Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

mandag den 31. januar 2011

Under grandække.......

IMG_1780
Træpæon springer ud maj 2010


IMG_1774
Hængekøje-øen bliver forskønnet med træpæon der springer ud.


......gemmer sig min skønne træpæon. Det er simpelthen svært at forstille sig at den om godt tre måneder forhåbentlig står i fuld flor med sine skønne lyserøde blomster. Sidste år var der tre knopper/blomster på...... det antal håber jeg bliver gradvist forøget for år til år. Skønt er det i alle til fælde at ligge i hænge køjen en lun majdag og nyde synet.

Jeg længes.......

I skal vide at jeg simpelthen bliver så glad når jeg efter en travl fødselsdags week-end kigger ind på bloggen og finder alle jeres glade og skønne kommentarer......det er fantastisk og jeg kommer snart rundt til jer alle igen stol på det.....tiden er bare en smule knap i disse dage :0)

Sweet spring dreams........

Træpæonens smukke frøstand titter op gennem grandække.


fredag den 28. januar 2011

Dybfrossen......



..........det er hvad min have og alle krukkerne i drivhuset er. Der er ikke meget at gøre derude i disse dage og nydelsen er måske heller ikke udpræget stor da det bare er KOLDT selv om det er flot. Temperaturen har sneget sig op på 0 i drivhuset til trods for at der har været hård natte frost igen og i formiddags kom der et lille snedrys.....uden det dog fik lov at ligge.

Mine vibeæg der har stået uden under en busk hele vinteren er kommet ind i drivhuset nu - i håb om at at de kan drives frem lige som sidste år så de kan blomstre en lille månedstid før dem jeg har sat ude under æbletræet.




De kribler i fingrene for at så, bl.a mine artiskoker men mit så- priklemuld er selvfølgelig også dybfrossen.....så i dag har jeg slæbt den frosne sæk ind på badeværelset.....til en omgang TØ.



Happy Fredag :0)

torsdag den 27. januar 2011

Torsdags skønhed



Endnu en frostklar morgen i det magiske lys over fjorden når solen står op. Januar tager sig igen ud fra den allersmukkeste side, og det ene motiv afløser med lethed det andet - hvor er det svært at begrænse sig og kun tage et enkelt eller to ellet tre.......................




Må I nyde jeres torsdag :0)

tirsdag den 25. januar 2011

'in the green'

IMG_3858
Billedet er fra 2010

Nu er det snart de dukker op de hvide alfer, flere steder i blog-land kan de skimmes under den smeltende sne og hvis du som jeg elsker vintergækker og gerne vil  forøge din bestand så er det mens de står i  i blomst og med friske grønne blade det skal gøres.

Englænderne, som for alvor er ramt af galanthophili/"vintergækkesamlermani", kalder denne formeringsmetode "in the green" - det er mens løgene står med blomst og er grønne at det er det allerbedste tidspunkt på året at dele og formere disse små attraktive løg, da de ikke tåler at tørre over jorden alt for længe.

Sæt løgene med et par centimeters afstand....det ser godt nok lidt fattigt ud de første par år, men det lønner sig om nogle år hvor løgene har formeret sig til nye klumper af vintergækker.

Jeg læste et sted at man med fordel kan dele vintergækkerne hvert tredie år og på den måde forøge sin bestand betragteligt i løbet af en årrække. Dette har jeg været nødt til at gøre da der her i haven ikke fandtes en eneste vintergæk da vi overtog huset for år tilbage. Jeg har dog været så heldige at have gavmilde venner og bekendte hvor jeg har fået en klump løg hist og her og derfor nu så småt kan sige at jeg har vintergækker i haven flere steder.........og jeg elsker dem - på højde med de skønne juleroser. Der er virkelig ikke noget mere betagende end de blomster der trodser sne og kulde og kaster deres glans ud over haven en trist januar dag.

Vintergækkerne kan også frø formeres men fra at du sår frøene går der ca. 4 år til de første vintergækker viser sig så det er et virkeligt tålmodighedsarbejde at så.

