Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

lørdag den 5. marts 2011

Echinos = Pindsvin....som flere af jer ganske rigtigt sporer sig ind på i den lille lørdagsquiz i nedenstående indlæg - tak fordi i gav et bud med :0)

Det latinske navn Echinacea kommer oprindeligt af det græske ”echinos” som betyder pindsvin. Når jeg nu ved dette kan jeg sagtens følge associationen til det lille piggede pindsvin når jeg ser på de smukke blomsterstande på mine solhatte. Især når de står i vintermånederne og kronbladene er visnet væk og der tilbage blot er de smukke brune og tørre frøstande på denne smukke kurveblomst. Så er sammenligneligheden ganske stor.

Purpurea er det latinske ord for purpurrød og navnet hentyder selvfølgelig til den oprindelige purpurfarve på blomsterstanden og også til farven på de spæde skud helt nede ved rødderne.

Sjovt at finde frem til logikken i artsnavnet og i fremtiden vil jeg altid sende en kærlig tanke til havens Peter Pind når jeg nyder synet af mine solhatte.Echinos/pindsvin  med sne på :0)

9 kommentarer:

 1. Ja, växternas vetenskapliga eller latinska namn är bara så praktiskt för oss. Det behöver aldrig bli fel eller missförstånd när vi använder dessa och att alla i blomstervärlden pratar samma språk är ju bara helt fantastiskt!

  Och visst ser verkligen Echinaceans frökapsel ut som en liten igelkott/pindsvin!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 2. Hej Dorthe
  Nu varer det ikke så længe før vi får gang i sommerblomsterne også de smukke purpursolhat.
  Mange lørdagshilsner Lone.g

  SvarSlet
 3. Jamen det giver da rigtig god mening. Tak for opmærksomheden. Skøn lille quiz.
  Forårshilsner fra Den glade bondepige :)

  SvarSlet
 4. Det er næsten med skam, at jeg her meddeler, at jeg hidtil at gået i en bue uden om solhatte. Ja, så er det sagt :-)) Jeg arbejder dog lidt på sagen. Kunne du måske fortælle mig, hvad solhatten længst til højre af de 4 ovenfor er for en? For den ser da besnærende ud :-)

  SvarSlet
 5. Anna....ja de latinske navne gøre det nemt at finde rundt.....især i disse wwww.-tider hvor man maed et enkelt klik kan bestille noget hjem fra udlandet :0)

  Ja - en sød lille igelkott - det ligner frøstanden bestemt :0)

  -----

  Åh Lone.g - det bliver da SÅ skønt :0) Solhat er en staude der kommer igen og igen og igen :0)

  -----

  Michaela....det var så lidt du skønne - og selv tak:0)

  -----

  Nette :0) Du går glip af megen skønhed og leben i haven tro mig :0) Kan kun anbefale den af hele mit hjerte :0)

  Solhatten til højre er den smukke dobbelte Echinacea purpurea "Razzmatazz" :0)

  SvarSlet
 6. hej Dorthe..tak for forklaringen...sjovt nok...og hvor ser de snedækkede visne solhatte ( ved ikke om man siger solhatte i flertal ?) ret flotte ud, faktisk....mine frø af solhat fik jeg først sået igår og nu går jeg og venter spændt på om de spirer...der ligger et termometer inde ved dem så jeg kan gå og holde øje med temperaturen...og jeg krydser fingre for det...det er virkelig en smuk plante og blomst og jeg venter gerne på den...selvom den først skulle komme i blomst næste år...jeg tror jeg vil beholde den i krukke, som du beretter om, de første år og så se hvad jeg så gør...har læst at de ikke må stå for fugtigt og helst skal have en god solrig plads...
  god søndag fortsat...

  SvarSlet
 7. God morgen Anita :0)

  Hvor sjovt.........har lige netop som du har kommenteret her lagt et indlæg om frøformering ind på bloggen.

  Jeg krydser fingre for at det lykkes i Randers :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 8. DEN skal være min første solhat :-)) Nu skal jeg bare hitte ud af, hvordan jeg skaffer den. Måske jeg lige skal kigge på dit så-kursus :-))

  SvarSlet
 9. Hej
  Sød historie ;) Elsker de gode historier og det var så afgjort en af dem..Nåede desværre ikke at være med i quizzen denne gang men god ide :)
  Fortsat god søndag..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...