Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

søndag den 18. april 2010

Akebie....

I min optik, den skønneste af alle klatrene i min have. Troede ikke jeg skulle falde for andre klatre end mine elskede klematis men jeg skulle blive klogere:


Den smukke, smukke hunblomst åbner sine museørelignende kronblade og åbenbare fem grifler.
Duften er behagelig og fint parfumeret.
De to billeder her er taget i maj 2008.

Den skønne hunblomst omgivet af de lidt mere undselige hanblomster.

For et par år siden var jeg, sammen med en veninde til åben have og klematis salg for første gang ude hos Flemming på Djursland. Flemming og hans kone har en fantastisk have med løvhytte, klematis en masse, pæoner, kiwi, roser og meget mere. En almindelig paracelhushave der gennem årene er blevet omdannet til et frodigt paradis.

Flemming har forelsket sig i klematis og har danmarks ubetingede største udvalg som han importerer fra bl.a England....et sandt mekka for sådan én som mig. Det er helt overvælende at stå og kigge på hans plantesalg og fuldstændig umuligt at begrænse sig.

Flemming er meget behjælpelig med at skaffe lige netop den klematis hjem du har forelsket dig i - hvis den ikke allerede er på den lange planteliste.

Da vi kom derud første gang blev vi ved hans carport mødt af et helt fantastisk syn. En Pergola der var dækket af denne for mig indtil da ukendte plante Akebia.......på samme måde overdådigt og  uden at være prangende og dominerenede. Fantastisk smukt.

En Akebie/ Akebia Quinata måtte jeg eje......og har ikke fortrudt et sekund siden. Den vokser op af en gammel mur og allerede her i april begynder den at dække muren med sine små 5-koblede blade (quinata = 5-koblede)  og blomsterne titter allerede nu frem. I maj står de i fuld flor og er så fantastisk smukke og jeg kan slet ikke få nok af at stå og beundre dem.

Sådan ser den ud lige nu.
Akebia Quinata kaldes også klatreagurk eller chokoladevin og den purpur røde fåes nu i et hvert havecenter med respekt for sig selv. Så der er ingen undskyldning....er du ikke allerede den lykkelige ejer så giv dig selv en gave du vil elske hele livet. Akebia Quinata fåes hos Flemming også i en hvid udgave......den er også smuk og må med hjem næste gang jeg aflægger Djursland et besøg.

Flemming holder åben have et par gange i løbet af sæsonen og har du tid og mulighed for at aflægge ham et besøg så kan det virkelig anbefales.15 kommentarer:

 1. super interessant indlæg. Den plante kendte jeg slet ikke, men smuk ser den ud. Den må jeg da vist ud og købe mig.
  Fortsat god søndag!

  SvarSlet
 2. Ja, jeg er også glad for den...jeg troede blomsten var meget større, da jeg så et foto af den, indkøbte én, og blev lidt skuffet...
  desværre har jeg plantet den et dumt sted, den er jo utrolig grokraftig, og er på få år blevet altdominerende...så jeg prøver at flytte den...håber den klarerd et.

  SvarSlet
 3. Tack för att du visar mig denna lilla, lite okända växt. Jag skall kika närmre på den i år:-)
  Jag förstår att du har en stor förälskelse...

  SvarSlet
 4. Den er bare nyyydelig!
  jeg har lenge ønsket meg en slik - og en gang forsøkte jeg å så den, men det fikk jeg ikke til. Neste tur til et hagesenter skal jeg sjekke om den er å få kjøpt også her.

