Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

fredag den 30. november 2012

Årets første fistelsne......

 
............det er dog ikke meget  - men lidt har også ret og koldt er der i hvertfald her på efterårets sidste dag. Jeg må vist lige ud og sætte zinkbaljen i vinterhi og grillbordet skal piftes lidt op. Den grønne kande blev sat ned i en lavkrans en dag hvor blæsten fejede igennem haven - bare for at forhindre den i at vælte - og der står den så endnu kan jeg se.




Dadidadidadum............


 
.........det blev "frifredag" og der blev lys. Glæder mig til at have en hel dejlig skøn fredag foran mig.
 
Godmorgen derude.
 
 
 

torsdag den 29. november 2012

Månetur

Den fulde måne og Jupiter kl. ca. 7.20

Inden arbejdet kaldte i morges/formiddags nåede jeg lige at fange fuldmånen på sin vej ned - smukt flankeret af den lysklare planet Jupiter. Smukt makkerpar......og en gratis glæde der bare måtte gribes når nu endelig himlen var nogenlunde skyfri.

I morgen går den næste fulde måne atter ned....dog næsten tre kvarter senere end i dag....hvis du har tid og lyst ;0)

Se her månens op og nedgangstider.

 
Den fulde måne og Jupiter kl. ca. 7.40

Den fulde måne i solopgang taget fra Bruddal høje.......ca. 8.20
 
De sidste billeder er tager ca. 8.20 med Bruddal høje som kulisse....det er nu så lyst at lyset fra Jupiter helt er forsvundet.....men synet blev ikke mindre smukt af den grund.





 

ABC.......


........når der ikke kan laves ord, må man nøjes med et billede ;0)

tirsdag den 27. november 2012

I dag er en festdag......

.....og det er der én eneste årsag til:
 
Jeg har fået mine tulipanløg i jorden og det inden frosten  - det er da meget godt gået :0) Jeg har ellers taget tilløb mange gange, men hver gang er der kommet noget i vejen (læs: vejret, lysten ,ungernes gøren og laden og andre halv dårlige undskyldninger)....men nu er det sikkert og vist!!!!!! Det var fugtigt og diset men med termotøj, havehandsker og fri en hel formidddag så blev det endelig  gjort.
 
 
Mit nyerhvervede cedertræ står  ude i udestuen med lyskæde på og venter på at det bliver fredag............for på fredag har jeg fri og der skal startskudet lyde for julehygge her på matriklen og dermed tændes lyskæderne og udestuen skal forvandles til vores eget lille juleri hvor forskellige dekorationer gerne skal se dagens lys. Mine Dronning Ingrid pelagonier skal byttes ud med hyacinter, amaryllis og andet julet. Men først skal vinduerne pudses :0)
 
Når jeg bevæger mig rundt i blogland og til div. julemarkeder kan jeg næsten ikke vente - for hvor er julehyggen dog bare begyndt at snige sig ind rundt omkring.
 


Jeg ville lyve hvis jeg sagde at der ikke allerede er bare lidt jul her hos mig også......vi holdt nemlig julefrokost for nylig og som det ses kom guldfyrfadsstagerne frem  og zinklanterne med hjerter blev hængt op........så jo lidt tyvstart har der været ;0) 
 
 

Sparregård i "julemode"


En fantastisk smuk pyntet indgang bød velkommen da bilen kom ned ad allen og kørte ind på gårdspladsen og det første indtryk varslede hvad der ventede indenfor. Store flot pyntede stuer fyldt med alt hvad et julehjerte kan begære  af gammelt og nyt. Mange tændte stearinlys bidrog til hyggen og solens stråler sendte lysende stråler ind gennem vinduerne på Sparregård.
 
Efter inspiration fra Susan - der var afsted sidste week-end - valgte jeg at gøre holdt ved denne gård på min juletur i lørdags,  et valg jeg bestemt ikke fortrød. Gården ligger ikke mindre end små 15 kilometer fra Vitskøl Kloster så det var oplagt at slå et slag inden om på vej til julemarked når nu jeg alligevel  var på de kanter.
 
Da jeg kørte hjem sidst på eftermiddagen fortrød jeg bitterligt at jeg ikke købte et cedertræ da jeg simpelthen syntes de er fantastisk smukke og dekorative. De havde cedertræer både hos Kri-Stence og her på Sparregård og jeg kunne for mit indre se hvordan sådan et træ ville tage sig ud på min altan eller i udestuen.

