, kan jeg allerede det nu her i starten af april eller skal jeg plante dem i større potter og vente lidt?

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...