Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

lørdag den 30. april 2011

Møllesten og buksbom.





I mit lille nye bed som jeg anlagde sidste forår trives planterne. Hvidt og svovlgul springer ud og harmonere netop som jeg havde forestillet mig det. I bedet, som jo ikke er voldsomt stort har jeg også plantet buksbom for at få lidt grønt og frodigt i vinterhalvåret.

Jeg har plantet en lille buksbom i hullet på en møllesten som jeg var så heldig at få af en kær kollega for et års tid siden. Planen er nu at buksbommen med tiden skal blive til et lille opstammet træ der står midt i den smukke mosbegroede møllesten. Inspirationen fik jeg tidligere på året her hos Jørn i hans helt unike univers af grønt, frodigt og formklippet.

I bedet er der bl.a vintergækker, balkan anemoner, tulipaner, narcisser, prydløg,  løjtnantshjerte, liljekonval, digitalis, pæoner, kvæsurt, solhatte, violfrøstjerne, høatanemoner, blåkant og rosenkrave (et lille lyserødt indslag :o). Jeg glæder mig til at følge udviklingen hen over året og vil så nat levkøj og vellugtendeaftenstjerne til bedet også.

Nu vil jeg ud og klippe mine roser....godt nok lidt sent med dog - jeg har simpelthen ikke nået det endnu og jeg kan desværre også se at der er et par stykke af mine engelske der ikke har været helt begejstret for vinterens favntag, så der må en kraftig beskæring til - desværre.


fredag den 29. april 2011

Hvad er det for en plante???


.......jeg ved det ikke, men syntes den er skøn og lidt særpræget .......måske lidt anemoneagtig - ved det ikke, så det håber jeg ,der er nogen af jer skønne mennesker der gør, for min nysgerrighed er pirret......hvor skal den plantes for at trives og formere sig til et lille gul/grønt tæppe eller små puder?

Jeg fik planten med hjem i påsken, som et lille påskeæg fra min svigerfar - han har selv fået den af sin søster som har den fra Nøddebo.....men hvad den hedder er et lille mysterie :0)




Lørdag kl 10.06
Opklaring af mysteriet:

Tusind tak til Lisbeth fra Høneballehaven der var behjælplig med at finde frem til plantes navn.

Nu er jeg den heldige ejer af en:

Vårskærm/Hacquetia epipactis.

Jeg har aldrig hverken set den eller hørt om den før..... nu må jeg se om jeg kan få den til at overleve her hos mig. For humusrig bladjord er måske ikke det jeg har mest af.....men kan anemonerne leve her kan Vårskærm nok også. Sød er den i alle tilfælde.




torsdag den 28. april 2011

Er det kun mig.....

.......eller er det som om alting går for hurtigt???

Med den varme april måned vi har haft, med sol fra morgen til aften næsten hverdag, er alt nærmest sprunget ud på én gang. Anemonerne er allerede begyndt at hænge med næbet, pinseliljerne er sprunget ud tidligere end de plejer, tulipanerne står i fuldt flor næsten alle sammen, og æbletræet har åbenbaret sine skønne lyserøde blomster for de sultne honningbier, samtidig med at den ene duftsnebolle sender sin berusende nellike duft ud i aftenluften.

............og mit bøgetræ i haven der ellers pr. tradition springer ud d. 9. maj har helt glemt datoen og valgte i år at springe ud i går, d. 27 april.......12 dage tidligere end den plejer. Alt er saftigt og lysegrønt og årets bøgeis er spist med et stort smil på læben hos os alle.





....... jeg har i hvert fald svært ved at følge med i år, men dermed ikke sagt at jeg ikke nyder det - for det gør jeg ........vi er nærmest flyttet ud i haven allerede, komfur er erstatet med grill, ungerne tror det er sommer og vil ikke ind i seng når tid er og is-sæsonen er igang :0)

Som jeg tidligere har skrevet er det ikke uvilje at mine besøg hos jer ikke er så hyppige i tiden.....men det er forår med stort F og jeg trives bedst ude. Tror jeg må ønske mig en bærbar, så jeg kan sidde under duftsnebollen og kommentere hos jer, for jeg kommer ikke så godt afsted med at sidde inde ved computeren i tiden - SORRY :0)

En lille bøn i den anledning: rigtig mange bloggere har ordrebekræftigelse ved kommetarer, slået til i mere eller mindre grad - den kan med lethed slåes fra hvis man ønsker.......det gør det i hvertfald hurtigere for de der gerne vil kommentere at smide en kommentar hvis den ikke er slået til.......ellers kan det i hvert fald for mig godt tage lidt tid, og har jeg travlt vælger jeg derfor ind i mellem at springe over.  Jeg ved ikke om det er fordi I modtager uønskede kommentarer den er slået til - selv har jeg ikke én eneste gang modtaget noget spam eller andet uønsket......håber ikke det bliver taget ilde op :0)

