Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

tirsdag den 31. maj 2011

Bonderoserne.....

 
Denne hvide bonderose/ Paeonia officinalis "Alba Plena" forma "Hennie" købte jeg sidste år og i modsætning til den rent hvide "Alba Plena" har den et smukt lyserødt skær på de ydre kronblade når knoppen springer ud. Det lyserøde falmer dog efter et par dage og blomsten bliver mere hvid. Her er den desværre allerede falmet lidt, men det lyserøde anes stadig. 


 
 ....eller Paeonia officinalis står nu i fuldt flor her hos mig......jeg elsker denne lille appetizer på hvad der er i vente om få dage, når silkepæonerne/Paeonia lactiflora begynder deres helt uforlignelige junibal. Ballet starter med sikkerhed tidligere end sidste år for de første knopper er begyndt at vise deres lækre farver frem i aften lyset.

Bonderoserne springer ud tidligere end silkepæonerne og de bliver knap så høje. Sørger du for at plante bonderoser sammen med silkepæoner der blomstre tidligt, mellem og sent så kan du få festen med de skønne overdådige blomster til at vare en god måned......og hvem kan ikke holde til at se på pæonerne i en måned :0)

Se mine Pæoner her eller læs lidt mere i et indlæg om forskellene på de foskellige arter fra sidste år her.

Den mere almindelige bonderose/Paeonia officinalis "Rubra Plena"
Nu må mit "junifortsæt" vist være at få købt "Bonderoser og Pæoner" af Claus Dalby :0)

Tak for godt selskab i maj håber vi ses/skrives ved i juni ;0)

mandag den 30. maj 2011

Siddepladser



Mine bønner blev hørt og i løbet af dagen har jeg kunnet sidde og nyde både morgen, middags og aften sol rundt omkring i haven. Eftermiddagssolen kneb det dog med da et skydække kom marcherende.....men det forsvandt heldigvis igen, hen under aften.

Sommerblomster er kommet i jorden, også mine små chokolate soldier akelejer......håber de vokser til for de er godt nok ikke ret store......de er meget langsomme i væksten - er ikke klar over om det er normalt for denne akeleje......men jeg krydser fingre.

Nu håber jeg bare at hvad vi oplevede vejrmæssigt i dag slår tonen an for juni ;0)
.

søndag den 29. maj 2011

En bøn om varme.......



Det var så den week-end....................i morgen står den på afspadsering og jeg vil virkelig gerne bede om godt vejr og sol i rigelige mængder, så haven igen kan indtages efter en ualmindelig kold afrunding på maj.

Billederne her af mine skønne rosenkraver er fra i fredags hvor de sprang ud i sol og blæst som det ses :0)

Lige om hjørnet venter den lyserøde juni, hvor flere af mine lyserøde blomster snart vil følge rosenkravens eksempel og springe ud.........det ser lovende ud når jeg kigger på antallet af knopper på pæonerne - for som I ser på billedet nedenunder (dog af en hvid pæon) bugner det med skønne, skønne knopper......og tro mig dem kan man heller ikke få for mange af :0)





fredag den 27. maj 2011

Når clematis pludselig visner....



Josephine her er en af de gruppe 2 clematis der endnu har været fri for visnesyge. Billedet er fra sidste år, men om 1 uge eller 1½ så er hun sprunget ud igen.


.....er det ofte et tegn på svampe angreb.

I mit tidligere indlæg om Prinsesse Alexandra blev jeg spurgt af fru Friis om jeg havde nogen erfaringer med clematis der pludselig visner. Til dette må jeg desværre sige ja. Jeg har adskillige gange stået med en clematis der var vokset flot op og stod med knopper klar til udspring hvorefter de pludselig og uden varsel visnede ned....til rigtig stor ærgelse.

Det var især i starten af min havekarriere hvor jeg blev fristet til at købe de flotte blomstrende clematis i beskæringsgruppe 2 som plantemarkederne bugnede/og stadig bugner af. De to andre grupper var ikke så almindelige i handlen som clematisserne i beskæringsgruppe 2 dengang......men det har heldigvis ændret sig siden.

Siden er jeg blevet klog af skade og stiftede til min store glæde bekendtskab med Clematis Danmark........... hvor udvalget dengang og stadig er, svimlende stort, og efter at Flemming Hansen sammen med politiken udgav bogen "Clematis og andre klatreplanter" i 2005 har jeg ændret strategi. Her i beskriver han nemlig visnesygen og jeg fik en forklaring på hvorfor jeg ofte stod med hagen på brystet når clematisen fra den ene dag til den anden visnede ned.

Defor ved jeg idag at den lumske visnesyge kun rammer clematis i beskæringsgruppe 2.

