Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

tirsdag den 31. januar 2012

Kvillegen i Småland


Kvilleken i 2010

..........hvis dette gigantiske egetræ kunne tale ville det givet vis kunne fortælle nogle fantastiske historier fra sit ca. 1000 lange liv. Tænk bare om træet kunne fortælle lidt om de nordiske vikingers gøren og laden i området - med den alder på bagen.

Jeg fik lyst til at vise jer billederne her, da jeg forleden så indlægget her hos den skønne Eva og denne smukke reklame på omslaget af det seneste nummer af "alt om haven".  
Vi har besøgt Kvillegen, Rumskullaegen, tusindårsegen eller Kristusegen  som den også kaldes,  to gange - senest i juli 2010. Den gamle eg står midt i den skønne smålandske natur mellem skov og mark, lige i udkanten af nationalparken Norra Kvill - ikke langt fra Astrid Lindgrens Vimmerby og Mariannelund. Den er let at finde med et godt kort ved hånden og man skal ikke gå ret langt ind ad en lille sti med et smukt raftehegn, før man kommer til en lille oase hvor madpakkerne kan nydes i skyggen af den gamle eg.

Det store egetræ er hult og har i følge overleveringer igennem tiderne været brugt som redskabsrum. I dag er egen naturligvis fredet og man må ikke længere gå ind i hulrummet derfor lænken rundt omkring foden af træet. Stålremmen midt på træet er for at holde den skrøblige stamme sammen, så den ikke knækker fra hinanden. Træet måler ikke mindre end 14 meter i omkreds men højden er ikke meget mere end 16 meter....så det er en rigtig lille tyksak.

På vejen ind til egen står en smuk runesten og klokkeblomster i massevis langs hegnet. Har I planer om en tur til småland til sommer, så kan en madpakke tur til den smukke eg kraftig anbefales. Elsker steder hvor man føler historiens vingesus - og mine unger må nok lide under at jeg er meget mere til tykke egetræer, rokkesten og guds natur end div. ferieparker og vandlande. :0)

Slaget om hvor sommerferien i år skal gå hen skal slåes mellem Bornholm og Sverige som igen, igen igen, igen trækker......og når jeg ser billederne her igen ja så er Sverige altså i føreposition hos mig ;0)


Fra vores besøg i 2007
 

9 kommentarer:

 1. En skøn historie og et helt fantastisk træ, 1000 år er godt nok rigtig lang tid, og at det stadig er i live og faktisk ser flot ud. Det kunne være forunderligt at få bare en lille-bitte bid af de historier træet har oplevet.

  SvarSlet
 2. Oj vilken ek, helt otroligt att den överlevt så länge, så bra att någon satt spännband runtom den:)//Helen

  SvarSlet
 3. Kære Dorthe

  Smukke smukke billeder - og børn ;)

  Tak for din fortælling om Kvillegen.

  Jeg vil gerne se den IRL, og håber det kan blive i år.

  ;)
  hej fra
  Eva

  SvarSlet
 4. Flot, flot og både egen og børnene er vokset :o)
  Jeg tænker også ofte, tænk hvis man kunne se, hvad der var sket for 1000 år siden på det eller det sted. Spændende at tænke på.
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
 5. ....åh ja Jette ......det ville være skønt hvis træet ville hviske lidt i vinden ;0)

  -----

  Helén ......ja der bliver passet godt på træet, men det varer nok ikke evigt med den alder ;0)

  -----

  Eva.....det var så lidt.....får selv helt lyst til at pakke madkurven og åke hinsidan :0)

  -----

  Lisbeth....ja de vokser og vokser...børnene altså.....det er slet ikke til at forstå. Håber træet står der endnu når de er lidt større.....så tror jeg vi må derop igen :0)

  SvarSlet
 6. Kære Dorte
  HVor ER den bare mægtig, den eg. JEg bliver så fuld af ærefrygt, når jeg ser gegetræer. Især gamle egetræer, og denne her slår da alt, hvad jeg har set.

  I ser ud til at nyde turen!

  Herligt med skønne sommerminder i denne kolde tid. Tak for det!

  SvarSlet
 7. Gode billede.
  Smuk gammel egetræ. Dejlig fortælling.
  Søde børn.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 8. Sikke skønne billeder søde Dorthe :-)

  SvarSlet
 9. Marianne....ja det varmer langt ind i sjæl og krop at tage en tur ned igennem billedearkiverne - og ærefrygtig ja det bliver man :0)

  -----

  Landbohaven - tak for de søde ord ;0)

  -----

  Tak Lone ;0)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...