Hmmmmm -  dette medførte selvfølgelig at jeg måtte en hurtig tur til Viborg søndag for at købe et sådant træ, og nu står den i udestuen med slukket lyskæde, for jeg tænder først på fredag,  når jeg skal i gang med at pynte og lave dekorationer - hvis jeg da kan vente ;0)







mandag den 26. november 2012

Kri-Stense.......


 


........en livsstilsbutik der virkelig forstår at julehygge.
 
Første stop på lørdagens juletur var denne butik i en helt fantastisk smuk villa i Aars. Her var der virkelig potentiale for at gå shop-amok i de små hyggelige lokaler fyldt med atmosfære, lækre gamle møbler, julestads, smykker, brugskunst og meget meget mere.
 
Udenfor i den hyggelige lille gårdhave var der pyntet hyggeligt op med alverdens fristelser - alt hvad et grønt julehjerte kan begære.....bemærk det smukke brændeskjul bagest på det sidste billede - det er da fantastisk.
 
Det er bestemt ikke sidste gang jeg kigger forbi Kri-Stense og jeg kan kun anbefale at I kigger ind - hvis lejligheden skulle byde.


søndag den 25. november 2012

Æbletræet i klosterhaven......

 
 
...........ved Vitskøl Kloster stod som en smuk skulptur op ad den hvide mur - smukt pyntet i solnedgangen med æbler der bare hænger og venter på at fuglene skal komme og forsyne sig.
 
I går, da jeg var på julemarked på Vitskøl Kloster var vejret for en gang skyld helt fantastisk smukt - næsten vindstille, blå himmel og en smuk novembersol og jeg blev fristet til at kigge ind i Klosterhaven selv om den, i følge de unge mennesker på stedet er "pakket" ned for vinteren. Det blev kun til et hurtigt besøg for solen var på vej ned og skumringen satte ind inden jeg fik set mig ordentlig om.
 
Jeg har ønsket at besøge den smukke klosterhave siden jeg i sommers så en udsendelse i fjersynet om netop Vitskøl og jeg har da også en stående aftale med en anden haveinteresseret/ikke-blogger om at vi næste sommer skal tage afsted for at opleve stedet sammen når krydderurter og andre spændende planter med medicinske evner  atter pryder haven.
 
 

 

Selve klosterhaven er af nyere oprindelse selv om Vitskøl Kloster angiveligt blev bygget af kong Valdemar den store, allerede omkring 1158 - hvorefter han skænkede klosteret til cisterciensermunkene - dengang hed klosteret Bjørnsholm.
 
Munkene dyrkede her som alle andre steder i Europa mange spændende planter og lægeurter i området og da nogle af disse sjældne planter blev fundet af det tidligere forstanderpar på stedet; Magna og Verner Leth i 40´erne, besluttede de sig for at opføre en klosterhave med de gamle tegninger fra klosterhaven i Sct. Gallen som forbillede. Klosterhaven var startskudet til det smukke haveanlæg der findes på Vitskøl i dag.
 
Kort tid efter klosterhaven kom den smukke apotekerhave til - apotekerhaven blev skabt efter  Magna havde set et lignende anlæg på en haveudstilling i Hamborg. I Vitskøl byggede Magna og Verner således 7  rum/haver til lægeurter der virkede mod hver deres område på kroppen.
 
Henholdsvis:
  • Huden
  • Lunger og mundhule
  • Mave, tarm og galde
  • Nyre og blære
  • Hjerte
  • Nerver
  • Gifthaven (når alle andre muligheder var opbrugte :0)

Hver af de 7 små apotekerhaver er smukt omkranset af en hvid sekskantet mur med små kighuller og fra hvert rum er der  adgang ind til en ny medicinsk verden. I gennem årene er der desuden oprettet krydderurtehave,  dufthave for blinde og senest en snapsehave.
Vitskøl har eget gartneri med 3 drivhuse og lille salgsted ved vejen hvor krydderurter og lægeplanter kan købes. Haven var selvsagt lidt bar og efterårsforfalden at gå rundt i  - mange af krydderurterne og lægeplanterne er ikke vinterhårdføre i Danmark og bliver derfor taget ind om vinteren eller erstattet af nye planter til foråret.....og alt andet er jo bare gået i "vintermode".
 
Ét er sikkert - jeg glæder mig til et gensyn med haven i sommerklæder med hvide bænke og frodige planter.









 
 
 

 


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...