Denne Clematis Viticella "Elvan"  klippes ned hver vinter - i år blev det først i marts - den er livskraftig og vokser fra 10 cm over jorden til mandshøj på få måneder og så er blomster floret om én måned 1000 små klokker eller mere.
Derfor begyndte jeg at rette min opmærksomhed på clematisserne i de to andre beskæringsgrupper dvs. beskærings gruppe 1 og især beskæringsgruppe 3. Her er jeg i særdeleshed faldet for de skønne viticellaer og de smukke texensis der er temmelig fordringsfri og aldrig - i hvertfald ikke her i haven bliver ramt at sygdom. De blomstre med kaskader af blomster hele sommeren.......tilgengæld er blomsterne ikke så prangende og store som de ofte er i beskæringsgruppe 2 men det er bestemt kun en charme. For mindre smukke er de bestemt ikke.

Til gruppe 2´s fordel skal lige siges at jeg stadig har dem i haven og er rigtig glad for dem - bla. den før omtalte Prinsesse Alexandra.  Jeg har også nogen som 7 - 9 - 13 aldrig har været ramt.....de der gentagne gange er blevet ramt af visnesyge har jeg gravet op og skilt mig af med. Så ingen regl uden undtagelse :0)

Sidste år var det desværre den smukke Miss Bateman der måtte bukke under, så jeg er spændt på om hun kommer igennem maj/juni uden at visne i år.

Hvis dine clematis i beskæringsgruppe 2 - dvs de der har deres hovedblomstring her i maj og juni og blomstre med et mindre flor i sensommeren pludselig uden varsel visner ned, så er det med at komme ud med beskæresaksen. Det er tegn på at de er blevet ramt af svamp. Man mener at svampen blokerer for vandtransporten i stænglerne og planten derfor visner.

Du skal klippe stænglerne af så langt du kan komme til det under jorden uden at skade planten, fjern stænglerne fra matriklen eller brænd dem. Husk at decinficer/koge beskæresaksen efterfølgende så den ikke føre svampen videre rundt i clematisrækkerne. Clematissen begynder hurtigt at skyde igen og måske er du heldig at være sluppet af med svampen.

Desværre har jeg selv haft nogle eksemplarer som jeg helt opgav til sidst og derfor gravede dem op og smed ud.

Held og lykke med jeres clematis og giv ikke op - de kan ikke undværes - men tag at kig nærmere på de to andre grupper af clematis også - især gruppe 3 kan varmt anbefales :0)


Disse tre bøger indgår i min "Clematis Bibelsamling" og kan alle anbefales:

Politikens bog om Clematis og andre klatreplanter - Flemming Hansen
Troublefree Clematis - The Viticellas - John Howells
An illustated Encyclopedia of Clematis - Mary Toomey and Everett Leeds

Selvsåede




Min elskede Nora Barlow akeleje og  May Queen,  den hvide okseøje/margerit i en store pærevælling. Bedet langs hækken er meget, meget smalt og egentlig var det ikke planen at der skulle vokse noget der.

Men efterhånden har jeg dog fået sat vintergækker og tulipanløg ad libitum der og resten af sæsonen regerer de selvsåede der - lige nu akelejer og hvid okseøje lidt senere digitalis.......og de gør det i grunden godt.......det lidt vilde og uregelige præg er velkomment.

Nora Barlow er i min optik meget, meget smuk og derfor er jeg glad for at den nu efter et par år er begyndt at dukke op flere steder i haven. Akelejen fik jeg for et par år siden i fødselsdags gave af mine kære kollegaer.

Som et lille kuriosum, er denne skønne Akeleje opkaldt efter Darwins barnebarn - og det er jo i grunden ham jeg tror på :0)


Jeg håber på en rigtig god week-end til jer alle.


onsdag den 25. maj 2011

Alexandra....





...........slår allerede sidste års blomstring, som var lidt sølle pga. at den frøs en del tilbage i den hårde vinter - i år ser det meget bedre ud igen

Den skønne Prinsesse Alexandra står måske ikke helt optimalt ude ved stakittet foran huset, da det er et af de mest vindomsuste steder på grunden........men troligt kommer hun hvert år og glæder både mig og forbipasserende med hendes smukke lyserøde blomster.

Jeg ved at min norske ven og skønne blogger Linda lige har været i Danmark og hente et eksemplar.....og Linda her er som lovet billeder fra dags dato - jeg er overbevist om at du bliver ovenud lykkelig for denne smukke clematis :0)

Som I kan læse mere om her er Prinsesse Alexandra en ren dansk Clematis, da den er fremavlet af Flemming fra Clematis Danmark. Jeg kan kraftigt anbefale at handle med Flemming da det er store flotte planter han har hjemme- og udvalget ses ikke større andet sted i landet...... har du tid skulle du selv besøge hans have ved lejlighed - den er helt fantastisk.

