Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

onsdag den 5. februar 2014

De er her de små hvide alfer............. de har faktisk stået klar siden starten af januar. Frost og russisk kulde har dog holdt de hvide skønheder lidt i ave men med denne uges +grader begynder bevægelsen frem mod vintergækkefesten atter.

I år er flere af mine tuer små da jeg sidste forår delte de største af tuerne op for at forfølge min drøm om et vintergække hav om nogle år.

Vintergækker gør noget ved et vinterfrossent hjerte:

Da sneen sank 
fik vi visit
af lette alfer 
klædt i hvidt
af jorden steg
blufærdig - kæk
med bøjet hoved
en vintergæk.
SOYA


Der knytter sig ofte legender til blomster - bl.a. julerosen og vintergækken. Mange af legenderne knytter sig til bibelhistorien. En af de smukkeste legender fortæller at vintergækken blev til da:

 • En Engel åndede på et snefnug for at trøste Eva efter syndefaldet.
I følge en anden legende kaldes vintergækken i gamle dage for Kyndelmisselilje:
 • Vintergækken skal have blomstret d. 2. februar, altså på Kyndelmissedag, da jomfru Maria efter jødisk skik fremstillede sig selv og det 40 dage gamle Jesus barn i templet.
Vintergækkens botaniske navn er "Galanthus" - det græske ord for mælkeblomst. Igennem tiderne har den smukke gæk været beriget med mange smukke danske navne. Kyndelmisselilje, Vinternat og Sneklokke er nok nogle af de smukkeste. Kært barn har mange navne. 

Den mest almindelige og oftest sete vintergæk i de Danske haver er "Galanthus Nivalis". Nivalis er latin og hentyder til at vintergækken vokser hvor der er sne - og selv om der her i haven ikke har været meget sne i år så er den trofast dukket op med sine spid gennem den frosne jord - og som dagene går dukker der flere og flere op. 22 kommentarer:

 1. Tak for historien om vintergækken, jeg har også lige taget billeder.

  SvarSlet
 2. Hvor er det skønt at se- at de er her igen! Fint lille digt og foto.
  Kærlig HIlsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og nu er det ganske vist ....de skyder mere og mere for hver dag der går ;0)

   Slet
 3. Hver dag går Anna og jeg sammen en tur i haven og ser på alle de nye vintergækker der nu er kommet. Det er en stor fornøjelse at se at mange af de vintergækker jeg selv har sat da vi flyttede ind nu er begyndt at formerer sig fint. Det er også sjovt at se hvor stor forskeld der er de forskellige steder i haven. Nede ved åen er de slet ikke over jorden endnu, omme i forhaven har de blomstret længe. Senere når solen får magt går det stærkt nede på den lune skråning ved åen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt med sådan en haverunde på tomandshånd Marina.......det bliver et skønt syn med dine gækker der ved åen ;0)

   Slet
 4. De er så smukke og hvert år kan jeg overraskes af glæden over dem.
  Du kan få dit flor ved at lade dem frøså sig selv eller tage nogle frøstande og smide dem hvor du vil have dem. Man kan nemlig ikke få for mange her på denne årstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha nej for mange vintergækker kan man umuligt få.....frøstandende lader jeg bestemt ligge eller skruer dem et lille stykke ned i jorden i håbet om at det om føje år giver et helt hav af hvide skønheder ;0)

   Slet
 5. Du har helt ret i, at vintergækker gør noget ved et vinterfrosset hjerte. Man kan ikke andet end blive glad, når de dukker op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de bringer det helt store smil frem ;0)

   Slet
 6. Nice to visit your blog today. And thanks for the information and history about the snow drops. JC

  SvarSlet
 7. Hej Dorthe.Ja! vintergækkene er bare så smukke..............man længes jo efter vinteren efter noget smukt..
  Finte vers...........og tak for historierne om vintergækkene
  God aften knus Jette

  SvarSlet
 8. Svar
  1. Velkommen i min lille vinterhave - Ja digtet er meget smukt......

   Slet
 9. Tak for fortællingen og de smukke billeder :)
  Det bliver et syn for guder når dine vintergækker for bredt sig ud i hele haven med din hjælp.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt Ulla......ja jeg drømmer jo om et helt hav henne under min lilla syren.....åh det bliver så godt for den der er tålmodig og venter på miraklet ;0)

   Slet
 10. Smukke billeder og meget informativt indlæg. Altid interessant med historie og fortællinger.

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...