Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

lørdag den 30. januar 2010

Jagten på.....


.........årets fedeste fuldmåne gik ikke som forventet, da der havde besluttet sig at lægge sig et bånd af skyer fra nord-vest til øst- sydøst nede over ådalen tidligt i morges......surt show. Ingen måne nedgang til mig idag.
Fed fuldmåne er når månen kommer tættest på jorden i sin bane rundt om jorden. Det sker ca. én gang om året og det er altså i denne week-end synet skal nydes. Månenes lysstyrke vil være ca. 30% kraftigere end når den er længst væk fra jorden og vil som lige nu, altså ca. 50.000 km. tættere på - være ca.
15 % større. Et fantastisk syn.....men idag kan jeg desværre ikke give jer et aktuelt billede,  derfor får i min fede-fuldmåne opgang fra 2008 i stedet.
 
Man kalder det måneillusion når månen ser større ud når den står tæt på horizonten og kan sammenlignes med et træ eller et hus tag - størrelsen er den samme når den midt nat står højt på himlen men syntes mindre.

fredag den 29. januar 2010

Venter på frø


......mens jeg sidder og venter på posten og de bestilte frøposer fra Primafrø og herfra vil jeg nyde synet af de gamle frøposer fra Isabella Smith. Jeg købte for et par år siden ærteblomster hos hende og de kom i de skønneste poser med akvareltegninger på.....poserne lever endnu med mine egne frø, samlet fra sidste års flor af ærteblomster. Overvejede et kort øjeblik at putte denne her i indkøbskurven...

en lille lækker "Pot-Maker" men det får vente til en anden god gang.......er ellers sikker på den ville få travlt i mit lille drivhus.
God week-end til jer der ude i Vinterland.

Måne kunst

En næsten fuld måne prydede sent på eftermiddagen i går himlen bag kirken......fantastisk smukt.

torsdag den 28. januar 2010

Mars kalder......

Hvis I som jeg facineres af himlen, dens mange stjerner, planeter og dens uendelighed så skulle I unde jer selv at gå ud i aften hvor det er stjerneklart og kaste et blik op på de ca. 3000 stjerner der kan ses med det blotte øje. Et fantastisk syn.

Hvis I tilmed kigger mod nordøst først på aftenen eller senere på aftenen længere mod sydøst så vil I formodentlig ikke være i tvivl når I finder Mars.


Mars står som en fantastisk klar "stjerne" med en markant rødlig glød på himlen, så det er ikke uden grund den bliver kaldt den røde planet. Mars står i tiden i opposition, dvs. modsat solen, så når solen går ned står Mars op når solen står op går Mars ned......derfor kan du lige i tiden se planeten på himlen hele natten inden den går ned i nordvest.  Mars er jo selvsagt ikke en stjerne men en planet og lyset  vi ser er solens stråler der rammer den ellers mørke planet akkurart lige som månen.......det er da fantastisk.

Vinteren har ikke budt på mange klare aftener hidtil men de kommer forhåbentlig nu så jeg kan komme ud med
stjernekikkerten igen.

onsdag den 27. januar 2010

.....bare tæer og Cirkeline

Cirkeline huserer her i stuen  i disse dage - Maria har forelsket sig. Hendes hjertes udkårene til fastelavn er denne gang den søde, fuldstændig uimodståelige Cirkeline - og selvfølgelig ser hun meget frem til at skulle i skole i bare tæer!!!!!!

Derfor er mine absolut ikke eksisterende evner ud i håndarbejde igen sat på prøve....men takket være hende her er det hele blevet lidt lettere da hun lynhurtigt fandt et mønster der kunne bruges - tusind tusind tak Ulla.....endnu engang reddet.....fra mine egne miserable forsøg på at flicke noget sammen. Kjolen er syet så nu skal vi bare have malet sorte bomber på ved lejlighed.

Udover Crkeline står den vist på Ga-jol æske og Harry Potter i år....så jo, vi bliver klar til fastelavn...... vi skal bare lige finde en Cirkeline paryk!!!!!!!

Cirkeline er tegnet og klippes koncentreret ud så hun kan komme med i seng.

24 timer......

Man tror det næppe........ at temperaturen kan svinge så bemærkelsesværdigt meget på ét døgn. Fra 18 minus grader og sne der ikke bare knager under støvlerne, men brager som i de norske fjelde til 3 plus grader og silende regnvejr. Fra den ene yderlighed af den danske vinter til den anden på 24 timer - naturen er i sandhed lunefuld. 

Så  bjergtagende smuk naturen gav sig ud i går :


.........lige så trist og grå er den i dag:


 Jeg ved hvad jeg ville vælge hvis jeg fik muligheden:
18 minus og bragende sne.

mandag den 25. januar 2010

"Marens Patter" i alt sin skønhed

Lyst da jeg kørte på arbejde i morges og for første gang rigtig længe vil jeg vove den påstand at det var lyst da jeg lukkede og slukkede for at vende snuden hjemad igen.............ikke mindre end fantastisk.

