Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

torsdag den 31. marts 2011

Der er andre end mig....


............der syntes at det er forfriskende med stille regn her et par dage inden den varslede første rigtige forårsdag på lørdag.........set med meteorologiske briller.

Hvis alt holder stik lyder det til at vi kommer til at passere de magiske 15 grader og ved udsigten til svimlende 18-20 grader - ved jeg snart ikke hvilket ben jeg skal stå på af bare forventningens glæde :0)

.......det gør solsorten tilsyneladende heller ikke..........begejstret er den i alle tilfælde for fuglebadet der fik en forårsrengøring i går - den kan slette ikke få nok, plasker, spøjter, pudser og nusser og vende tilbage og tilbage og tilbage.

Græsset bliver grønnere og grønnere for hver dag der går, sneskimmel og sammenpresset vintertræt græsplæne er snart  en saga blot.......i hvertfald nu når det får regn og efterfølgende sol og varme......det er noget både græs solsort og jeg kan lide.

Skål for den jyske højderyg og vinde fra det sydlige kontinet :0)



onsdag den 30. marts 2011

Vintertid/Sommertid

Sommertid :0)  15% tilbage af den aftagende måne

Der var mørkt i morges...............men heldigvis betyder det at det er lyst længere i aften :0)

 ...........èn uge til forskel på de to billeder :0)

Begge er taget lidt i seks om morgenen på henholdsvis i dag, den første onsdag med sommertid og den sidste onsdag med vintertid i sidste uge.


Vintertid :0)


Ramsløg


.....elsker
 elsker
elsker

.....denne årstid når det hele pipler frem over det hele.

I morges allerede kl. lidt i otte var jeg afsted over i skoven med en flok drenge for at plukke nogle af de skønne saftige ramsløg der vokser derovre. Dagens program lød på bålmad..........bøf i foliepakker med grøntsager ad libitum. Til dette ville vi lave en gang pesto af de skønne saftigt grønne blade.



Mandler, ramsløg og olivenolie venter på stavblenderen


Bøf med grøntsager, klar til at putte ind i gløderne

Færdig bøf i folie med en streg af den lækre pesto



mandag den 28. marts 2011

HJÆLP og Kirkeskoven





Al den skiven om Dorothealiljer lokkede familen afsted en tur i skoven i week-enden og med disse billeder af fætter og kusine og blomsterflor, i min barndoms kirkeskov vil jeg ønsker jer alle en rigtig god mandag.



HJÆLP....hvad sker der lige med mine billeder....kan I se dem her i de sidste to indlæg?????? - for jeg kan IKKE :0(


Yiiippiiiii......så fandt jeg dem frem igen......... :0)

søndag den 27. marts 2011

Lykkens pamjulegris......





eller pamfilius.....det må vist være mig. Jeg sidder stadig og smiler over dagens gave der nærmest faldt ned fra himlen......jeg fik et tilbud der ikke var til at afslå og hvad der ellers var lagt af planer måtte omrykkes i kalenderen for et par timer.

Min mor har en kær veninde hvis landbohave desværre i nærmeste fremtid bliver en hel del mindre pga. kommunale projekter. Hendes have er et sandt paradis af løgvækster og især 1000-vis af vintergækker står lige nu som et kæmpe hvidt tæppe......og mange af dem står lige der hvor gravemaskiner snart skal sætte sig præg. Næsten ikke til at bære for et havehjerte......og heldigvis har hun på det sidste selv haft travlt med at flytte løg længere ind i haven og gavmildt delt ud af dem til venner. I dag var mor og jeg så de heldige der måtte komme forbi med en greb og tage for os af de sidste herligheder. Oh my.....hvilken salighed.......:0)



De fleste har jeg nu sat/plantet rundt om i staudebedene, men de sidst vil jeg forsøge ar lave et hvidt tæppe af vintergækker under mine ene syren....nu skal vi så bare vente nogle år på resultatet.....men jeg venter gerne.



