Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

mandag den 25. oktober 2010

Gladiolus


Disse smukke hvide gladiolus har stået i en krukke og prydet min terasse i et par måneder. Men for et par uger siden var det definitivt slut.......der er ikke flere knopper at komme efter, de er væltet og de begynder at visne.......og frosten kommer så småt snigende ind på matriklen.

Glæden over dem har været så stor at jeg vil førsøge mig ud i at overvintre knoldene.
Følgende har jeg fundet her så nu det må komme an på en prøve:

 Når den første nattefrost har svedet bladene, graver man straks planterne op og binder dem sammen i små bundter, som hænges til tørre på et lunt sted med god udluftning. Det er vigtigt for holdbarheden, at knoldene tørrer hur­tigt. De professionelle gladiolus-dyrke­re anbringer således ofte knoldene ved ca. 32°C i den første halve snes dage efter opgravningen. Når blade og stængler er helt visne, fjernes de fra knoldene, som derefter opbevares vin­teren over på et tørt, frostfrit og helst køligt sted. De småknolde, der er dannet ved rodkagen på den gamle knold, kan bruges til opformering, men i så fald må de ikke tørre for meget ud i løbet af vinteren. Derfor er det bedst at opbevare dem køligt, men frostfrit i let fugtigt sand, der er tilsat et afsvampningsmiddel.Løgene er nu tørret inde på badeværelset.......med gulvvarmen tændt, så nu bliver det spændende om jeg kan opbevare dem frostfrit hele vinteren, og om det var umagen værd.

Hvad jeg ikke vidste er at Gladiolus på dansk hedder "Jomfrufinger".....selv har jeg aldrig hørt gladiolus nævnt som andet end Gladiolus. Gladiolus betyder "lille sværd" hvilket egentlig er meget logisk når man tænker på bladene der skyder op af jorden i juni........akkurat som små sværd.
 
Det er første gang i mange år jeg har haft gladiolus men ét er sikkert.....næste år skal jeg have flere.

15 kommentarer:

 1. Tak en masse god og ny information :)
  Jeg har heller aldrig hørt navnet jomfrufinger.
  Jeg synes også at kong frost har været ond ved mine planter. Øv.
  Lad det snart blive forår igen;)

  SvarSlet
 2. Det kommer säkert att gå jättebra att övervintra dem! Tack för ovärderlig information:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvarSlet
 3. Hvor er de flotte. Min er sådan almindelige røde nogle og de overvinter ude.
  Måske skal jeg tage dem op.

  SvarSlet
 4. Nej, jeg har da heller aldrig hørt gladiolus nævnt som "Jomfrufinger". Vi har endnu ingen i haven, men vil have det til næste år. De er meget smukke.

  Bedste efterårshilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 5. Dine Gladiolus er godt nok flotte og jeg tror nok det kommer til at gå godt med overvintringen. Jeg har aldrig hørt navnet Jomfrufinger før og ved heller ikke rigtig hvad jeg synes om det. Jeg har et dobbelt forhold til Gladiolus - jeg kan ret godt lide dem, men er lidt træt af at de skal bindes op

  SvarSlet
 6. De er meget smukke - men det er vist ikke helt let at overvintre dem, hvis det skal være køligt og frostfrit og fugtigt - så må jeg ihvertfald give op..... jeg må vist nøjes med at købe mig en buket i sæsonen, selv om det jo ikke er det samme. Held og lykke.

  SvarSlet
 7. Hej Dorthe.

  Jeg vil bare lige fortælle dig at din blog er med på min TOP TI i november.

  Forsat god søndag.
  Kh Lone

  SvarSlet
 8. hej Dorthe....de er meget flotte....og jeg blev klogere...kendte heller ikke navnet "Jomfrufinger".....og det er spændende med dit forsøg på at få overvintret dem...gør man ikke et forsøg så sker der jo ingenting...og jeg kan ønske dig held og lykke med overvintringen...det lyder som om du er godt på vej....os havejere har mange overvejelser...OG mange glæder heldigvis...og de er langt i overtal...

  hav en god dag...

  SvarSlet
 9. Mine gladiolus, som rett ikke var så vakre som dine hvite, klarte godt overvintring i kjeller flere vintre. De fikk samme behandling som Dahilaknollene. Men de tålte ikke å bli tatt ut i -25 grader og flyttet til nytt hus...