  SvarSlet
 5. Oj, vilken vacker klematis! Den kände jag inte till tidigare... Gillar verkligen färgen på den - mycket snygg!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvarSlet
 6. Denne var helt ny for meg...Akebie...det er et navn jeg må notere meg. Så nydlige blomster! Den dyp røde var fantastisk lekker :)

  SvarSlet
 7. Havehyrde...jeg kan kun anbefale den. Jeg er utrolig glad for min. Min står i skygge det meste af dagen, men stor tives alligevel. Den er meget livskraftig og kommer forholdsvis hurtigt til at dække en mur eller pergola :0)

  -----

  Jeg vil tro den klare det Lavendel.....og ja livskraftig er den men man kan jo klippe lidt af skudende af efterhånden :0)

  Jeg elsker de små fine blomster...de er da fantastiske.

  ------

  Hillevissan.......jeg er dybt forelsket :0)

  ------

  Marit.....kan kun anbefale den - du blover ikke skuffet, det lover jeg dig :0)

  -----

  Charlotte....farven er pragtfuld og så bliver den grøn tidligt på sæsonen. Det er dog ikke en klematis men en Akebia Quinata....en anden fantastisk slyngplante :0) :0)

  -----

  Ninni jeg er sikker på det er lige noget for dig.....den er yndefuld og fantastisk frodig....og så har den overlevet den længste vinter i mands minde :0) :0)

  SvarSlet
 8. Så otroligt vacker! Akebia är en favorit som jag ännu inte skaffat - men nu blir det nog ändring på det!
  Msk betyder matsked (=15 ml).
  Lycka till med nässelpeston!
  Eva

  SvarSlet
 9. Flott innlegg, og så moro å høre om en helt ny plante for meg:) Må innrømme at hodet mitt jobber hardt for å finne en plass i hagen, for en slik fikk jeg umiddelbart lyst på:) Navnet er notert:)

  Takk for hyggelig hilsen, og ungene elsker grønnsaker i hagen her. Vi har heller ikke så veldig mye, og det meste knasker de opp i løpet av sommeren, he,he:)

  SvarSlet
 10. jamen hvor er den bare flot...farven er jeg også ret vild med...jeg har ikke nogen slyngplanter overhovedet og vi overvejer noget ved vores lille åbne metal-hus-konstruktion i haven...måske jeg skulle vise Orla, min mand, den her smukke, smukke plante.....tror jeg vil...wauw siger jeg bare...

  SvarSlet
 11. Eva...takker: både for dine altid søde ord, opskrift og omskrivning af måleenheder :0)

  -----

  Ja Linda kunne man bare finde plads til det hele :0) Akebia er en forholdsvis kraftigt voksende plante så den nok kræver en god mur, pergola, løvhytte eller lign. Jeg kan kun anbefale den varmt :0)

  Vi skal heller ikke have andet end en lille "snack-køkkenhave" her. Det skal nydes mens sæsonen er og ikke hengemmes :0)

  -----

  Anita det ville helt sikkert blive fantastisk flot.....den er livskraftig og bliver hurtigt til et grønt løvtag.....wauw.....siger jeg også bare :0)

  SvarSlet
 12. Jag håller med dej!!!

  För 5 år sedan så köpte jag min planta, den var inte lätt att hitta i plantskolan, men till slut lyckades jag.

  Jag är så facinerad av de vackra blommorna. Man blir förälskad!!

  Idag på morgonen var jag ute och tittade på min om jag kunde se någon blomma, ibland är de inte inte lätta att hitta så pecis i början. Där fanns 1 som snart slår ut i blom. Men fler kommer....

  Tack för dina vackra bilder!

  SvarSlet
 13. Snack-kjøkkenhage var et godt ord:) Snack bar liksom, he, he:) Det blir ikk enoe til lagring her heller, vi er flittige brukere av det som kommer opp:)

  SvarSlet
 14. Den har jeg faktisk ønsket mig i flere år men endnu ikke fået plantet. Det er særligt det med duften og de smukke blomster der tiltaler mig, men man skal jo finde det rigtige sted til noget der er så grokraftigt.

  SvarSlet
 15. Neeeej, hvor er den bare fin, sådan en må jeg simåpelthen eje - men lige et spørgsmål, Tror du den kan klatre op af et gammelt træ?

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...