Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

lørdag den 12. april 2014

En gang imellem...........må man lade sig overraske. Denne plante med sin smukke intense farve er noget af en overraskelse i haven, én  jeg ikke havde set komme. Her i gennem vinteren har jeg gået og luret lidt på de grove bladrosetter der med lynets hast spirede frem henne ved mit ene espalier ind til hønsegården........mystisk var hvad jeg tænkte - gad lige vide hvad det er jeg har glemt jeg har plantet her??????

Jeg har rykket mig lidt i håret og gnedet mig lidt i skægget i mine overvejelser over om jeg mon hurtigt skulle rykke det op i tilfælde af det var en uønsket og invasiv ukrudstplante der havde fundet vej.

Jeg lod den være i fred og nu er planten sprunget ud og jeg tror måske jeg har regnet ud hvad det der har fundet vej. Det må være en Lunaria/judaspenge af en slags så lige nu er jeg lykkelig over at jeg lod den vokse....så må vi se om lykken fortsætter.

Mon I vil dele nogle af jeres erfaringer med judaspenge - vil jeg blive lykkelig over at have den som to-årig eller vil jeg komme til at begræde den dag jeg lod den vokse. 

Jeg tænker på om jeg kan styre den som digitalis og verbaskum eller den er meget invasiv?????


16 kommentarer:

 1. kære Dorthe
  Du kan roligt beholde din lunaria. De er ikke svære at komme til livs, - selvom jeg da aldrig ville fjerne en, - så hellere flytte den. :)
  Jeg ønsker dig en skøn weekend.
  kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva......det lyder godt. Jeg var lidt usikker da jeg ikke har stiftet bekendtskab med den før den lige pludselig har valgt et hjørne i min have at slå sig ned i ;0)

   Slet
 2. Kære Dorthe
  Den kommer du ikke til at fortryde, at du lod stå. De er så fine både med blomster og med de smukke papir-penge-frøstande, og de er ikke så svære at holde ned - faktisk så jeg gerne, at mine spredte sig lidt mere :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder godt.......jeg kender godt papir-penge-frøstandende fra min barndom....de er virkelig sjove men selve planten og blomsten var jeg noget mere usikker på. Jeg vil se om den spreder sig i et tempo hvor jeg kan være med - og henne ved hønsene genere den ikke nogen.......blomsten må siges at lyse gevaldigt op i haven og at den blomstrer allerede nu er da kun et plus tænker jeg. Smuk er den i hvert fald.

   Slet
 3. Hej Dorthe

  En superoverraskelse i haven. Og planterne virker livskraftige og er da godt fremme, fantastiskt med blomster allerede nu:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. MEGET livskraftige Karsten......jeg var lidt nervøs over det tempo de satte og så planter i bjørneklostørrelsen for mig ;0) Smuk er den og den får lov at flytte ind ;0)

   Slet
 4. Jeg har også indført dem i min have. Min haveveninde har dem i hobevis, jeg syntes den gang, at det var ukrudt, men fik alligevel nogen frø med hjem. Nu vil jeg ikke undvære dem.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som et godt tegn at du ikke vil undvære den Lisbeth.....det er nok lige som valmuer, digitalis mm. vi kan slet ikke få nok af de skønne der sår sig selv de mest overraskende steder ;0)

   Slet
 5. Hvor skønt med sådan en overraskelse. Kender godt det med at gå og kikke og tænke "hvad i alverden er det" og så blive dejligt overrasket. Jeg har hørt mange tale om Lunaria i rosende vendinger (også Dalby) og den blomstrer jo før natviolen, som så fint kan afløse den i blomstringen. Smuk er den i hvert fald - og findes vist også i en hvid udgave.

  Jeg skal også have dem indført i min forårshave.

  Dine vibeæg i forrige indlæg er bare så smukke :) Rigtig god lørdag til dig, søde :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Ulla.....utroligt med sådan en intens blomster farve i haven allerede nu.......jeg begynder at blive forelsket i den......alt der blomstre nu er jo kærkomment....selv den første gule mælkebøtte ;0) Måske jeg kan høste frø lidt senere ;0)

   Slet
  2. ... så er jeg gerne aftager :)

   Slet
  3. Det skal jeg nok huske på sødeste Ulla.....så jeg kan sende et par mønter ;0)

   Slet
 6. STORT TILLYKKE med dine første judaspenge. Dem kan man ikke leve uden. De er uundværlige i forårshaven og en af mine absolutte yndlinge. Jeg ville ønske, at den selvsåede sig mere, end den gør her. Men pladsen er lidt trang:o) Den er også meget meget dejlig i hvid.
  Du skal ikke være bange for, at den bliver for meget af det gode. Det er ikke en kvæler.

  Jeg venter altid med at håndluge, til jeg er HELT sikker på, hvad det er, der har vist sig. Måske er der via en fugleklat kommet en ny skønhed i haven....who knows?:o)

  Påskeknus

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak sødeste Tante - det lyder sørme da dejligt og ja at den blomstre nu her i forårshaven er bestemt et kæmpe stort plus. Ja fuglene har nok været medvirkende eller blæsten.....hvem ved.....der er mere end én plante - en fire fem stykker lige på det sammen hjørne - så det må da være en helt mønt der er blevet sået ;0)

   Slet
 7. PS Det ser ud som om, at dine judaspenge er de helt særligt eftertragtede med mørke ben:o) Du er en heldig sweet potato:o)

  Flere knus

  SvarSlet
  Svar
  1. .....okay - ja stænglerne er godt nok meget mørke men om den er eftertragtet eller ej.....tja det må jeg melde pas på - men smuk er den i alle tilfælde ;0)

   Slet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...