Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat

lørdag den 10. juli 2010

Sporebaldrian

  


er min trofaste "frodighed" helt inde ved husmuren. De står saftigt grønne med smukke hvide blomsterstande hele sommeren og efteråret med, og klipper man dem lidt ned hen på sensommeren kvitterer de med en ekstra lang blomstring.

Sporebaldrian i mit tilfælde "Centranthus ruber - Albus", det vil sige den hvide udgave - er en fordringsløs staude der klarer sig selv uden tilførsel af hverken vand eller gødning selv om den står et meget tørt og spartansk sted - i den lille sprække mellem flisebelægning og husmur. Den kommer trofast år efter år og selvsåer sig gerne uden at være tæmningsløs. Har bemærket den er smuttet over "hækken" til naboen helt på egen hånd.

Jeg forelskede mig i sporebaldrian for mange år siden da vi var til Bryllup på Samsø. Her så jeg flere steder denne fantastiske staude langs husmure og i pikstensbelægninger........lidt som stokroserne i Skagen.....dog oftes i den røde udgave. Jeg bestemte mig straks for at så den hjemme ved min egen husmur dog i den hvide udgave da jeg syntes den står bedre til mit gule hus, så nu står den troligt og lyser op lige inden for havelågen flankeret af klematis og sommerfuglelavendel.

6 kommentarer:

 1. Intressant... Det är en växt jag inte hört talas om tidigare.... Jättefin tillsammans med fjärilslavendeln.....

  Ha det gott!
  Kram Charlotte

  SvarSlet
 2. Flott plante:) Jeg har legebaldrian, de er vel i slekt antar jeg:)

  SvarSlet
 3. Ja, den är urflott. Jag har den i rosa på mitt lantställe, den blommar hela sommaren om man klipper halva plantan i brjan av juli:-)

  Ha det gott på ditt lantställe, snart är det dax:-)

  Ha en skön semester! H.

  SvarSlet
 4. Den er skøn fordi den blomstrer hele sommeren, hvis man klipper de afblomstrede af og den er tørketålende. Jeg snuppede en lille klump af den skarlagenrøde fra min barndoms have som jeg har glæde af:)

  SvarSlet
 5. Den kender jeg ikke, men absolut en der skal på min ønskeliste....som efterhånden er mega lang...:-o)

  Fortsat god sommer fra Lisbeth

  SvarSlet
 6. Sporebaldrian fikk jeg for alvor øynene opp for tidligere i sommer og har plantet noen av dem. Den lange blomstringstiden er et stort pluss, og ikke minst at de starter blomstringen før de fleste andre staudene. De har stått i blomst helt til nå, jeg skal prøve å klippe dem og se om de rekker en blomstring til :) Det kan jo bli varme sommeruker fremdeles :)

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...