Det latinske Galanthus betyder "mælkehvide blomster"......og mælkehvide er de i sandhed. I England findes i et hav af sorter med forskellige grøne/grøngule aftegninger og forskelligt løv, men selv samlere kan have utrolig svært ved at skelne dem fra hinanden.

Samler kunne jeg let gå hen og blive for når man ser billeder af de mange forskellige slags er det fristende - men indtilvidere er jeg svært tilfreds med de gamle danske sorter jeg har - og hvad de hedder helt præsist må der nok en rigtig kender til for at fastslå. Men skønne er de hver og en.

Claus Dalby gjorde på et tidligere tidspunkt i et indlæg opmærksom på at Garneriet Spiren i år har taget nogle forskellige sorter hjem med henblik på salg......bare lige hvis du går rundt med en lille Galanthophil i maven :0)

Bogen herover : "Snowdrops, A Monograph of Cultivated Galanthus" betegnes af samlere som biblen indenfor vintergækker og er derfor et "must have" hvis man er galanthophil. Bogen er skrevet af  blandt andre Matt Bishop og John Grimshaw, der lige nu arbejder på en "Snowdrops 2" denne er dog endnu nogle år fra udgivelse, men helt sikkert værd at vente på.

Nu må mine også gerne begynde at titte op........jeg længes.

mandag den 24. januar 2011

Artiskok drømme


Jeg har netop for første gang købt nogle artiskokfrø som jeg vil forsøge mig med i år. Det er af sorten "Green globe" der skulle give nogle store flotte artiskokker hen på sommeren hvis jeg er rigtig heldig.

Jeg syntes artiskokken er en meget dekorativ og jeg har set denne tidsellignende plante flere steder rundt i jeres urtehaver og i sensommeren var jeg fristet til at købe én på planteskolen så jeg kunne have den i en krukke....men prisen afholdte mig og jeg bestemte mig for selv at prøve at så dem istedet.

Så det må jeg snart til da jeg kan læse mig frem til at de skal såes meget tidligt hvis de skal nå at udvikle blomster/artiskokker i år. Så må tiden vise om jeg nænner at høste dem for at spise dem eller de skal ende som ren pryd med smukke lilla udsprungne blomsterhoveder i sensommeren. Jeg har læst at artiskokken godt kan opføre sig som en staude hvis vinteren ikke er alt for streng ved den og hvis den står veldrænnet og ikke sopper i alt for meget regnvand. En staude er da også hvad jeg vil betragte den som da jeg jo ikke er den store urtehave dyrker så jeg må finde en plads i staudebedet til den aristokratiske plante.

Artiskokken  forbinder man ofte med Middelhavslandene i syd Europa og det Nordlige afrika hvor den har været dyrket i mere end 2000 år. I 1600-tallet var artiskokker tilsyneladende forbeholdt mændene da den blev betragtet som et elskovsmiddel og derfor ikke tilladt for kvinder at spise da mændene var bange for at kvindernes seksuelle magt ville blive forøget når de indtog denne delikate spise. Uanset hvad skrønerne siger så har jeg nu tænk mig at fortsætte med at spise artiskokker i fremtiden :0)

Morgen stille og planer


Dagen i dag starter stille og roligt med at forsøg på at få min "afspadseringskonto" lidt ned  timer. Jeg har fri og nyder morgenen og stilheden - hvis det da ikke var for både opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler der allerede snurre lystigt og sender deres vibrationer ud i hele huset.

Lidt senere skal jeg en tur til staden og gøre en masse fødselsdags indkøb. Jeg er nemlig så heldig at der er tre her i husstanden der har fødselsdag inden for de næste 28 dage og oven i hatten en kær veninde og gammel bofælle der fylder fyrre :0)

Week-enden er bare fløjet af sted og jeg nåede ikke meget udenfor døren.....men måske jeg når det i eftermiddag. Dog blev det til en time i går eftermiddag hvor Maria og jeg bare måtte ud og afprøve min julegave, et længe ønsket bålfad. Det var hyggeligt med lidt røg og ild i haven en kølig januar søndag.



lørdag den 22. januar 2011

Jeg drømmer om.....