.....og jeg smiler stadig lykkeligt :0) 

fredag den 25. marts 2011

Dorothealiljer


Denne skønne forårsblomst er sprunget ud i haven her i ugens løb og den står nu og nikker i vinden.  Jeg har altid været forelsket i denne blomst og mindes med glæde hvordan jeg som barn plukkede store buketter til vaserne nede i min barndoms kirkeskov.

Jeg har ikke altid haft denne skønne blomst i haven men fik den først for et par år siden da jeg efter flere dybe indåndingen kørte ind på gårdspladsen til en præstegård ikke så langt herfra. Jeg havde i lang tid, fra afstand, beundret det store hvide tæppe af liljer der dækker haven og skoven ved netop denne præstegård. Jeg ringede på døren og sagde det som det var......og inden jeg nåede at tælle til ti var præstefruen hoppet i et par gummistøvler, hun hentede en spade og en papkasse og mens vi fik en rigtig skøn havesnak gravede vi nogle klumper Dorothealiljer op i skovbunden. Glad og smilende kunne jeg så køre hjem med disse skønheder.

Jeg plantede liljerne flere steder i haven og forærede også nogle væk. Der hvor de trives står de stadig med lidt spredt fægtning, men jeg håber at de bliver til større kolonier i løbet af nogle år.



Dorothealiljen har i modsætning til Vintergæk intet "underskørt".

I indlægget herunder bliver der spurgt om forskellen på Dorothealiljer og almindelige vintergækker. Jeg vil sige at har man stået med dem begge i hånden på samme tid så er man ikke i tvivl.

Dorothealiljen/Leucojum vernum eller Vår-Hvidblomme som den også kaldes, bliver lidt højere og blomstre en smule senere end vintergækkerne.
På Dorothealiljerne er både kronblade og blade større end på de almindelige vintergækker og i modsætning til vintergækker er alle 6 kronblade lige store og sidder nærmest i én krans hvor det på vintergækkerne ser ud som om at blomsten har underskørt fordi hverandet kronblad er mindre end de andre. På vintergækker er der "kun" grønne aftegninger på de små kronblade på underskørtet, hvorimod der er gulgrønne aftegninger på alle 6 kronblade på Dorothealiljerne.

 
En skøn, skøn forårsbebuder der ligesom vintergækken spræder en fin, fin duft i stuen når den bliver plukket ind i vasen.

Dorothealilje, Vintergæk og en dobbelt Vintergæk

Vintergækker på en fredag...





kan jeg klare, men det varslede tilbagetog på foråret......kan jeg ikke klare......

Så derfor: Til rette vedkommende: jeg ønsker mig en VARM og SOLRIG WEEK-END.

onsdag den 23. marts 2011

Det gør ikke noget.....

.........at dagen startede tidligt når himlen så sådan ud lidt i 06.00



Desværre holdt den smukke himmel ikke længe og solen fik ikke den samme magt i løbet af dagen som i går - dagen blev en smule kølig og ret blæsende, så jeg har været ude at sikre mine små krukker så de ikke vælter ned i den hårde vind. Det var vist det det kunne blive til i haven i dag :0)

tirsdag den 22. marts 2011

Varmeste dag i knap 5 mdr.....


.......knap 5 mdr. var det virkelig det han sagde i vejrudsigten!!!!

Jamen så er der da ingen ting at sige til, at vi alle, børn og voksne, har brug for at komme ud og hamstre D-vitaminer når vi nu endelig, langt om længe kan smide overtræksbukserne og så småt også vinterjakken.

+11 grader i haven i eftermiddag så det har været en dejlig dag må man sige og med sådan en semi-tidlig-fri dag så var der også lige tid til at komme ud i haven og pusle lidt om alle de potter og krukker der allerede er blevet plantet til. SKØNT.

Med den sol og vind som de sidste dage har budt så var det tid at støve vandkanderne af og gå en lille runde og denne gang ikke kun i drivhuset men også ud til de krukker og potter der er flyttet ud for en kort bemærkning........

