Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

fredag den 21. oktober 2011

Altid grøn......

..............det er nok hvad de fleste forbinder med Buxus Sempervirens og deraf navnet:


Semper = Altid
Virens = Grøn

.....men sådan er det desværre ikke længere, da en ny svampesygdom desværre har fundet vej til skandinavien og flere steder er Buksbom hække, kugler m.m under angreb - og som det kan læses her hos Anna er hele hække på kirkegårde i Malmø  angrebet. Angreb der så vidt vides ikke p.t er til at bekæmpe.

Da jeg så i aftes læser på Henriks Blog at Tine stiller spørgsmål vedrørende døde buksbom er jeg nød til at lave dette indlæg.


******************************************************************************


Desværre er flere af mine svenske blogvenner  blevet ramt hårdt i deres buksbombestand hen over sommeren - og jeg græder med dem........det er næsten ikke til at bære at deres smukke haver mister disse grønne skulpturelle indslag. Svampesygdommen kan spredes blot ved at man har været i en have med svampen, så kan man meget let uforvarende komme til at slæbe svampesporer hjem i sin egen have.....så det kan synets næsten håbløst at holde den fra livet hvis den først får tag......og tag får den jo nok desværre.

Svampesygdommen hedder Cylindrocladium buxicola og har så vidt jeg kan finde frem til endnu ikke et dansk navn, men på engelsk hedder den Box blight/ Buksbomskimmel. Jeg kan ikke rigtigt finde meget på nettet på dansk om dette svampeangreb - men i vinter fandt jeg dog lidt, der kan læses i dette indlæg.................. jeg håber manglen på danske artikler er udtryk for at der endnu ikke er fundet hårde angreb her i landet.
  
Men alt andet lige - så har jeg selv truffet den beslutning at det er slut med at købe mig til disse herlige og nærmest uundværlige smukke grønne planter. I stedet forsøger jeg mig lige som Henrik med at lave mine egne stiklinger af de planter jeg har i haven - på den måde håber jeg på at kunne reducere risikoen betydeligt for at få svampesygdommen inden for hækken. 

Jeg satte i august 30 af de lange, flotte og allerede lidt forvedede og let forgrenede skud fra min buksbom hæk. Jeg håber at de vil skyde men er ikke sikker, da jeg senere har læst mig frem til at det helst skal være de bløde lysegrønne årskud der skal bruges som stiklinger. Derfor satte jeg  en mængde af de små skud ind imellem alle de lange......så må tiden vise hvad der fungere bedst.Næste forår vil jeg med dejlig inspiration fra min skønne svenske blog-ven Anna så småt begynde at indføre nogle andre/nye stedsegrønne planter i haven - hun har lavet en fantastisk inspirations liste - og tak for det Anna.

Variationen skal til..................blot for en sikkerheds skyld .........  hvis 7-9-13 uheldet skulle være ude her i Danmark også. Det er jo næsten ikke til at bære den blotte tanke nu hvor haven så småt er ved at træde i karakter med flotte stedsegrønne buksbom indslag.Dette indlæg er ment som endnu en opfordring til at holde øje med jeres buksbom i haverne - det ville ikke være til at bære hvis svampen fandt vej.


Netdoktoren skriver noget om symptomer, sygdomsforløb modangreb og bekæmpelse her de viser også hvordan du laver en hurtig og nem posetest derhjemme.


Se evt. billeder af angrebne blade her eller her.

Læs også Hillevi´s fantastiske indlæg fra august her eller hendes liste over alternative planter her
eller se Jørns mangeartede formklippede alternativer til buksbom her.

********************************************************************************

UP-DATE

Signe har fundet denne artikel om angreb på de Københavnske kirkegårde

Anna advare i kommentarerne herunder mod at købe nye planter da de tyske og Hollandske producenter må sprøjte deres planter for at holde svampesygdommen i ave........så ser de sunde og raske ud når de når de danske forbrugere, men svampen følger med :0(

Eva har fundet dette om forsøg på at stoppe svampen

16 kommentarer:

 1. Tak for påmindelsen og links til Anna Vandkandes alternative liste.
  Den er hermed gemt i favoritter.

  Én af de ting jeg bed mærke i, da jeg så Haven i Hune for nylig, var at Anne Just sagde, at et af de bedste råd hun kunne give, når man gik i gang med at lave have var at sørge for nogle stedsegrønne vækster som noget af det første. Det skrev jeg mig bag øret, da det eneste stedsegrønne jeg var i besiddelse af, var en takskugle, som er efterladenskaber af et helt træ, jeg skar ned i efteråret 2009. Jeg har så siden (desværre?) anskaffet mig et par buksom. Det er nok værd at kigge lidt på Annas alternativer fremover.

