Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

lørdag den 26. februar 2011

Hold øje med dine buksbom...


i min surfen rundt på nettet, med planer i hovedet om mere stedsegrønt i haven i den kommende plante sæson faldt jeg over dette hos netdoktoren. Så hvis du pludselig undre dig over at din buskbom får grimme blade og stilke så vær på vagt....det kunne være et grimt svampeangreb den såkaldte:

Cylindrocladium buxicola:

"Der er tale om en ret alvorlig sygdom som dog med nogle enkle tiltag og en en vis grad af omtanke forhåbentlig kan undgåes. Svampesygdommen er ret ny i Danmark. I England blev den registreret og beskrevet omkring 1995. Senere spredte den sig til Tyskland og Holland hvor der især i sommeren 2004 og 2005, var ganske mange angreb. Her i år 2010 må man antage at den findes over det meste af Europa og altså også i Danmark, hvor der de sidte 2-3 år er registreret udbredte angreb. Den er her nu sikkert over hele landet. Det må vi lære at leve med, for buksbom kan vi ikke undvære." 


"De første symptomer ses ofte på bladene. Mørkebrune, lejlighedsvis lys brune pletter. I starten cirkelformede ofte med en lysbrun til orange midte. Ret hurtigt breder svampen sig og hele bladet farves mørkebrunt. Stænglerne angribes også og her ses lændegående mørke striber. Også rodsystemet kan angribes og der forekommer rodbrandlignende symptomer."

"Ved kraftige angreb falder bladene efterhånden af. Er der tale om ældre planter f.eks i buksbomhække, kan man iagttage at toppen ofte er grøn, medens resten af busken er visnet. Planter uden blade afgår ved døden" Citat fra Plantedoktoren

Det ville næsten ikke være til at bære hvis det skulle hænde og I kan læse mere om bla. forbyggelse på ovenstående link til netdoktoren.

Jeg selv er vild med buksbom og mener at de bør være et indslag i en hver have. Det evigt grønne står som flot, frodig og rolig bagrund til alle stauderne, sommerens farvepalet og om vinteren er de uundværlige grønne pletter i det hvide eller ofte triste grå.

Jeg vil gerne have endnu flere i haven i smukke runde former med inspiration fra denne skønne svenske blogger Katarina. Jeg er så heldig at have tre forholdsvis store buksbom stående ude foran huset.....jeg plantede dem for nogle år siden med god mellemrum syntes jeg den gang.......mit problem er nu bare at jeg ikke har fået dem klippet ret meget de sidste par år, så de er ved at vokse sammen. I stedet for at klippe dem vil jeg i stedet udnytte deres flotte størrelser og hvad min mand ikke ved endnu :o)....... er at jeg, når vejret tillader det overvejer at flytte de to af dem ind i haven og blot lade den tredie blive stående.De tre næsten sammenvoksede buksbom kugler.
 


........et er sikkert, JEG vil selv være mere opmærksom på mine buksboms tilstand nu end jeg var for 20 minutter siden.

18 kommentarer:

 1. Usch vad jag blir orolig nu! Jag har läst om sjukdomen i engelska tidningar men inte trott att den fanns i Skandinavien. Jag ska gå in och läsa på din länk vad man ska göra. Men en sak är nog att se till att de mår bra och får tillräckligt med näring och vatten. Hoppas, hoppas mina 67 plantor och många meter häck klarar sig...
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 2. Jeg har læst om sygdommen i Haven og har også været ude og tjekke tilstanden i mine buxbom og heldigvis ser den god ud - bortset fra lidt frostskader i en af de små. Det er skræmmende som en plantesygdom (ja de gælder jo også visse sygdomme hos mennesker og dyr)nærmest kan udrydde en hel art! Men hvad planter angår skal man også være opmærksom på kvaliteten af en stikling man liiiige har nuppet et sted!
  Det er dejligt at du tilfældigvis selv er leveringsdygtig i et par skønne buxbom til baghaven:))
  God bedring og hyg dig.

  SvarSlet
 3. Ja det ville ikke være sjovt Katarina.....men lad os håbe at vi går ram forbi. Læste et sted i blogland......husker ikke hvor nu....at hækkene på en svensk kirkegård var alvorlig ramt.....så jo.....det er i skandinavien også :0(

  Nu skulle jeg have fået linket på:0) Det smuttede vist i farten :0)

  Knus

  -----

  Ja, det er bestemt ikke sjovt Lisbeth uanset hvad sygdommen rammer folk, fæ eller vores elskede planter.

  Det sikreste er nok at tage stiklinger hos sig selv eller som der står i artiklen holde sig til planter produceret i Danmark.

  Ja ikke :0).....nu er det jo så bare frygtelig spændende om de vil overleve en flytning en gang i foråret :0)

  -----

  SvarSlet
 4. Tak for advarslen. Jeg har kort læst om sygdommen hos en svensk haveblogger, men har ikke tænkt nærmere over det - det var jo i Sverige :)
  Men øv, hvis den også nu er i Danmark. Jeg vil straks tjekke mine buksbom i morgen. Jeg har netop plantet en del og det vil være smadderærgerligt hvis de blev ødelagt. Buksbom er fantastisk flotte, næsten uanset hvor de står.