.......for sidst på ugen skal et par af dem nok stilles lidt beskyttet igen da de atter varsler nattefrost.


Japansk kirsebær/Fijikrisebær:

søndag den 20. marts 2011

En skøn søndag......




.....hvor snobrød, pølser,

pandekager på bålet og

skateboard var på dagsordenen.

Fed FULDMÅNE 2011

Desværre var der et lille svagt skydække så helt klar blev den ikke.....men smukt var det.

Er der noget jeg til stadighed betages og facineres af så er det himmelrummet og jeg er helt vild med det smukke syn det er når årets fedeste fuldmåne rejser sig over horizonten........fantastisk syn. I år lykkedes det heldigvis i modsætning til i 2010 at se synet igen. Daniel og jeg tog kameraet og stativ over skulderen  i aftes og begav os ud til Kildedalen i øst for at fange synet......og wauuuuww :0)

Fed fuldmåne er når månen kommer tættest på jorden i sin bane rundt om jorden. Det sker ca. én gang om året og det er altså i denne week-end synet for alvor kan nydes. Månenes lysstyrke vil her være ca. 30% kraftigere end når den er længst væk fra jorden og den vil som lige nu, være ca. 50.000 km. tættere på - og altså ca. 15 % større.

Et fantastisk syn I ikke må snyde jer selv for. Faktisk har månen ikke været tættere på jorden end den er lige netop nu i denne week-end, siden 1993. Så op af sofaen og ud til det spektakkulære naturfænomen :0)

Det gælder om at fange månen lige når den kommer op over horizonten eller er på vej ned i horizonten for her ser den gigantisk stor og flot ud.......Man kalder det måneillusion når månen ser større ud når den står tæt på horizonten og kan sammenlignes med et træ eller et hustag - størrelsen er den samme når den midt nat står højt på himlen men syntes mindre.

Her kan I se min fedeste fuldmåne fra  2008 og hvis I vil se flere af mine skønne månebilleder så klik her :0)

Hvis I er vakse og skyerne er væk kan I opleve illusionen i aften igen når månen står op lige omkring kl 20 alt efter hvor i landet i bor :0)


lørdag den 19. marts 2011

Fuldt blus......


Det er lige før at de skønne "Topolino"-narcisser, der har stået i drivhuset et stykke tid, men nu vover springet ud, blænder enhver der kommer forbi i det skønne solskin.......men man bliver blændet på den gode måde.


Nu må jeg ind og finde en god fed læbepomade frem....for det er tiltrængt efter en skøn, skøn dag i haven. Tak til de sødeste naboer for lån af trailer, så alt afklip kunne komme af vejen - vi tager et glas vin på terrassen når det bliver lidt lunere :0)


Narcissus "Topolino"


Når lørdagen er gul....


I dag melder jeg mig ud af blog-land.........bare lige for en kort bemærkning :0)

For ude i haven skinner solen, vinden er mild og der er mange småprojekter så som plantning, prikling, klipning, oprydning og hygge der venter.......så vi ses når neglene ikke kan klare mere jord på en lørdag :0)

Hvad syntes I ellers om mit lille nye "teater" i zink og glas..........jeg er vild med det, og nu skal jeg ud og finde det rette sted at hænge det!!



fredag den 18. marts 2011

På dage som denne......


.......hvor foråret er der og så alligevel ikke.......længes jeg efter mit bed med slangeurt og tulipanerne Mount Tacoma og Angelique.

Håber virkelig det lunes lidt i week-enden da jeg har lyst og tid til et par solskinstimer i staudebedene :0)

tirsdag den 15. marts 2011

Det er gode tegn.....

  •  når min ene søn kommer hjem fra skole med årets første tydelige fregner.

  •  når Solsorten kvidrer lystigt fra legetårnet.

  •  når solen varmer drivhuset op til "PYHA hvor er her varmt....jeg må hellere smide jakken - men jeg passer lige på :0)"

  •  når vintergækkerne vugger blidt i vinden.

