Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

søndag den 9. februar 2014

Beskæring af blåregn

Min ny indkøbte Blåregn juni 2012

Nu må jeg til det - frem med beskæresaksen og kaste mig ud i kunsten at sporebeskærer en blåregn. Blåregn har det nemlig med at glemme at sætte blomster anlæg hvis den ikke igennem beskæring bliver tilskyndet til det. 

I 2012 plantede jeg en smuk japansk blåregn op ad vores nye udebruser. Jeg har før forsøgt mig med en blåregn men har ikke haft held af at få den til at overleve....men nu tror jeg med sikkerhed at jeg kan sige at det er lykkedes. Denne gang valgte jeg  at ofre lidt mere og købe en stor  én der allerede var i blomst. 

Jeg købte en smuk Wisteria brachybotris "Ikojama Fuji" og til min store glæde lever Blåregnen stadig og nu bliver kunsten for mig så at få den til at blomstre igen.

Jeg har ingen erfaring what so ever med beskæring af Blåregn, men i et afsnit af Gardeners World med Monty Don, så jeg kort efter jeg havde plantet min nye blåregn hvordan han fik gode råd og vejledning i at beskære sine. Disse gode råd noterede jeg jeg mig lige bag øret. Burde måske nok have optaget afsnittet men det skete ikke.

Jeg har endnu ikke beskåret min blåregn hverken i 12 eller i 13......så den har ikke blomstret siden jeg købte den. Jeg har tænkt at den skulle have lov at at vokse lidt til så den dækker lidt mere af brusekabinen inden jeg ville klippe den - om det var en rigtig beslutning vil tiden nu vise. 

SPORE BESKÆRING AF BLÅREGN:

 • Blåregn har brug for kraftig beskæring for at danne blomster anlæg.
 • Blåregn skal beskæres to gange om året.
 • 1. beskæring sker  et par måneder efter blomstring ca. juli/august ved at klippe alle nye skud og bevare ca. 6 inches = ca.15 cm af skuddet.
 • 2. beskæring sker i starten af det nye år/februar - nu klippes skudene igen tilbage så der kun er 2-3 knopper på hver nytilvokset gren.
 • Den kraftige og gentagne sporebeskæring af Blåregnen skulle så give gevinst med efterfølgende blomstring af både flere blomster og større og smukkere blomster.
 • Skud fra basen af planten klippes også væk efterhånden som de dukker op. 


Nu klippede jeg jo ikke min blåregn sidste sommer så jeg får nok ikke held af blomstring i år - men måske næste år så. Jeg vil i hvert fald krydse fingre.


Blåregnen blev plantet ved vores nye udebruser i sensommeren 2012Forår 2013 der er liv i både Blåregn og Akebia quinata "Alba"

26 kommentarer:

 1. Min stora dröm är att ha ett fint Blåregn, men inser mina begränsningar, så jag tror inte det blir av. Har förstått att det är svårt att få att blomma. Men någon gång skall jag prova.
  Mycket vackra bilder. Ha en skön söndag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det kan være en prøvelse Marika ...har læst at nogle blåregn er sterile og andre skal have 8-10 år på bagen før de blomstrer.....så jeg valgte den sikre udvej og købte én der allerede var i blomst....så skulle der forhåbentlig være garanti for at den vil blomstre igen ;0)

   Slet
 2. Min - efterhånden "voksne" - blåregn har oplevet et par hårde vintre, hvor den er frosset næsten helt ind til de tykkere grene, så det er ikke mange blomster der har været på..... jeg hååååååber - at det går anderledes i år - for der er næsten ingenting der er så dejligt som kaskader af blåregnsblomster. Held og lykke med din unge plante :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg krydser fingre for at din får en underskøn reprise her til sommer.....det må være drømme dejligt at sidde under vandfaldet på en lun dag ;0)

   Slet
 3. Jeg har prøvet med blåregn i alle vores 3 haver, og alle gange er de gået til, men jeg har ikke mistet håbet. Tror det har været pga, for meget vand om vinteren (lerjord) Jeg Elsker blåregn, det giver det helt rigtige sydfranske/italienske udtryk af noget eksotisk og en skøn duft.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor ærgerligt Henrik.....har læst at de godt kan tåle at stå lidt tørt så det satser jeg på - ligusterhækken lige bagved den er nemlig grådig hvad vand angår ;0) Det er da lige det det gør ;0)

   Slet
 4. Hej. Det ser supergodt ud og jeg håber virkelig, det vil lykkes at få den i blomst igen. Du plejer jo at være heldig med dine projekter, så jeg tror på, at det lykkes!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tro mig søde Birgitte....det håber jeg så sandelig også.....og tak for tilliden....3. gang er lykkens gang er det ikke sådan - det ville være en drøm der gik i opfyldelse ;0)

   Slet
 5. Dejlige billeder! Jeg ville ønske, vi havde en blåregn her, for det er da en helt fantastisk blomst :-) Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er skønne når de hænger som små vandfald......jeg håber at kunne dele glæden over blomster på min med dig måske næste år ;0)

