Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

lørdag den 22. december 2012

White Swan.


Der er ikke fordi der er mange  hvide solhatte  at vælge imellem i forhold til de mange lyserøde  der findes på markedet  og måske derfor  er Echinacea purpurea var. alba  "White swan" da  også den mest sete  rundt om i haverne, på planteskolerne  og her på bloggene.

Denne smukke store  enkeltblomstrende hvide solhat behøver efter min mening i grunden heller ingen konkurrenter da den er så smuk og ren i sin hvide farve.

De seneste år er der dog begyndt at dukke andre hvide varianter op, også på det danske marked....selv købt jeg i sommer en dobbelt hvid "Coconut Lime" med hvide kronblade og smuk limegrøn pom-pon - én jeg glæder mig til at få mere erfaring med næste sommer (mere om den senere).

De smukke hvide blomster på "White svan"  kan, måske lidt i modsætningen til de mange lyserøde, passes ind i de fleste staudebede og den gør sig helt fantastisk sammen med en masse grønt og op ad sort træværk.

White swan er den solhat jeg har haft i haven i flest år, næst efter E. purpurea "Magnus"  og jeg har erfaring med at den nogle år har sået sig selv. Jeg tror det må være når efteråret har været tørt og frøene ikke når at rådne inden de slipper sit tag i frøstanden (som tilfældet har været i år efter et ekstremt vådt efterår). For det meste trives White Swan godt i min have....men jeg har dog også været udsat for nogle der bare ikke kom igen.

Den smukke store midte eller "hat"  om du vil, der changere fra olivengrøn over gulgrøn til klar orange er omgivet af lange smalle lidt viltre kronblade  der i starten ofte kurver ind ad mod midten af kronbladet ...lidt lige som hvis du ruller med tungen. Ind i mellem drejer kronbladene sig også rundt om midten lidt  som om de er en karrusel i fart.

De stor hvide kurveblomster lyser fantastisk op i haven i sommernatten og er uundværlige i det hvide bed eller i sommerfuglehaven da de er som store  magneter på havens insekter.

"White swan" vil jeg ikke undvære  - den er bestemt et must.
 
***********************************************************
UPDATE 25. marts 2013
 
Jeg har spurgt Marianne Folling fra bloggen Staudebedet om følgende her i dette indlæg for at opklare  forvirringen omkring de to navne der knytter sig til denne hvide skønhed:
 
Ser du har forstand på purpursolhatte så jeg tænkte at du måske kan hjælpe mig? Jeg kan ikke rigtig greje om Ech. purpurea "Alba" og Ech. purpurea "White swan" er den samme og bare bliver solgt under to navne eller om de vitterlig er forskellige.......jeg købte for nogle år siden én hvor der stod var. "Alba white swan" på....deraf min usikkerhed - for egentlig troede jeg den gang det var to forskellige. Hvis de er forskellige - hvor i består forskellen så???? Håber du har tid og " ved råd" til at hjælpe mig ud af min forvirring ;0)

God påske Dorthe
 
 
Hej Dorthe - Frøken Solhat :-). Ja, med det navn må du jo være ret vild med solhatte. Ja, det er ret forvirrende og jeg kan ikke være 100 % sikker på jeg har det rette svar. Men helt naturligt er der på et tidspunkt opstået en hvid mutation af den purpurfarvede solhat som man så har kaldt 'Alba'. Nogen har så tage denne 'Alba' ind i et forædlingsprogram hvor man har tilbagekrydset og selekteret så mange gange man til sidst havde en stabil frøsort hvor variationen er meget lille. Den sort kaldte man 'White Swan'. Det betyder at når man køber frø af sorten 'White Swan' så ligner alle planterne hinanden og man ved hvad man får. Men frø af 'White Swan' bliver solgt under begge navne - ofte står begge navne på poserne og jeg tror at alle de planter du finder i handel alle er 'White Swan'. Håber det forklarer navne forvirringen og dit spørgsmål. Rigtig god Påske.