  •  når jeg ikke længere kan sætte en fod ind i bedet uden at komme til at træde på et lille rødligt eller grønligt skud fra div. løgvækster.

  • når ungerne heller vil ud end ind når de kommer hjem fra skole.

  • når madpakkerne spises ude på bænken oppe på arbejdet.



Det var nogle af de gode tegn jeg faldt over i dag.........fandt du mon nogle på din vej gennem Tirsdagen?

mandag den 14. marts 2011

I dag har jeg ......


........ikke lavet en hujende hattefis - eller sådan føles det i alle tilfælde :0)

Jeg har nusset, puslet, klippet og plantet og slappet af med at være lidt i haven........og det har været en ren lise og som det ses kan jeg hurtigt få roddet lidt til på fliserne men sådan må det være :0).

Sygdom og dårligheder har efterhånden forladt matriklen - long last!! Jeg har afspadseret i dag og efter at have gjort alt det huslige der nu én gang helst skal gøres ja så drog jeg afsted for at købe lidt forår.

I mellem krukker, buske og forårsløg faldt fristelsen også på sandaler.............whiiiiiii......kom sol kom varme jeg er klar.


I Bilka blev jeg fristet over evne..... jeg fandt en opstammet duft Snebolle/Viburnum Burkwoodi ......jeg har godt nok én opstammet af næsten samme slags og som det kan ses her er den vokset godt til efterhånden, men den har også nogle år på bagen........... og der er altid plads til én mere af den slags man er glad for..... så med hjem kom den. Indtil videre står den i en krukke, lige indtil jeg er klar med den rette vokseplads. I mens vil jeg så glæde mig til den skønne nellikeagtige duft de smukke blomster stande spreder ud om ikke så længe........

lørdag den 12. marts 2011

Nu må det snart få en ende.....



Kl. er 04.15..........og jeg har lige været i bad efter et lille døgns tid hvor jeg har vendt og drejet mig i febervildelse. Det er ikke ovre,  men jeg kan selvfølgelig ikke sove mere så mens resten af huset sover vil jeg sluge et par panodil og  sætte mig med et krus varm hyldebærsaft og se en af de svenske krimier der ligger og venter på harddisken.

..........det huer mig  bestemt ikke da jeg har andre planer for week-enden....så nu skal det drikke væk.....måske skulle jeg putte en sjat rom i :0)



torsdag den 10. marts 2011

man har vel lov at bede.....


Mens det blæser en kvart pelikan ude i haven og regn og slud kæmper om overtaget er det godt vi kan nyde foråret inde...........og bage lidt pitabrød til fryseren.

Jeg funderer over om udestuen endnu engang for lov at blive stående da det klapre og brager gevaldigt derude. Jeg har selvfølgelig lov at bede en lille bøn til at den snart smutter i svinget så vi kan begynde at drømme om en ny og smartere model......... for undværes kan den ikke, så indtil videre må jeg fortsætte med at se igennem fingre med hvor blå, grim og rådden træværket på den nuværende er.

 - meeeeen skulle et kraftigt vindstød rykke lige lovligt meget i taget så er jeg klar med et bud på hvordan fremtiden kunne se ud  - måske bare en anelse større:

Punktstøbt udestue i et lidt mere elegant look end den nuværende.

mandag den 7. marts 2011

Når man helt taber hovedet.....


....må man tage det under armen :0)

Daniel valgte meget hurtigt dette års uklædningstema til fastelavnsfesten,da han så ideen hos den skønne Marina fra Badut. Marina har samlet en masse skønne udklædnings påfund på sin blog - kig ind og bliv inspireret.............reklamen er dog lidt sent ude - det er jeg klar over men havde rent glemt det......trøsten er dog at det bliver fastelavn igen.....eller Halloween eller.......

Marinas blog oser også af en masse andre kreativiteter så tag jer god tid når I kigger ind :0)

Her er det blevet til ikke mindre end 4 tøndeslagninger for børn.....og fremme i week-enden venter en voksen én af slagsen.......gæt om jeg glæder mig :0)


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...