I går modtog jeg til min store glæde en ventet pakke fra Caroline Mathildestiens staudeplanteskole med lidt plantegodt i.....nu håber jeg så bare at tiden bliver til at få dem i jorden i morgen......men mere om det senere.

søndag den 24. april 2011

Tulipaner til påske :0)



Kun få dage har jeg været væk og alligevel står haven næsten som fremmed for mig da jeg kom hjem igen i går. Utroligt hvad sol og varme kan gøre så hurtigt.

Mange af mine tulipaner er nu sprunget ud..........hold da op jeg blev overrasket - de svovlgule anemoner står smukt med kærmindesøster og de nye fosteriana tulipaner Orange Emperor jeg satte i efteråret, vibeæggene under æbletræet har foldet sig ud og står som smukke nikkende påskeæg og glæder mig helt vildt.

Ved indgangen står narcissen mount hood i krukke og changerer så smukt med mine gule Purissima tulipan og oven dem er duft snebollen ved at springe ud...........nu vil jeg have sandaler på og en tur ud i blomsterfloret.......min niece der er på ferie vil ud på den gule gynge så mon ikke vi får noget tid til at gå med at skubbe og synge :0)



Rigtig god Påske til jer alle :0)

mandag den 18. april 2011

Bøgeis :0)


..........jeg har haft så travlt og vejret har været så godt i week-enden at bøgen er sprunget ud uden vi nåede at være med..... 

Så derfor råbes der nu lettere forsinket:
"BØGEIS"

- skolebøgen er sprunget ud sådan for alvor og
 det skal traditionen tro fejres :0)

Trods endnu en streng og lang vinter er bøgen tidligere på færde end sidste år hvor der blev råbt bøgeis d. 21. april

søndag den 17. april 2011

I sydøsten stiger månen op...

Stadig lyst da månen lidt over 20 begyndte at rejse sig i horizonten.

........og den er fuld igen. Vanen tro har jeg været afsted for at fange den og på min vej ud i måneland så jeg flere harer........hvilket er længe siden jeg er stødt på sådan én. Måske det har noget med påsken at gøre...det er jo trods alt palmesøndag.
I marts havde vi  årets fedeste fuldmåne med en afstand på  "kun" 356.577 km til jorden...men denne måne var nu også temmelig fed omend lidt svag til at begynde med - denne gang var afstanden  på 358.087 km fra jorden.

Himlen modsat månen......her er solen på vej i seng..........og det er jeg også - godnat fra måneland til alle jer i blogg-land :0)

 
Her på det nederste billede er det tydeligt at billedet er taget i det der kaldes "den blå time" Den blå time er den korte tid lige efter solnedgang  og lige før solopgang hvor himlen bliver magisk blå og billeder antager et fantastisk skær.




Stemningsbilleder fra i går....

Den blå Balkan anemone begynder så småt at springe ud under æbletræet


Så starter potteriet.......først akeleje "chocolate soldier"

.......så fortsætter vi med artiskok "Green globe"

......nu skal de bare vokse sig store og flotte :o)


Pæontræet fik vinterkåben af (grangrene) og står nu flot med knopper og blade og venter på det bliver maj.



Mine to kastanietræer i krukker er så småt ved at springe ud, så de fik nyt muld som belønning.
Juleroserne blomstre flittigt endnu og har gjort det længe.....

Havelivet fortsætter sin gang i dag - solen er på himlen og himlen er blå ind i mellem.


lørdag den 16. april 2011

Planer for i dag:


Skolens store bøgetræ i onsdags d. 13 april ........næsten udsprungen

  • Potte min artiskokker op igen     TJEK
  • Sætte geogine og duftlilje knolde  - det nåede jeg ikke
  • Kigge efter mine balkan anemoner og svovlgul anemone  TJEK
  • Plante solhat som jeg såede sidste år ud i bedene   TJEK
  • Så lathyrus (plejer at så dem tidligere.... men har ikke nået det i år)   TJEK
  • Potte akelejer "Chocolate soldier" op igen og flytte dem i drivhuset    TJEK
  • Tjekke Bøgetræet igen - det når jeg i morgen :0)
  • Updateres på bloggen.....som har været lidt forsømt den forgangne uge - ½ opdateret
  • Overveje om jeg skal flytte mine påskeklokker da de ikke stortrives i bedet ved indgangen - overvejer stadig :0)
  • Drive og nyde livet  TJEK

Den ene af mine påskeklokker er sprunget ud.
 Hvad med dig? Har du nogle solskinsplaner på en grå lørdag???