  SvarSlet
 5. Usch, hoppas verkligen jag slipper den sjukdomen!
  Hälsningar
  Eva

  SvarSlet
 6. Tak for link til plantedoktor, selvom det er skræmmende læsning! Uha.. jeg har også efterhånden fået en pæn samling af store og små buksbom og dem glædes man jo over hver dag hele året ;-) God weekend Fru Krull

  SvarSlet
 7. Det med svampe angreb på buskbom har der vaære tale om før. Jeg synes, at det er lidt skræmmende, men det vil ikke holde mig fra, at starte en hæk af buskbom op.

  Jeg har selv en 8 - 10 stykker i haven, men her ikke set noget der ligner svamp - endnu.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 8. Ups, jeg må ud og se efter i morgen. Har en 3-4 kugler. Men jeg har også en kasse med små stiklinger, som jeg er spændt på om de bliver til noget.krydser fingre og tjekker i morgen.

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 9. Jeg har planer om at få buksbom da jeg drømmer om nogle store kugler i min have..Kan da godt se at hvis det er noget som breder kan det godt få nogle store følger..Bare tænk på elmesygen for år tilbage..uha nej ...
  Hilsen Karina

  SvarSlet
 10. Jeg har planer om at få buksbom da jeg drømmer om nogle store kugler i min have..Kan da godt se at hvis det er noget som breder kan det godt få nogle store følger..Bare tænk på elmesygen for år tilbage..uha nej ...
  Hilsen Karina

  SvarSlet
 11. Hmmm, håber ikke at det er det der er galt med mine buksbom, der gerne skulle blive til en buksbombænk a la Sissinghurst....

  SvarSlet
 12. Åhh gisp - jeg har et par stykker der ser lidt triste ud, håber ikke de er blevet "dårlige". Måske er det bare mangel på gødning. Er der mon nogen der ved hvornår, hvor meget og hvordan man skal gøde buksbom på friland ?
  Kh

  SvarSlet
 13. Hej!Kul att du tittade in hos mig :-)Roligt att du gillade min aurikelteater!Jag lägger till mig som följare o tittar in igen!
  Hälsn.Helena
  ps.Får jag önska mig nått?En Google översättnings gadget.Jag har lite svårt med vissa ord;-)

  SvarSlet
 14. Lene.....ja det ville være ubeskrivelig ærgeligt. Jeg vil i hvertfald selv være på vagt især hvis jeg køber nogle i fremtiden :0)

  Har også læst om det på en svens blog et sted men kan ikke finde tilbage.....det er ikke sådan når man surfer rundt:0)

  -----

  Eva - det håber jeg virkelig også at du går og alle andre :0)

  -----

  Fru Krull....det var så lidt :0) Nej buksbom kan vi bestemt ikke undvære hverken sommer eller vinter :0)

  ------

  Madam Bæk......jeg syntes bestemt heller ikked et skal holde nogen tilbage for at plante buksbom. Det vil jeg også forsat selv gøre.....men med ekstra øje for sunde planter i fremtiden :0)

  -----

  Ina....:0) Dine stiklinger skal nok blive til noget.......egne stiklinger er nok også det sikreste kort - og så er glæden ved det fantastisk med noget man selv har skabt :0)

  -----

  Karina.....vi krydser fingre for at det kan holdes i ave....for kuglerne vil vi ikke undvære :0)

  ----

  Sussi....er sikker på din hæk nok skal klare den og hvis den bliver bare halv så pragtfuld som på Sissinghurst......har du skudt papegøjen :0)

  -----

  Sjolte .....det håber jeg bestemt heller ikke de er det ville være ærgeligt :0(

  Jeg har ingen begreb om gødning til Buksbom.... mine plejer bare at få lidt sammen med vores hæk.

  -----

  Helena :0) Velkommen her også:0) Jeg er helt vild med dit Teater det er skønt......og ikke mindst med den svensk røde som baggrund:0)

  Du må gerne ønske.....jeg kigger på det om det er noget jeg kan hitte ud af :0)

  SvarSlet
 15. Ja, buxbom är verkligen vackert och i synnerhet dina 3 klot. Katarinas blog är en riktig favorit, alltid så fina bilder.
  Ha en riktigt bra söndagseftermiddag,
  Lydia

  SvarSlet
 16. TACK så jättemycke!!!Nu går det lättare för mig!Vad snällt:-)
  Kram från mig!

  SvarSlet
 17. Hej!
  Har läst om den att den finns i Malmö bla.
  Kolla in bloggen Anna Vatten Kanna du hittar länk hos mig. Den vill vi inte ha i våra trägårdar. Det vore katastrof.
  Ha det gott
  Annika

  SvarSlet
 18. Lydia....velkommen hid :0)Ja de er ikke til at undvære ej heller Katarinas have :0)

  ----

  Helena :0)Håber det fungere efter hensigten :0)

  -----

  Annika......katastrofer er der alt for mange af i denne verden så lad os undgå denne :0) Tak for det.....jeg kigger ind til hende :0)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...