   Slet
 6. Skønne billeder! Vi har en 41 år gammel blåregn som efter sigende aldrig har blomstret. Jeg klippede den efter alle kunstens regler sidste år: Nul blomster! I den sidste storm væltede det hegn den vokser op ad. Så nu er vi nødt til at skære den helt tilbage. Måske er det det der skal til ... Du må have held med din blåregn, for det er da bare noget af det smukkeste når de blomstrer!
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold da op 41 år - så er det sørme syndog skam den ikke blomstre for den må have nogle helt fantastisk smukke lianer eller grene eller hvad man nu kalder dem på en blåregn. Jeg krydser fingre for at den blive vækket til live :0)

   Slet
 7. Hej, jeg har selv en blåregn på 4 år og din beskrivelse af beskæringen passer meget godt med det jeg har hørt og læst. Jeg praktiserede det faktisk til forrige sæson med godt resultat, så nu håber jeg at det også virker i år. Der er bare så meget romantisk over en blåregn, der hænger med sine elegante blomster og gør sig til. Håber det kommer til at virke hos dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder sørme godt......der er i hvert fald ikke andet for end at prøve. Den er super romantisk og drømme dejlig :0) Krydser fingre for at din igen i år giver et festfyrværkeri :0)

   Slet
 8. Åhh det bliver skønt til sommer:) Jeg er sikker på at den kommer til at blomstre. Jeg har en lyserød Wisteria som vokser vildt og inderligt og efter min beskæring vinteren 2013 var der blomster. Jeg drømmer om en Blå - og jeg vil som dig også købe en der er stor og i groning, så den kommer hurtigere fra start.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh jeg håber du har ret Lisbeth.....både med sommer og med blåregn.....det kunne være så godt ;0) Jeg forsøgte mig med den lyserøde for nogle år siden men den frøs væk allerede 1. vinter og kom aldrig til live igen. Ja jeg tænke i mit stille sind at jeg ville forsøge at helgardere mig.....for jeg har ikke tålmodighed på at vente 8-10 år på at den blomstre.......ikke når jeg nu har bestemt mig ;0)

   Slet
 9. Jeg vil prøve at klippe efter dine anvisninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg krydser fingre Lea for at det er det rigtige at gøre.......;0)

   Slet
 10. Jeg har prøvet med blåregn en enkelt gang, men den gik ud. Men jeg får lyst at prøve igen og benytte dine beskærer råd. Jeg krydser fingre for din blåregn kommer til at blomstre igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tina.....det er godt med lidt god karma......jeg håber at det lykkes også for dig næste gang ;0)

   Slet
 11. Det skal nok blive godt, for du har jo sat dig ind i sagerne :-) Så mon ikke der kommer rigtig mange blomster næste år. Det er en rigtig flot udendørs brusekabine i har lavet, det bliver da som en drøm at tage bad der, med blå blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tilliden søde Anette..... jeg håber da at det bliver en succes med masser af blomster ranker som gevinst ;0) Tænk at stå en hed solrig dag og bade både under bruser og blåregn......det må da blive toppen ;0)

   Slet
 12. Dejligt indlæg, som jeg fluks vil gemme i mit arkiv. Vi købte ikke mindre end 4 blåregn i sensommeren, og jeg er ofte ude og tale med dem omkring den kommende sæson. Har nemlig store forventninger, så jeg sprang let og elegant over alle de kommentarer hvor planten var gået ud.... det nægter jeg at se som en mulighed!! Om jeg allerede kan benytte dine beskærertips, er jeg måske lidt tvivlende på! Der er trods alt kun en pind - men der er knopper!! Tror jeg snart laver et indlæg om dem, de mangler nemlig en partner.
  Det afsnit du nævner af Gardeners World, var det der hvor der var blåregn i 75 m længde.... aldrig har jeg set noget så smukt!!
  God fornøjelse med beskæringen, håber at få fortsættelsen senere på sæsonen. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hele 4 blåregn......det sætter mine indre billeder i gang Jette....det bliver SÅ smukt er jeg sikker på :0) At du taler med planterne kan kun være en fordel.....så har de da bare endnu mere lyst til at komme frem i muntre dit selskab ;0)

   Det var en kæmpe blåregn der voksede op ad en rødstensmur så vidt jeg husker - helt fantastisk stor og smuk.....men om den var 75 meter.......det tror jeg ikke men lige den del af det husker jeg ikke, ved bare at jeg skyndte mig at grifle nogle stikord ned og så siden har fortrudt at jeg ikke optog det ;0)

   Slet
 13. jeg har nettopp klippet godt av min svigermor sin blåregn. Men jeg synes det er vanseklig å vite helt hvilke greiner som skal bort og hvilke som skal klippes tilbake. Det er et virvar av greiner som er surret sammen, og for meg virker det som alle er hovedgreiner....

  SvarSlet
 14. Tak for Dit gode råd, jeg vil gå i haven og klippe min mindre blåregn tilbage i dag. Sikke dog et dejlligt udendørs bad i har fået! :-)
  K.Gro

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...