Selv har jeg for et par uger siden købt en Clematis texensis x Viorna "Kaiu" hos ham.......og jeg glæder mig helt vildt til den kommer i blomst.

INGEN HAVE UDEN KLEMATIS :0)




Hvad hedder denne:



Da vi var ude ved min mor og spise varme hveder for snart en uge siden var jeg så heldig at blive begavet med denne smukke, angiveligt himmalaya-plante. Mor havde selv fået et par stykker denne lyse og én lidt mørkere, fra én af sine venner og i en potte stod der altså dette smukke eksemplar og ventede på mig.

Sagen er bare at hun ikke kunne huske hvad den hed.....og I der efterhånden kender mig godt ved at jeg meget gerne vil have navn på mine planter - så sidder du inde med svaret ville jeg blive meget glad.


------------------------------------------------------------------------

UP-DATE:

Tusind tusind tak for hjælpen til I skønne havenisser fordi I ulejligede jer med at smide en kommentar med svaret.

I har så ganske ret det er en Gudeblomst / Dodecatheon meadia og jeg kan så godt droppe Himmalaya :0)

Den er jeg glad for at have fået inden for havelågen.

mandag den 23. maj 2011

Smukkere end nogensinde....


........står den hvide syren. I år er den ikke blevet svedet af frosten og selv om det har blæst en del i maj så har det alligevel ikke blæst så meget at blomsterne er blevet mærket af det.

Den er utrolig smuk og jeg er meget taknemlig over at de der havde haven før os var så fremsynet at plante både en hvid og en lilla én af slagsen......for uundværlige er de, for hvem kan stå for syrenens duft.

Selv om jeg i forrige indlæg nåede at plante ærteblomsterne ud......ja så har jeg ikke nået så meget siden, især ikke her på bloggen - men det kommer.......men tiden løber hurtigt her i maj :0)




mandag den 16. maj 2011

.......jeg når det :0)


Pink Lady Juli 2010

I år er den helt gal......jeg plejer at have store flotte klatrende ærteblomster i krukker i drivhuset på dette tidspunkt i maj - men tiden er løbet fra mig i år.

I dag skal det være  - jeg har langt om længe fået sået ærteblomsterne og de har nu sådan en størrelse at de nu endelig skal plantes i krukker.

Ærteblomsterne er et MUST i haven......deres duft er himmelsk berusende på en varm sommerdag med finregn......uhmmmmm - jeg glæder mig allerede.

Marie-Louise fra den frodige have på fyn henviste for noget tid siden til dette link med et fantastisk tip om hvordan man fordobbler sin beholdning af ærteblomster og hvem kan ikke bruge sådan et tip om denne gudeskønne sommerblomst - jeg kan  :0)

søndag den 15. maj 2011

En tak........og jeg håber ikke I bliver trætte af synet........

.........for det gør jeg ikke.




træpæon, tulipaner, prydløg og slangeurt i en stor skøn forening.

Blot ville jeg ønske det var lidt varmere så driverlivet i hængekøjen kunne nydes mere intenst......men sådan skulle det ikke være i denne week-end. Her står den på byger af blandet art, hagl og regn........men heldigvis i moderater mængder.


Den anden dag modtog jeg et fantastisk dejligt lille brev fra denne skønne blogger Berit fra Irishaven.

Berit er så opmærksom og så betænksom at hun gerne ville dele nogle digitalisfrø med mig. Frøene kommer fra en digitalis som Berit har og den skulle ligne den digitalis jeg så i Sverige sidste sommer, og som siden da har stået på min  "Must Have " liste herover. Jeg glæder mig helt vildt til næste sommer når den kommer i blomst.

Tusind, tusind tak til Berit, der i bonus har sendt frø af den smukke Ensianbladet ærenpris eller porcelæns Ærenpris med. Så nu må I gætte hvad jeg skal til :

Ud at så!!!!!!!!!

lørdag den 14. maj 2011

...en lille lort.


Kan man virkelig blive glad for en lort midt på flisegangen,  midt på græsplænen eller midt mellem stauderne????

Svaret er JA.......

Jeg kan - så længe lorten er af den helt rigtige slags. For nu ved jeg med sikkerhed at kvarterets pindsvin har overlevet vinteren og trafikken. Den er nu tilbage på sneglejagt mellem stauder og buske.....og den skal være så velkommen for der er nok at tage af. Ingen dræbersnegle heldigvis, men masser af almindlige snegle med hus, og jeg skal love for at dagens små regnbyger har lokket dem frem fra gemmerne.