"Marens Patter kl. 8.30 i morges solen på vej op i sydøst"

Et kæmpe"vitaminindskud" var det at se himlen efter en januar med stort set overskyet hele tiden.....solen er derude og hvilken himmel den kunne farvelægge med sine lave vinterstråler.

"Marens Patter kl. 17.20........solen på vej ned i sydvest"


Giv mig blot flere af disse lyse vinter skumringstimer
 i den næste tid så skal jeg ikke bede om mere.......måske lige bortset fra en sejr over rusland om et lille øjeblik.......

søndag den 24. januar 2010

Søndagsdoven

.......det er hvad jeg er......men status er som følger:

Efter et par dage med feber og godt med snot i trompeten og en 70 års fødselsdags surprice for min faster i går, ja så trænger ikke bare stuen men hele huset til en kærlig hånd. Syntes ikke rigtig jeg kan sætte mig op til et par timer med støvsuger, moppe og klud....... men måske en cd med BIG FAT SNAKE kan ryste dovenskaben ud af kroppen, så de visne tulipaner og tørre hyacinter kan blive smidt på mødding.

Det må komme an på en prøve.........Hvis jeg rejser mig nu er der måske lys forude ;0)


fredag den 22. januar 2010

Bjergtrolde eller knytnæver....


Lige nu er det tiden at styne hvis man da skulle være så heldig at have et gammelt lindetræ, en poppel eller lign. Disse træer blev stynet sidste år og står lige nu med deres lige strittende grene mod den blå frostklare vinterhimmel.......smukt syn.

Jeg kommer uværgeligt til at associer om en kæmpe Bjergtrold med vildt utæmmet strithår der tramper rundt i byens gader efter mørkets frembrud eller en gammel knudret knytnævne der er klar til kamp......

Kæmpe Verbena




Drømmene startede for flere uger siden......drømmene om de nye vækster i haven... om forkultivering, jord under neglene og kolde øl på terassen. En af dette års "must have" er Kæmpe Verbena:

Verbena bonariensis.

Jeg forelskede mig fuldstændigt hovedkuls i denne fantastiske smukke plante sidste sommer, da jeg spaserede rundt i gader og parker i Lysekil i Sverige. Her havde stadsgartneren brugt Verbenaen med rund hånd over alt i bybilledet......et fantastisk syn der ikke kan beskrives, men skal opleves. Svenskerne KAN bare noget med blomster som sjældent ses lige så gennemført her i Danmark.

Kæmpe Verbena kan blive op til 1½ meter høj og de oprette, stive og bladløse stilke kan dermed skabe et virvar af smukke blålilla skyer der svæver hen over staudebedet. Fantastisk. Det skal dog siges at det ene eksemplar jeg langt om længe fandt i handlen her hjemme sidste sommer blev knap én meter høj hos mig.....meget passende til min lille have.

Desværre er Verbenaen ikke så hårdfør her under vores himmelstrøg, så man kan ikke forvente at den overvintre....så i år vil jeg selv prøve at forkultivere den......jeg kan tydeligt forestille mig hvor smuk den vil tage sig ud i mine store egetræsfade.

Når man som jeg elsker summen og svirren af havens skønne humlebier og sommerfugle så er Kæmpe Verbenaen et must.....sommerfuglene kappedes om at stikke deres lange snabel ned i de lilla blomster.

Istapper


Den første sne faldt i haven d. 16.december og har ligget her lige siden. Vi omfavnes af vinteren på 6. uge og det er første gang mine børn oplever at vinteren tager favntag så længe - det til trods for at den ældste blive 11 år inden længe.

 Istapperne hænger flotte og snoede ned fra mange af byens tage, incl. vores eget, hvilket måske desværre tyder på en lidt for ringe isolering af øverste etage. Aldrig har vi da haft istapper i de mængder og størrelser vi har lige i tiden men smukt er det.



torsdag den 21. januar 2010

Vintergæk




Jeg længes....længes efter de små sarte men dog så livsbekræftende vintergækker....jeg ved de er derude et sted under den tykke vinterdyne, venter bare på at tøvejret skal sætte ind så de kan sende deres små spyd op gennem den vintersprukne jord........med lidt tålmodighed så ved jeg de kommer LIGE PLUDSELIG.

.....og jeg er klar....SÅ KLAR.

Vinterklædt have

Selv om haven står smukt vinterklædt i disse uger begynder det så småt at krible i fingrene efter at tage hul på forkultiveringen af skønne sommervækster.....men jeg holder mig i skindet lidt endnu for ikke at ende op med en masse spinkle og ranglede planter.....meeeeen det kan ikke vare længe.


New revival

Efter godt ét års blogger-pause vender jeg nu tilbage til siden. .....sammen med længslen efter forår er LYSTEN til at skrive, vise og dele min have vendt tilbage.


Velkommen:
Venlig hilsen Dorthe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...