  SvarSlet
 2. Kære Dorthe, hvor er det godt at du skriver disse indlæg og giver links til alternativer - tusind tak, det er så vigtigt at budskabet bliver bredt ud og jeg vil følge op med et lille indlæg om hvordan man tester for sygdommen. Det gjorde jeg nemlig selv i august da jeg selv troede at mine buxbom var angrebet. Det var de heldigvis ikke ifølge testen.

  SvarSlet
 3. Desværre er de københavnske kirkegårde også ramt, som man kan læse her:

  http://www.kk.dk/Borger/ByOgTrafik/GroenneOmraader/Kirkegaarde/aktuelt/SygdomIBuksbom.aspx

  Hvor er det trist :-(

  SvarSlet
 4. Hvor er det trist og tragisk med sådan en svampesygdom, der husérer. Det tager jo tid at få en smuk lille buskbomhæk eller kugle til at ligne noget, så det er ekstra ærgeligt hvis noget sådan går til :o(

  SvarSlet
 5. Det er skræmmende med den uundværlige buxbom. Jeg ville have en grøn hæk foran min høje terrasse, men tør ikke købe flere buxbom. Istedet har jeg bestilt taks, som jeg synes er lige så smuk. Taksen skulle der ikke være problemer med - endnu.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 6. Øv hvor er det ærgerligt med de svampesygdomme. Buksbom er ikke noget jeg har så meget af, kun en enkelt kugle, så for mit vedkommende går det nok. Men det er da rigtig ærgerligt for jer, der har mange af slagsen.
  Jeg tænker med gru på, hvis det var rhododendron, så ville jeg godt nok være knust.

  SvarSlet
 7. Bra att ni är uppmärksamma även hos er i Danmark. Här i Sverige har sjukdomen med all säkerhet spridits de senaste två åren med nya plantor från kontinenten som säljs i stora gartencenters till ett ringa pris. Nere i Tyskland och Holland får man spruta buxbomsplantorna och det håller tillbaka sjukdomen under försäljningsledet men sedan när plantorna kommer in i trädgårdar och på kyrkogårdar blommar svampsjukdomen upp och sprider sig som en löpeld.

  Nu har vi planteringsförbud av buxbom på våra kyrkogårdar och seriösa plantskolor har slutat helt med att sälja buxbom.

  Detta är en kulturhistorisk katastrof och nu måste vi tillsammans göra allt för att minska spridningen. Vi måste alltså sluta att köpa buxbomsplantor helt och hållet!

  Kram från Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 8. Nette.....ja stedsegrønt må der til - men nok desværre ikke buksbom i fremtiden :0(

  -----

  Super søde Lisbeth......måske jeg skulle prøve at teste selv :0)

  -----

  Signe....uha.....så er der da nok ingen vej uden om mere :0(

  Tusind tak for linket ligger det ind under UP-DATE i indlægget.

  -----

  Helle det er bare slet ikke til at bære.......SUK.

  -----

  Madam Bæk......ja taks er bestemt et godt bud på erstatninger. Bare ærgeligt hvis det skulle komme der til :0(

  -----

  Lisbeth.....det er bare lige til at sætte sig ned og tude over :0(

  -----

  Ja det er virkelig en katastrofe ud over alle grænser Anna....

  Der burde sættes ind fra højere instanser og laves et totalt import forbud :0(

  SvarSlet
 9. Tak for et super godt og informativt indlæg og med links til Annas alternative liste.

  Jeg var slet ikke opmærksom på at svampesygdommen også er begyndt i Danmark og vil nu læse noget mere op på det. Vi havde faktisk påtænkt at kante vores nye rosenhæk ud til vejen med en lille lav buksbom hæk, men nu skal vi vist lige overveje og se på andre muligheder.

  Hvor uanstændigt at man fortsat kan købe buksbom planter der er sprøjtet men befængt med sygdommen. Det gør mig helt arrig.

  Ulla

  SvarSlet
 10. Vi har mange stedsegrønne buske i vores have. Nogen mener at de hører kirkegården til, men vi synes de er så smukke. Jeg har ikke navn på alle men Sukkertoppen, Taks & Tuder m. fl. er da smukke både sommer og vinter.