Da vi købte huset for en del år siden boede der et pindsvin i en rulle rookwool under vores udestue. Det fandt vi ud af da vores hund gentagende gange kom ind og lagde pindsvinet på vores køkkengulv....eller løb rundt med det stakkels lille kræ i gabet ude i haven. Trods den lidt hårdhændet tur vores hund gav pindsvinet år efter år blev pindsvinet trofast boende og vi kunne med stor fornøjelse se den gå aftentur både her og ovre hos vores genboer på den anden side af vejen. Her fandt den stor fornøjelse i at gå om bord i deres kattemad kunne vi se.

Sidste år var det så pludselig slut med pindsvinet i haven.....dvs. vi så kun meget få lorte i foråret og hen over sommeren var der ingen - heller ikke den hyggelige snøften dukkede op ved aftentide. Måske flyttede pindsvinet i protest over at vi fik dens "legekammerat" aflivet pga sygdom - hvem ved :0)

Men nu er den her altså igen.....eller en af dens slægtninge.......det er ganske vist.

Nu har ungerne og jeg, med hjælp fra Claus (han skal bare lige overtales :0) planer om at bygge et pindsvinebo i det fjerneste hjørne af haven, eller under udestuen......for hvem ved måske flytter Peter Pind eller en af hans afkom snart ind hos os igen - jeg håber det.

Er der mon nogen derude i Bloggland der har erfaringer med pindsvinebo i haven som de vil dele???

Lige om lidt er vi bare SÅ klar til at se Danmark vinde det europæiske Melodigrandprix ;0)

Green Village og Elegant Lady





I haven bliver de skønne tulipaner ved........................ og ret som de første smider kronbladende blomstre de næste. Øverst Green Village og derefter Elegant Lady.

Blogger har været voldsom drilsom de sidste dage, men nu er det som om der er hul igennem igen.

Rigtig god week-end.




......but I look tired.............belive me :0)


tirsdag den 10. maj 2011

Hvor heldig kan man være.......


Træpæonen i en sky af Blue Parrot

..........på sådan en benhård tirsdag med overarbejde og dobbelt mødeaktivitet.

Alligevel har dagen vist sig fra sin rigtig gode side og budt på to fantastisk overraskelser :0)


På min obligatoriske runde i haven blev jeg mødt af min skønne lille træpæon der havde benyttet sig af det varme og yderst formidable sommervejr til at springe ud. Til min store overraskelse var flere af knopperne sprunget ud..........smukt, smukt, smukt  :0) I år har træet 8 skønne store knopper - dvs. der var 10 - men en eller anden - jeg nævner ingen navne (mig selv.....zhyyyyyy) - kom ved et uheld til at knække en gren med to knopper af for nogle uger siden :0(

Sidste år sprang træet først ud grundlovsdag d. 5 JUNI. Utroligt så tidligt den så er på færde i år - 26 dage tidligere. Men det samme er jo gældende for bøgetræet og stort set alt andet i haven - alt er tidligt på færde.

Ydermere havde træet kun 3 knopper sidste sommer, så med 8 (10) i år så tyder det godt for et helt fantastisk flor om et par år.

Hvis du ikke allerede har et pæontræ.....så kan jeg kun anbefale dig at plante et hurtigst muligt :0)




Da jeg var færdig med at beundre de skønne blomster fik jeg travlt med dagens anden fantastiske overraskelse. Da jeg fik fri fra arbejde i dag, stod der ved siden af min bil en hel kasse fuld af de skønneste liljekonvaller. Hvilken rigdom. Jeg elsker duften af liljekonvaller....den kommer op på højde med min duftsnebolle - og jeg er glad for at genindføre den i haven da den har været et savnet indslag.

Da jeg fik børn udryddede jeg dem der var i haven af ren skræk for at mine unger skulle fristes til at putte skønhederne i munden......for er der noget jeg har respekt for så er det giftige blomster - og små børn der putter ALT i munden.Liljekonvallen røg sammen med digitalis, stormhat og dansk ingefær.

Nu er liljekonvallerne behørigt plantet på udvalgte steder, hvor de forhåbentlig vil trives i årene fremover.

Tusind, tusind tak til de rette vedkommende - jeg ved I læser med - så hermed inviteres der på kolde Øl på terrassen næste gang I kører aftentur :0)


mandag den 9. maj 2011

Når tingene er som de plejer

og så alligevel ikke.




Solen skinner og indbyder til grill som den plejer.  Haven er grønnere end nogensinde på denne dag, tulipanerne er for størstedelens vedkommende sprunget ud og i kulissen venter pæonerne. Træpæonen svulmer og er snart klar til udspring, bøgetræet er fuldt udsprunget - det er aldrig får sket at den har været lysegrøn fra top til tå denne dag. Syrenerne både den lilla og den hvide er sprunget ud. Ren magi.....takket et meget varmt forår. Ja selv kastanierne står med lys allerede.




Grønt, grønt, grønt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...