  Jomfrufinger som dansk navn på Gladiolus er oppgitt på siden til det norske landbruksuniversitetet. Der står også Sabellilje som norsk navn. De var begge like ukjente for meg. Så takk for at jeg ble sendt ut på leting etter ny kunnskap en tidlig lørdagsmorgen. Sabelliljer skal jeg heretter kalle mine. Ha en god helg :-)

  SvarSlet
 10. Vilken ljuvlig färg din gladiolus har. Förstår att du vill spara den till nästa år.

  Hoppas att du har en fin helg!

  Rebecca

  SvarSlet
 11. Skjønne! De er egentlig ikke så vanskelige å overvintre. Etter at mine har tørket noen dager ute (under tak), klipper jeg av det grønne og putter dem i en papirpose som får overvintre i kjelleren. Utfordringen består i å huske å grave dem ned igjen om våren...

  SvarSlet
 12. Hej Frk. Solhat
  Har lige nydt at surfe rundt på din blog og set i gamle indlæg - du spørger den 31/10:Hvad hedder denne smukke digitalis??????
  Jeg kender ikke navnet - men jeg har den type i min have - nuancer fra hvid til lyserød og alle har de blålilla "landingspletter".
  Jeg skal prøve at huske at sende frø til dig hvis jeg har nogen liggende i sommerhuset. Ellers vil jeg samle frø til næste sommer og tilbyde dem på min blog.
  hilsen Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 13. Michaela.....jeg er bange for at foråret lader vente på sig :0) 7 døgns prognocen ser KOLD ud :0)

  -----

  Chartlotta....det håber jeg. Selv om jeg ikke er så heldig at have et helt ideelt sted at overvintre dem....men prøves skal det :0)

  -----

  Lea ...troede ikke de kunne overvintre ude....men det er da langt lettere :0)

  -----

  Birgitte....ja dem må vi have mange af....de er også flotte i vasen :0)

  -----

  Lisbeth...du har ret de vælter let. Jeg bandt dem lidt diskret op med lidt jutegarn og en pilegren :0)

  -----

  Sussi.....jeg er i hvert fald spændt på om det lykkes eller ej....for det ideelle sted at vinteropbevare har jeg desværre heller ikke:0)

  -----

  Lone tusind tak for det :0)

  -----

  Anita.....ja heldigvis for det. Glæderne er det hele værd :0)

  ----

  Maria....velkommen i min have :0) Hvor varmt er der i din kælder? Ærgeligt med flytningen der ikke lykkedes.

  Det er altid sjovt at få ny viden....selv en lørdag :0)

  -----

  Rebecca....TAK :0)

  -----

  Villrose også velkommen i haven min til dig. Du har ret i udfordringen :0) Hvor varmt er der mon i din kælder? Tror nemlig der er for varmt i min.

  -----

  Berit....velkommen til dig også.....altid hyggeligt med nye "ansigter" på bloggen - desværre kan jeg ikke komme ind til dig i Irishaven og hilse på, da der er spærret :0)

  Jeg vil være dig evigt taknemlig hvis det kunne lade sig gøre...for hold fast hvor er den smuk den digitalis :0)Bierne er garanteret helt vilde i varmen efter den :0)

  SvarSlet
 14. Generally speaking, there are several main techniques made use of
  by data mining software: clustering, distinction,
  regression and association approaches. Some mining firms lost 30 per
  cent of their share values in the early August stock
  market meltdown. A large number of workers, particularly in the
  professional occupations, will become eligible for retirement in the
  coming years, and some companies may have trouble coping with the loss of many experienced workers to retirement at a time when the industry is expanding production on dryer machine and ball mill machines.

  SvarSlet
 15. Still the health concerns mar the overall positive sides of this
  economic growth as people take their health
  problems as the cost of development which is indeed pretty higher.
  Identify your own hair trouble and go for a product which mainly addresses
  your needs. com/hair-growth-products-top-things-to-know-before-purchasing-a-product ]hair growth products visit our website howtomakeyourhairgrow-fasterandlonger.

  The remaining oil in the scalp for a day and then follow up with a
  shampoo the next morning. Exactly what the oil does is clean
  and exfoliate your hair follicles, help make your bloodstream circulate better all
  around your head and in return boosts the process involving hair growth and acts as
  being a supercharger for making your hair get bigger.


  Here is my webpage: beauty products

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...