  SvarSlet
 11. Det er simpelthen så rædsomt med den svampesygdom. Læste i sommers, som du også skriver, at bare man havde gået på en sti, i en have/park, hvor sygdommen var, så kunne man få den med hjem. Hvad er det mon vi skal lære denne gang?

  Selv om buskbom måske ikke min favorit, så synes jeg stadig at det er helt forfærdeligt. Der er så mange flotte 'grønne' haver og det vil jo tage tid og atter tid at skifte ud. Jeg har da også et par stykker i haven, bl.a. en stor, stor kugle, som stod her. Uha tør ikke tænke. Det har bestemt også afholdt mig fra at købe flere, jeg vil se på Annas inspirationsliste. Hvem ved, måske bliver jeg inspireret til mere stedsegrønt :)

  Kh Anne Mette

  PS: Så lige mig selv rende rundt og samle purpursolhat frø i dag. Det har jeg aldrig gjort før.... Forventer! :)) at jeg kan finde en super så-vejledning med sikker succes her hos dig jo :)

  SvarSlet
 12. ØV. Jeg hader nr der bliver solgt planter der ser sunde ud men spreder sygdom. I den have jeg har nu er her rigtigt mange stedsegrønne og jeg vil være dybt ulykkelig hvis de dør.

  Mange tak for din dejlige kommentar på Badut. Du aner ikke hvor glad du gjorde mig. TAK.

  SvarSlet
 13. Ja, ja, ja!!!!! Svampen følger med :-)

  Jeg fik 1400 buksbom planter hjem her i sommer, og de har alle sygdommen - så nu skal de rykkes op og brændes. Jeg fik jo ellers lavet mit smukke viktorianske bed - øv!!! Jeg købte dem sammen med 3 andre (de fik dog ikke så mange), så de er selvfølgelig også berørte af sygdommen og må også hive deres planter op.

  Og ja - de er hårdt ramt i Sverige. Det var på de svenske blogs, at jeg blev opmærksom på sygdommen og tænkte, at uh, håber da godt nok ikke, at mine også har det, men det havde de så et par måneder efter (vi har fået pengene tilbage). Jeg var og er grædefærdig.

  Jeg overvejer at købe ilex i stedet, som de også er ved at erstatte buksbomplanterne med i Holland. Nogle sorter ligner buksbom til forveksling.

  Men ja, ellers skal man lave sine egne stiklinge - og vi er også i fuld gang herhjemme.

  Jeg synes dog, jeg fandt flere gode hjemmesider om buksbomsvampen (?)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 14. PS.: Husk at der er to slags svampesygdomme - den, du nævner her kan ikke bekæmpes.

  SvarSlet
 15. Ulla.....ja uanstændigt er vist meget rammende........

  -----

  Landbohaven.....ja heldigvis er der andre stedsegrønne.......men buksbom bliver nu svær at undvære hvis uheldet rammer.

  -----

  Sødeste Anne Mette - Jeg kan lige se det for mig at du stolper rundt med kaffefiltre og rumpen i vejret - tænk at fuglene nu bliver snydt for en lækkerbidsken til vinter når alle frøene ligger til tørre på køkkenbordet *SMILER*

  - såvejledning finder du selvfølgelig oppe under "Mine Solhatte"  Ja Anna har lavet et fantastisk stykke arbejde - så nu er det bare med at vælge :0)

  -----

  Marina - SUK ja.... der er jo så mange love i forvejen så hvorfor ikke også én der forbyder noget så (for at bruge Ullas udtryk ) uanstændigt :0(

  Marina....du spreder jo selv konstant glæde på din vej ;0)

  -----

  Marlene..........det er bare løgn - turde næsten ikke spørge - havde virkelig set frem til dit smukke bed skulle udvikle sig - AK AK...godt de dog trods alt bed i det sure æble og betalte tilbage.........men i den sidste ende skulle de nok ikke have solgt dem!!!!!!!

  Ilex lyder som et godt valg.

  Hvis du har nogle links ud over dem jeg har fundet er jeg meget interesseret :0)

  PS.......jeg har ikke glemt hastatafrøene.....de ligger i en skål og venter på at jeg har en lille stund til at få dem pakket ;0) (En dag det regner ;0)

  SvarSlet
 16. Dorthe, jeg søgte vist bare på det latinske navn under billeder på Google, så kom der en masse hjemmesider op - også navnet på den anden svampesygdom.

  Lyder godt med frøene - vi kan lige mailes ved senere :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Hjertlig velkommen i min have. Jeg er utrolig glad for og taknemmelig over at du har lyst til at være med. Din kommentar kort som lang er meget velkommen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...