Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

torsdag den 20. december 2012

Razzmatazz - lidt historie.

Echinacea purpurea Razzmatazz - 2012

Verdens første dobbeltblomstrende Echinacea purpurea er denne  kraftige og rigt blomstrende Razzmatazz der spreder glæde og lys i haven fra først i juli til langt ind i efteråret. Smuk er den med sine fyldte blomster med  pom-pon midte omgivet af de længere smalle purpurpinke kronblade.
 
Razzmatazz bev opdaget i 1997 i Holland af Jan van Winsen - Razzmatazz blev registreret i 2003 men blev dog først succesfuldt vist frem i London i 2004 og året efter i USA ......så vejen fra at hybriden opstod til den finder vej til min have i 2010 har været lang.
 
Jeg købte min Razzmatazz i sommeren 2010 hvor jeg faldt pladask for denne anderledes og "næsten for meget af det gode" solhat, på en planteskole i Vimmerby/Sverige og med hjem i en feriepakket bil måtte den således - og det har jeg bestemt ikke fortrudt siden.
 
Især er jeg glad for Razzmatazz lige før og under udspring, hvor den nærmest fremtræder som enkelt blomstrende.....men langsomt antager den en mere pom-pon agtig form og "hatten" svulmer op og bliver stor og næsten rund med et flagrende skørt af smalle kronblade under sig.
 
Det er fantastisk at følge udvikling af denne dobbelte solhat fra flad sart rosa blomst med smuk orange midte til (næsten vulgært) fyldt lyserød puddelhund.


 
Her kan du læse tre grunde til at jeg syntes Echinacea har X-faktor.
 
*****************************************
Dette var første del af en lille planlagt kavalkade over mine solhatte - et  reklame indslag for mine darlings. Nogle falder som jeg for solhattene ved første blik andre syntes de ligner vilde og uregerlige magueritter og kan slet ikke se charmen ved dem.....og atter andre skal lige vænne sig til dem hvorefter de taber sit hjerte.
 
Hvilken kategori høre du til??????
 
 33 kommentarer:

 1. Sådan-én kunne jeg da godt tænke mig at have. Jeg elsker blomster der "næsten er for meget af det gode". Og jeg har altid holdt af solhat. Vidste dog ikke at der findes så mange forskellige. Tak for et dejligt sommerindslag.

  SvarSlet
  Svar
  1. uha....jo Nana - der er efterhånden svimlende mange på markedet....men ikke alle er lige levedygtigt ;0)

   Slet
 2. Ja du har vist fået mange "omvendt" til solhatte, jeg har efterhånden også fået en del, de er også kommet på min favoritliste :)
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. *SMILER* de er bestemt heller ikk etil at komme uden om hvis du spørger mig ;0)

   Slet
 3. Ved du hvad Dorthe jeg er noget utilfreds med at du sådan reklamere med solhatte - det bliver jo hulens dyrt det der....!! ;)

  Det er din skyld at der i første omgang befinder sig White Swan og Magnus i min have nu...!

  men du skal have 1000 tak for det - de er helt fantastiske og jeg har fundet endnu en ny passion til haven...!!! :D

  Jule og december hilsner Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. ....ja det er det værste ikke ??? - at vi så bare må købe en ny igen, igen ;0)

   Slet
 4. Solhat har jeg altid haft som en favoritstaude; men desværre trives de fyldte ikke ret godt her på matriklen, F.eks. så rådnede en del knopper her i sensommeren og hang med hovedet i stedet for at springe ud. For lidt sol og for meget regn, formentligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den våde sommer var hård ved dem Marie - jeg er selv spændt på nogle af de nye jeg plantede i sommer....kan godt frygte lidt at de rådnede helt op - så jeg venter med spænding på om de kommer igen :0)

   Slet
 5. Ja, dette er en skøn ny solhat, jeg købte en Razzmatazz og en alm solhat sidste år da jeg flyttede ind, og her er det Razz der klarer sig bedst, og i år fyldte mest. Jeg er enig i at den er smukkest før den ruller sig helt ud, men mine stod i uger i den smukke mellemform, måske fordi bedet er i skygge om eftermiddagen når vi når til slutningen af sept.

  Rigtig God Jul

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Alice Razzmatazz er dejlig blomsterrig og der er hele tiden nye knopper på vej......man kan jo vælge at klippe de første blomster af når "de bare bliver for meget" -så kan planten bruge kræfter på de nye knopper.....et skøn sensommer indslag.

   Slet
 6. Jeg er blevet vild med solhatte. Har selv de almindelige Magnus og har i år fået nogle hvide. Desuden har jeg fået en masse frø af forskellige sorter af en på FB. Håber de vil spire og gro hos mig. Min jord er perfekt til solhatte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er skønne ;0) Fantastisk at have perfekt jord til solhattene Gitte - og frøene kan du jo med fordel så allerede nu hvis du ikke allerede har gjort det.