-----------------------------------------------------------------------------

UPDATE kl. 14.15
Det går godt med listen....og vejret bliver bedre og bedre for hver time der går. Det er lige før de svovlgule anemoner springer ud og de blå balkananemoner er lige begyndt. Nu vil jeg lige have en æggemad før jeg fortsætter :0)

tirsdag den 12. april 2011

Rescue ...........

.......ok - man skal så ikke lige tage på arbejde uden lige at tjekke vejrmeldingen helt præcist - jeg har i alle til fælde overhørt at det nærmest skulle storme igen i dag :0(

Så nu har jeg været rundt og redde potter igen - desværre er de forskellige løgvækster blevet temlig ødelagte og forblæste.......men krukkerne holdt og det er det vigtigste.






......og så den lille detalje her med vasketøjet der er blæst ned.......det er vist en ommer :0(

Anemone regn :0)


Vågner op her tirsdag morgen til gråvejr og regn.........men hvad gør det, når de sidste dages solskin og varme har fået anemonerne under mit bøgetræ til at springe ud.


Har stadig tiden i hængekøjen til gode.....men mon ikke der kommer flere varme solrige dage inden længe.

lørdag den 9. april 2011

Hvad siger I...


....er I klar til en fantastisk week-end med SOL for alle pengene og vind i små mængder???

Jeg er.......

- det bliver godt at nyde havelivet igen efter et par stormfulde dage hvor jord og sand har føget rundt på markerne og  krukker og potter måtte sikres og sættes ind i drivhuset - nu kan de endelig komme ud igen

Billederne her er fra sidste week-end hvor ungerne bestemt mente at det var tid at få hængekøjen ud igen. Vi hængte den op under den overdækkede terrasse hvor der var lidt læ og både de og kaninen brugte oceaner af tid på at flyde i den. Denne week-end må det være min tur!!!

Nu venter jeg bare på at solen kommer så højt på himlen at også min have bliver badet i de skønne stråler.


De skønne narcisser Thalia står i fuldt flor.

onsdag den 6. april 2011

Tænk engang.....


.......det går fremad med det vores/mit opstartede projekt "ny siddeplads midt i mit nye/større bed."

Èt nyt bed om året læste jeg, for noget tid siden et eller andet sted og det er vist det, jeg har levet efter her i haven de sidste par år........for i takt med at ungerne er blevet større, har det givet lidt mere frihed til havearbejde og bedene er både blevet større (i mit lille målestok) og flere. 

Vi fjernede græs og gravede ud til den nye plads i efteråret, men rygproblemer og den tidlige og pludselige vinter satte en stopper for projektet....... nu er vi klar igen, og en stak brugte og patinerede betonfliser blev hentet hjem (gratis, mod afhentning  - hvilket er nødvendigt med det havebudget vi kører - desuden syntes jeg at nye fliser ville skrige for meget til himlen når alle andre fliser vi har er godt slidte og brugte efterhånden :0)

Der blev kørt sand på og i sidste week-end blev fliserne så lagt med omhu og efter nøje overvejelse. I hullerne er det meningen der skal laves træbelægning når tiden er til........ det tror det bliver rigtig flot - håber det bliver snart, for hvor er det skønt at den ny oase er ved at tage form.




mandag den 4. april 2011

fredag den 1. april 2011

1. april, solen skinner.....



.......livet er herligt derfor får jeg lyst til at danse med drenge og springe ud under åben himmel


Det skete igen - helt utroligt
at sommeren kom - stille, roligt
syrenernes duft
den sitrende luft
nu glemmer jeg vinterens fornuft

Luften er hvid - solen danser
nu mærker jeg alle - mine sanser
for græsset er grønt
himlen er høj
nu smider jeg sjælens vintertøj

Jeg vil ud - ud under åben himmel
ja, jeg vil ud - ud på det dybe vand
jeg vil ud - ud under åben himmel
derud hvor jeg bli’r svimmel
ud under åben himmel

Jeg ved at jeg før - var for rigtig
jeg passed' mig selv - var forsigtig
jeg satsede halvt
garderede alt
var faldet til ro og havde valgt

Men gaden er varm - huden brænder
jeg løsner mit hår - bløde hænder
det tør indeni
vinteren er forbi
nu slipper jeg alting løs fordi:

Jeg vil ud - ud under åben himmel
jeg vil ud - ud på det dybe vand
jeg vil ud - ud under åben himmel
derud hvor jeg bli’r svimmel
ud under åben himmel ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...