.....et træ som dette (måske en smule mindre) der står i en have i Eksjö og kaster kaster sin kølige skygge på en hed sommerdag, eller giver en smule ly for den lokale sommerbyge.

Et træ der ikke bliver alt for højt og bredt i dimensionerne da min sparsomme kvadratmeter og mand ikke vil tillade et alt for massivt træ der helt tager pusten fra det andet. Et træ der med sine grønne blade får en til at smile og glædes over frodigheden og samme tid kan stå som et skulpturelt indslag med sine nøgne grene mod den kolde vinterhimmel resten af året.

Har i nogen bud på hvad jeg skal kigge efter når jagten skal sættes ind?

torsdag den 20. januar 2011

Vintermorgenrøde



Velsignet er man når man en ganske almindelig torsdag morgen på vej på arbejde bliver mødt af synet af en fantastisk smuk fuldmåne der i al sin pragt er ved at gå ned i horisonten. Å dalen var en lille smule diset men  det gjorde ikke synet ringere. Fuldmånen bliver næppe smukkere end sådan en frostklar morgen.

20 minutter senere mødte dette syn mig da jeg så stod ud af bilen på arbejdet.....solen i al sin vintermorgenrøde klar til en ny smuk vinterdag med bålhygge og glade børn med æblerøde kinder på lege pladsen. Tror bestemt jeg har verdens skønneste job på sådan en smuk januar dag :0)

mandag den 17. januar 2011

Duftende "Frimærkeblomst"


Ungerne er skippet afsted og selv har jeg tid endnu inden arbejdet kalder - frøbestillinger skal sendes afsted så jeg snart kan få jord under neglene og så småt begynde forkultiveringen. For udover de frø jeg selv fik samlet fra stauder og sommerblomster i sensommeren må der jo lidt nye til. 



Jeg har søgt rundt efter blomster til dufthaven og blandet andet faldt jeg over denne lidt særegne "Schizopetalon walkeri" eller frimærkeblomst fra chile. Det er en et-årig og skulle afgive en dejlig mandelagtig duft om aftenen når den åbner sine fjerdelte hvide "blomster".

Jeg har aldrig set eller for den sags skyld hørt om den før, men nu er den er røget i indkøbskurven og skal afprøves.........er der mon nogen der har erfaringer med den som de gerne vil dele?

Jeg kan forestille mig den i nærheden af terrassen hvor vi sidder om aftenen, måske i krukker eller hvad med i drivhuset hvor duften bliver mere intens?





søndag den 16. januar 2011

Tak til Dalby og alle I andre.....



skønne bloggere - I gør det hele noget værd.

I disse januardage er det et år siden at jeg lige så stille genoptog min blogg-færden efter godt ét års pause på den front.

Da jeg først startede ud som blogger i 2008 var der ikke mange ligesindede danske havetosser at finde i Blogrollen....og efter et års tid som meget enlig haveblogger der surfede rundt blandt en masse skønne kreative mennesker nedlagde jeg bloggen, slettede alle indlæg og lagde bloggerlivet på hylden for altid.

.... eller det var hvad jeg troede jeg gjorde.

For et år siden da forårsforemmelserne begyndte at kravle ind under huden igen savnede jeg min blog - jeg savnede at dele glæden over den første vintergæk, den første kvider fra solsorten, den første julerose med ligesindede.

Jeg savnede nogen at dele mine erfaringer og drømme med, nogen der lige som jeg kunne se glæden i de små frø, de skønne stauder, stedsegrønne planter og som bare længtes lige så tosset som jeg efter at få jord under neglene.

Jeg vendte blikket mod Sverige og Norge og fandt her hvad jeg søgte.....en masse skønne haveblogge som jeg trofast har fulgt siden og som for en dels vedkommende og til min til min store, store glæde har valgt at følge med i hvad der sker af småt og godt i min have. Det er jeg evigt taknemmelig for.

I takt med at 2010 bevægede sig fra forår over sommer til vinter har jeg fået hvad jeg inderligt ønskede..........en masse danske haveblog-venner.