   Slet
 7. Jeg kan da slet ikke forestille mig, at ikke alle falder for solhattene med et brag. Det er bestemt en af havens aller- allerbedste blomster. De er både smukke med og uden kronblade og holder i evigheder.

  SvarSlet
  Svar
  1. .....ja de er bare et must i staudebeddet ;0)

   Slet
 8. Jeg er sådan lidt i limbo-land, når det kommer til solhatte. De pink-farvede er jeg ikke så tosset med, men til gengæld er jeg helt vild med de nye grønne sorter der er kommet til de seneste par år.
  Jeg overvejede at genanskaffe mig et par solhatte i sommers, men faktisk mest fordi jeg er så vild med vinterstanderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan er det heldigvis også Karina....vi kan ikke elske den samme plante lige meget - og gud ske lov for det - for hvor ville haverne bare tage sig kedeligt ud hvis vi fandt de samme planter alle steder. De hvide/grønne er da simpelthen også fantastisek især er jeg spændt på at se hvordan coconut lime klarer vinteren her :0)

   Slet
 9. Jeg har også denne 'Razzmatazz', og liker den meget godt. Så mange flotte solhatter du har!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit....det er blevet til forelskelse her tror jeg ;0)

   Slet
 10. Åhh, hvor er de skønne. Jeg kan næsten mærke sommer varmen, når jeg ser på dine billeder. Jeg har ikke selv nogle af de dobbelte, men kun Magnus og White swan.

  SvarSlet
  Svar
  1. ........ja det er de Gitte - Magnus og White Swan er bestemt nogle af de trofaste og sikre at starte med....og så er de fantastisk smukke begge to.......rigtige favoritter :0)

   Slet
 11. ... første kategori, for søren da:) Razzmatazz er både sjov og skøn, den kunne godt bo hos mig også.

  I øvrigt dejligt med en solhat-kavalkade - jeg tror, vi trænger til det (se nu er du allerede godt i gang med aktiviteter her i juleferien...)

  knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. *SMILER* - ja jeg har ingen problemer med at fylde ferietiden ud ;0) Jeg trængte selv til lidt sol her efter en uge med gråt i gråt og så er solhattene jo et fantastisk bud ;0)

   Slet
 12. Jeg er pt på de enkle sorter, men har ikke haft succes på hele linjen, men med den helt almindelige holder jeg sensommerfest. Startede som en fascination af denne helbredende/styrkende plante, som jeg syntes var umådelig eksotisk!
  Nu er den her i bunkevis og giver sensommeren, efteråret og vinteren karakter:0)

  Mange julehilsner og dejlig aften fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den er god hele efteråret med sine frøstande....den giver både karakter og struktur i vinterhaven. Ja Indianerne var ikke dumme til at finde de planter der kunen helbrede..og den bruges fortsat i stor stil i medicinal industrien ;0)

   Slet
 13. Jeg er også sådan lidt på bar bund der, men har da et par stykker i den grønlige og hvide afdeling. Men det er jo det blogland er til for, at flytte grænser og friste!

  SvarSlet
  Svar
  1. .....ja og fristelserne er store i dette land Benete - jeg er selv bæevet fristet af plnater jeg ikke kendte ved at surfe rundet ......FANTASTISK :0)

   Slet
 14. Jeg har først opdaget dem sent, altså for et par år siden. Men nu vokser de både i antal og variation hver sæson, så jo jeg er faldet for dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. *SMILER* det er jeg glad for søde ;0)

   Slet
 15. Jeg var solgt fra første gang jeg så dem. Nu prøver jeg ihærdigt at få så mange som muligt ind i min have.

  SvarSlet
 16. Hej Heidi og velkomme i min lille have :0) Sollhattene er bare slet ikke til at undvære og tro mig det kan blive en helt passion ;0)

  SvarSlet
 17. Kære Dorthe.
  Nu skrev jeg først kommentar til dit indlæg om White Swan, og her er et eksempel på den type solhatte som jeg hentyder til. Jeg vil så skynde mig at sige at jeg har det på samme måde med andre arter - bla. Clematis og Helleborus - Less is more.
  Lykkeligvis findes der et hav af enkeltblomstrende solhatte og flere af dem findes i min have;))

  SvarSlet
 18. It's amazing in favor of me to have a web page, which is good for my know-how. thanks admin

  Here is my web site ... bancuri fotbalisti

  SvarSlet
 19. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am
  having problems with your RSS. I don't understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  Here is my page ... porn quotes

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...