Mange hilsner Marianne :-)
 
****************************************

Dette var anden del af en lille planlagt kavalkade over mine solhatte - et reklame indslag for mine darlings. Nogle falder som jeg for solhattene ved første blik andre syntes de ligner vilde og uregerlige magueritter og kan slet ikke se charmen ved dem.....og atter andre skal lige vænne sig til dem hvorefter de taber sit hjerte.
Læs også: 
 1. indlæg i kavalkaden: "Razzmatazz - lidt historie"

16 kommentarer:

 1. Tak Dorthe der lærte jeg noget nyt, jeg troede at White Swan og Alba var to forskellige, så blev jeg det klogere. Jeg har den smukke sag, som i år groede op i min japanske ahorn Bloodgood, det så kanon ud.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. ...jeg tror bestemt det er den samme - den bliver bare solgt med hver sit navn. White svan er også et lidt mere poetisk navn kan man sige ;0) Jeps den er helt fantastisk :0)

   Slet
 2. Den købte jeg i år, så jeg håber den kommer igen næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte....det tror jeg da bestemt den gør - du bliver bare SÅ glad for den ;0)

   Slet
 3. Kære Dorthe
  Der er kommet så mange solhatte de senere år og mange af dem genetisk frembragte, jeg er slet ikke til de "dobbelt-dobbelt pjuskede med fidelihut-top" men klart til de enkeltblomstrende og White Swan vil jeg heller ikke undvære. Det har overrasket mig hvor grovillig den er. Mine blev mere end dobbelt så store i omfang på et år, på trods af at den står i vestsiden af min have.
  Den er fantastisk og det kan man også se i din skønne collage:0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig fantastisk Lisbeth......du har ret i dat der er kommet rigtig mange hybrider på markedet de senere år og nogle kønnere end andre. Men det er da helt klart arterne der klarere sig bedst i skønhed og som magnet for havens skønne insekter.Alligevel facineres jeg også af nogle af de nye dobbelte ;0)

   Slet
 4. Hvor er de smukke, tror at jeg må prøve med et par stykker i min hvide have, til foråret. Det er en staude som jeg ikke har haft i min have. Det kan da undre for smuk er den jo :-)
  Julehilsner Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må du da helt bestemt prøve Anette - og jeg er sikkerpå at du ikke fortryder ;0)

   Slet
 5. Hej Dorthe
  Ja - jeg var jo også en af de langsomme startere når det kom til Purpur-Solhatte. Nu er mit hjerte helt tabt til dem - dog kun de enkeltblomstrende. Jeg har bl.a White Swan og den er med "ællinger" :o)
  Jeg har besluttet at jeg vil både indkøbe flere eksemplarer og frøså mest muligt af egen høst.
  Ligesom jeg drømmer om et hav af iris i forsommeren, så drømmer jeg nu også om at slutte sæsonen af med et ordentlig "brag" af purpursolhatte.
  Knus fra Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. *SMILER* ......skønt med ællinger i haven ;0) Den er nemlig perfekt og en rigtig god som afslutter i hstaudebedene i efter året ;0)

   Slet
 6. Min hvide solhat såede jeg i 2011, og den blomstrede pænt i år. Forhåbentligt overvintrer den og vokser sig dobbelt så stor til næste år. Jeg ved faktisk ikke, om det er white swan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Super - det vil jeg næsten bide mig selv i næsen på det er hvis det er frø du har købt :0)

   Slet
 7. Smukt portræt af White Swan - dit indlæg oser af kærlighed til solhattene, det er så skønt at læse. Jeg har også købt 3 stk. White Swan i år og plantet dem i mit nye hvide bed. Jeg kan næsten ikke vente med at se dem i blomst til foråret.

  De nye sorter af hvide solhatte lyder nu også spændende, jeg husker din Coconut Lime som meget flot.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Ulla . Jeg er sikker på at de vil gøre det godt i din have de skønne svaner ;0)

   Slet
 8. Du gør bestemt god reklame for dine darlings. Jeg bliver helt fristet til at prøve igen. Jeg opgav på et tidpunkt pga. snegle, men nu har jeg ikke så mange snegle mere. God jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. *SMILER* - jeg forsøger i hvert fald ;0) Sneglene er slemme og grådige...isør når de spæde spirere kommer frem sent på foråret - så kan de godt mæske sig lidt for meget......desværre. Bedre er det når de først er vokset op med deres stive stængler :0)

   Slet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...