Æren for dette må tilskrives den kære Claus Dalby, der i foråret 2010 startede en helt formidable blog op hvor han generøst deler ud af al sin viden, erfaringer og oplevelser. Det har været helt fantastisk at følge med og samtidig se hvordan flere og flere danske haveentusiaster har fået øjnene op for bloggerverdenen og de muligheder for fælles glæde og erfaringsudveksling det giver.





Jeg glæder mig helt vildt til at følge med hos jer alle også i det kommende bloggerår og jeg håber at jeg formåer at holde Frøken Solhat levende og interessant så også I fortsat har lyst at følge med i mit beskedne haveliv fremover. Det ville glæde mig usigelig meget, og I skal vide at en hver en kommentar og smil fra jeres side af bliver skattet og værdsat rigtigt højt. Tak til alle jer der har givet jer til kende og også tak til alle jer, jeg kan se der anonymt følger med. Skulle nogen af jer gå rundt med en lille blogger i maven så er der altid plads til én mere og måske 2011 skulle være året????? 

De kærligste og varmeste hilsner fra haven hvor Solhatte trives
Dorthe


Solhatten en varm sommerdag med VM finale og øl i lillebrors have :0) 



onsdag den 12. januar 2011

En smuk, smuk dag....

Julerosen atter snedækket

Smukt pyntet æbletræ

Fuglehuset med pudder-pynt
......der dog var alt for kort til de gøremål jeg havde sat mig for, så om lidt står den på lidt arbejde foran skærmen. Handleplaner der bare skal være være færdige inden lyset slukkes og øjenlågene klapper i.

I aftes faldt der atter sne....og på en time forandredes landskabet endnu engang fra snefrit, bart og frosset til hvidt og smukt. Gad vide hvor mange gang i løbet af januar og februar vi kan komme til at opleve den forvandling?

tirsdag den 11. januar 2011

Jeg trænger......


.......til et varmt tæppe, stearinlys, alene tid foran fjernsynet og en kop varm kakao.

søndag den 9. januar 2011

Mistelten??????


Jeg har længe været facineret af misteltenen og den er årligt et sikkert indslag i vores hjem i december -med rød sløjfe sirligt bundet op det helt rigtige sted, eller brugt som smuk pynt i bla. islygter, dekorationer m.m.

Derfor var jeg været ved at læse lidt om misteltenen og jeg betages mere og mere af denne smukke snylter. Jo mere jeg læser, jo mere får jeg lyst til selv at eje en mistelten. Man skulle selv med rimelig lethed kunne så de klistrede bær på et løvtræ i haven, og det er fristende at prøve.

Desværre syntes dog ikke rigtig at jeg vil "ofre" et af de meget få løvtræer (et lille æbletræ, to syrener, et lille tempeltræ, et pæontræ og et bøgetræ med vinterjakke) jeg har i min meget lille have på en snylter der med tiden vil tage livet af værtstræet. I stedet har jeg bestemt mig for at bestille et træ hvorpå der allerede er etableret flere små toårige misteltene.

Efter at have undersøgt markedet kom jeg frem til Kalundborg planteskole der producerer paradisæbletræer med mistelten på. Jeg rettede henvendelse til Knud Larsen der desværre måtte meddele at ALT var udsolgt, og at han først kunne leverer igen til efteråret 2012!!!!!!

Derfor må jeg væbne mig med tålmodighed og vente på at jeg får en tilbagemelding på at der er flere træer klar til salg. SUK.

Medmindre at der skulle være nogen derude i blogland der har erfaringer de vil dele eller er klogere end mig på hvor jeg ellers kan bestille et sådant træ?????????

  "Oluf, Oluf, a står under æ mistelten...!!" Thats a good vending.......


MYTOLOGI:
Den mærkelige berømmelse, misteltenen har opnået i mytologien, skyldes bl.a. guden Balders død.

Aserne morede sig med at skyde til måls efter Balder, og det kunne de gøre med sindsro, fordi Frigg, Odins hustru, havde fået alle ting i verden. Ild, vand, jern, sten, jord, træer, sygdomme, fugle, og edderorme til at sværge, at de ikke vil gøre Balder noget. Der var dog en enkelt lille urt, hun havde glemt, nemlig misteltenen, der voksede vest for Valhal. Det opdagede den onde Loke. Han henter en gren af misteltenen, hvoraf han laver en pil, hvorefter han går til Høder, Balders blinde broder, som han opfordrer til at deltage i skyderiet. Høder skyder og Balder falder død om.

