...........ved Vitskøl Kloster stod som en smuk skulptur op ad den hvide mur - smukt pyntet i solnedgangen med æbler der bare hænger og venter på at fuglene skal komme og forsyne sig.
I går, da jeg var på julemarked på Vitskøl Kloster var vejret for en gang skyld helt fantastisk smukt - næsten vindstille, blå himmel og en smuk novembersol og jeg blev fristet til at kigge ind i Klosterhaven selv om den, i følge de unge mennesker på stedet er "pakket" ned for vinteren. Det blev kun til et hurtigt besøg for solen var på vej ned og skumringen satte ind inden jeg fik set mig ordentlig om.
Jeg har ønsket at besøge den smukke klosterhave siden jeg i sommers så en udsendelse i fjersynet om netop Vitskøl og jeg har da også en stående aftale med en anden haveinteresseret/ikke-blogger om at vi næste sommer skal tage afsted for at opleve stedet sammen når krydderurter og andre spændende planter med medicinske evner atter pryder haven.
Selve klosterhaven er af nyere oprindelse selv om Vitskøl Kloster angiveligt blev bygget af kong Valdemar den store, allerede omkring 1158 - hvorefter han skænkede klosteret til cisterciensermunkene - dengang hed klosteret Bjørnsholm.
Munkene dyrkede her som alle andre steder i Europa mange spændende planter og lægeurter i området og da nogle af disse sjældne planter blev fundet af det tidligere forstanderpar på stedet; Magna og Verner Leth i 40´erne, besluttede de sig for at opføre en klosterhave med de gamle tegninger fra klosterhaven i Sct. Gallen som forbillede. Klosterhaven var startskudet til det smukke haveanlæg der findes på Vitskøl i dag.
Kort tid efter klosterhaven kom den smukke apotekerhave til - apotekerhaven blev skabt efter Magna havde set et lignende anlæg på en haveudstilling i Hamborg. I Vitskøl byggede Magna og Verner således 7 rum/haver til lægeurter der virkede mod hver deres område på kroppen.
Henholdsvis:
- Huden
- Lunger og mundhule
- Mave, tarm og galde
- Nyre og blære
- Hjerte
- Nerver
- Gifthaven (når alle andre muligheder var opbrugte :0)
Hver af de 7 små apotekerhaver er smukt omkranset af en hvid sekskantet mur med små kighuller og fra hvert rum er der adgang ind til en ny medicinsk verden. I gennem årene er der desuden oprettet krydderurtehave, dufthave for blinde og senest en snapsehave.
Vitskøl har eget gartneri med 3 drivhuse og lille salgsted ved vejen hvor krydderurter og lægeplanter kan købes. Haven var selvsagt lidt bar og efterårsforfalden at gå rundt i - mange af krydderurterne og lægeplanterne er ikke vinterhårdføre i Danmark og bliver derfor taget ind om vinteren eller erstattet af nye planter til foråret.....og alt andet er jo bare gået i "vintermode".
Ét er sikkert - jeg glæder mig til et gensyn med haven i sommerklæder med hvide bænke og frodige planter.
bSmukke illeder! Æbletræer uden blade, men fulde af æbler er noget af det bedste jeg ved.
SvarSletTak Nana :0)
SletSmukke billeder af det flotte Vitskøl Kloster og dejligt at læse beretningen om fordums tiders aktive liv der. Det er dejigt at komme til julemarked sådan et flot sted og solnedgangen var bare så smuk. Det må du altsammen leve højt på i dag, hvor det vist ikke bliver lyst.
SvarSletKnus Ulla
Ja det syder af historie ....og efter sigende også spøgelser ;0)
SletDen have kalder da på et besøg !
SvarSletSå smukke billeder:)
.....det gør den bestemt Miri :0)
SletSikke nogle smukke billeder! Æbletræer uden blade, men med æbler, er noget af det allermest dekorative - og det er nogle smukke billeder af Vitskøl Kloster. Rigtig god søndag!
SvarSletTak og i lige måde Madam.....naturens egen "julepynt" er oftes smukkest :0)
SvarSletHvor var du heldig med vejret så du kunne fange så skønne stemninger fra klosterhaven. Jeg forstår godt at du gerne vil tilbage og se den wn aommerdag.
SvarSletKnus
Ja vejret kom som sendt fra himlen Lisbeth......og haven er bestemt fristende og meget spændende - så jeg vender med sikkerhed tilbage til sommer ;0)
Slet