Hele denne historie virker meget unaturlig, idet det er umuligt, at lave en pil af mistelten. Først når men gør sig klart, at misteltenen indeholder gift, bliver der mening i sagnet.

GAMLE SKIKKE - OVERTRO OG MYTOLOGI:

Skikken med at hænge mistelten op til jul og lade den virke til Hellig Trekonger er hentet i USA og Storbritannien i slutningen af 1800-tallet. Interessen for misteltenen er dog meget ældre. Den går helt tilbage til oldtiden, da kelterne boede i England, Skotland og Irland samt Gallien, det meste af det nuværende Frankrig.

I 1700-tallet begyndte Briterne at interessere sig for deres påfund, de tog en del af kelternes adfærd omkring misteltenen til sig. Skikken byder, at unge mænd skal drage ud i skoven for at samle mistelten, dels til pynt og dels til magi.

Sådan gjorde de keltiske præster - druiderne - det ved nytårstide. Sjette dag efter nymåne i det nye år, blev de iført hvide dragter, hvorefter de gik ud efter mistelten, der voksede i trækronerne.

En kravlede op og skar misteltenen ned med en guldsegl, mens de andre stod og holdt et stort hvidt klæde for at fange planten , der ikke måtte røre jorden.

Kysseriet må være indført af briterne senere end 1700-tallet, men i 1825 omtales ritualet som en tradition.

Druiderne brugte dog ikke misteltenen som kysseplante, men derimod til fremstilling af medicin , nærmest en universaldrik, der virkede mod næsten alle sygdomme.

Længere tilbage har man kun udsagn om mistelten som lykkeplante. På grund af sagn og myter blev den af kirken betragtet som hedensk, og var derfor forbudt i kirker.

Som tryllemiddel har misteltenen også været brugt. Hvis den blev indlagt i skæftet på et gevær, undgår jægeren den trolddom, at intet skud rammer.


Kilde: Kalundborg Planteskole

lørdag den 8. januar 2011

Far til 4




Velkommen til verden til den lille nye prins 10.30 og den lille nye prinsesse 10.56

 
Hjertlig tillykke til de stolte forældre.
Tillykke til Prins Christian og Prinsesse Isabella med deres små søskende.

Fra skøjtebane til svimmingpool




......og så plørre regner det lige nu!!!!
 

Fra dybfrossen skøjtebane er haven over natten blevet forvandlet til en våd sjappet svimmingpool.

Nu står den på Mads og Monopolet, indehygge, fodboldturneringer for ungerne og spændt forventning om den i gangværende royale tvillingefødsel.



fredag den 7. januar 2011

36 timer til forskel

  

Taget i dag i høj solskin, sneen fra i går er forvandlet til is og islygterne smelter.
 

For 36 timer siden så haven sådan ud........
   
Vejret er vendt tilbage til mere almindelige og ret omskiftelige her på egnen. I går sne og frost senere på dagen tø, regn og isslag, dagen idag bød så på de mest spejglatte fortove og veje jeg længe har oplevet. ALT var glasseret og jeg måtte skøjte ud til bilen kl. meget tidlig i morges for at konstatere at det var mere end almindeligt svært at åbne døren for is, is og is....det krævede sin kvinde på den tid af døgnet. 

Spændende hvad der venter i morgen tidlig ?????



torsdag den 6. januar 2011

God morgen til de hellige tre


Landskabet er pyntet igen her til Hellig Tre Konger. Sneen har dalet i nattens løb - det er smukt og bør ikke betrædes......ikke de første timer i det mindste. Lysene i islygterne er gået ud i nattens løb, kun lyset i lanternen brænder stadig denne snehvide morgen. Lige her i den blå time før solopgang får snebillederne et magisk blåt skær....det ser fantastiske ud.

onsdag den 5. januar 2011

Hvor klog er man så????


Jeg har lige købt mig et flot nyt foderhus til mine fugle. Blot er der den lille hage at jorden er frossen "BIG TIME" og at foderbrættet er monteret på et jordspyd!!!!!! Virkelig godt tænkt frøken solhat ;0) Nu venter jeg så på at jorden tøer bare en lille bitte smule så jeg kan få foderhuset forsvarligt forankret i jorden.

Et nyt fodersted måtte der desværre til da min ven Havehyrden fik ret i at det foderhus jeg skaffede mig i efteråret IKKE fungere optimalt. Fuglene kan ikke få foderet ordentlig ud og hvis det sneer eller regner fryser det fuldstændig til - så nu er huset nedgraderet om man vil til mejsekasse og ren pynt :0) Sådan kan man jo tage så grueligt fejl.

Nu håber jeg bare at fuglene vil stille sig tilfredse med det nye foderhus. 

tirsdag den 4. januar 2011

Frøken Frost

Frøken Frost 2011 er en konkurrence der afholdes af Anne fra den norske blog Moseplassen




Dette billede fra februar 2010 "Frøken Hval i nød" skal være mit bidrag til konkurrencen. I en lille våge på fjorden var et  Marsvin fanget af isen i flere dage og i takt med at frosten tog til blev vågen mindre og mindre. Til sidst måtte den lille hval med møje og besvær kæmpe sig op til overfladen igennem grødisen for at trække vejret.... desværre med større og større interval imellem, da den blev mere og mere afkræftet som dagene gik. Det eneste selskab Marsvinet havde i flere dage var en enlig svane som desværre en morgen lå død på isen.

Et redningsforsøg blev sat i værk da biologer og forskere fra DMU - dansk miljøundersøgelser - forsøgte at fange Marsvinet for at sætte en sender på den og køre den til havet. Desværre mislykkedes forsøget og Marsvinet forsvandt under isen for ikke at vende tilbage.

Frost hilsner Dorthe/Solhatten

Solformørkelse.......


Solformørkelse over middelfart i formiddag. Billedet er lånt på TV2 vejret´s hjemmeside.
Formørkelsen er partiel og månen dækker 73% af solen

........nej, nej - selvfølgelig ikke her!!!!! Det er som om jeg ikke er så heldig med naturens forunderlige fænomener her i vinter. Måneformørkelsen d. 21. dec. sov jeg fra og i dag var der så skyet på arbejdet at jeg kunne skyde en hvid pind efter solformørkelsen også. Meteorsværmen i nat blev også skjult godt bag et skydække........tjuhej hvor det går!!!

mandag den 3. januar 2011

God morgen



I østen stiger solen op ..........og jeg kan lide måden den gør det på. Rimfrost på buske og træer og nok også på bilen, ungerne har taget hul på første skoledag i det nye år og jeg må også hellere til at gøre klar, for nu er hverdagen stille og roligt igang.

Rigtig god mandag

lørdag den 1. januar 2011

Årets første "HAVEDAG"


Det nye haveår er stille og rolig startet - og en lille haverundfart er på sin plads om ikke andet så fordi den friske luft havde ualmindeligt godt af mig i dag.

Vejret slog om igår nytårsdag, og aftenen bød på regn og irriterende blæst, så nu er al decembers sne og vinteridyl - og dermed basis for smukke havebilleder - forduftet sammen med regn og små plusgrader. I stedet byder haven på en masse smeltevand og skøjteis på flisegange og bålplads.  



  
Frem af sneen er dukket de første knopper på juleroserne. Julerosen på "Melrose Place" er den første i år og den fremdrevne julerose i kurven har rejst sit smukke hoved og lyser mod mig med al sin skønhed.


I Bilka fandt jeg i sidste uge disse skønne norsk designede forme til stjerneformede islyger. 50 kroner stykket og værd at have, især med de frost vintre vi har haft de sidste par år. Smukke er de og lette at have med at gøre. Blot skal man måske have lidt mere tålmodighed end jeg havde da jeg ville have islygten ud af formen....den første endte med store krakeleringer. Men det har jo selvfølgelig også sin charme. Smukke er de i alle tilfælde.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...