Min lille have er mit fitnesscenter - der er åbent 24-7 årets 365 dage. Altid med en mulighed for at få rørt havemusklerne . Velkommen til - jeg sætter stor pris på dit besøg og håber du føler dig hjemme her blandt havetrivialiteter og årstidsnormaler..... måske du endda får lyst til at plante en staude hos dig selv eller lægge en kommentar hos mig, det ville glæde mig meget - så: Carpe Rutila

GRIB SPADEN - Venlige have hilsener Dorthe alias: Frøken Solhat / IG: glimpses_and_moonlight

fredag den 30. april 2010

Det var så APRIL....

......væk var den inden jeg fik set mig om, denne lunefulde måned, men fremme venter min absolut yndlings måned:
MAJ
.......det bliver: grill, skønt, grønt, frodigt, varmt og fødselsdag. Maj skal nydes i fulde drag. Kunne man bare lægge en maj måned ind i mellem alle de andre måneder....det ville være fantastisk.

Januar
Maj
Februar
Maj
Marts
Maj
April
Maj
Maj
Maj
Juni
.............kan I følge mig :0)

Nå, men det må blive ved ønsketænkning for desværre har jeg ikke lige de forbindelser der kan få det fikset.

Her er lidt af havens hvide HIGH-LIGHTS fra måneden der gik:



Rigtig god Bededagsferie til jer alle.


onsdag den 28. april 2010

Svovlgul Anemone



 Når nu solen ikke driver skyerne væk her på egnen i disse dage så er jeg taknemlig over at mine Svovlgule Anemoner/ Anemone x lipsiensis åbenbarer sit smukke ansigt. Jeg er utrolig glad for denne lille gule koloni her om foråret. De står så smukt i skyggen sammmen med mine Kærmindesøster.



Jeg var så heldig for et nogle år siden (2004) at en af mine havevenner gavmildt ville dele ud af sine få og sparsomme rødder - tror hun hørte at jeg blev ved med at sukke hver gang jeg så dem  :0) - så jeg fik et par stykker og de har nu etableret sig og spreder sig langsomt år for år.........hvor heldig har man lov at være.

Hver gang jeg går forbi og nyder synet sender jeg hende en kærlig tanke, det har hun fortjent.

tirsdag den 27. april 2010

Ambitionerne mangler ikke, men tiden slår ikke til i den udstrækning jeg kunne ønske mig. Vejret har bare været alt for godt til at sidde alt for meget foran skærmen de seneste uger - haven trækker, en masse gøremål, store som små, almindelig hygge med ungerne og deres kammerater....ja tiden går. Tingene sker derude i højt tempo..... til min store glæde kan man nu begynde at ane farverne på nogle af mine tulipaner....det bliver SÅ GODT.

onsdag den 21. april 2010

BØGE-IS og kartoffel-pizza


...........så kom dagen hvor ungerne kunne indkasere årets Bøge-is. Solen er fremme og himlen er blå, vinden er kold og Bøgen ér sprunget ud.

Bøge-is er efterhånden en tradition  her i familien, en tradition min ældste søn har indført. Hans klasselærer igennem indskolingen fejrede sammen med ungerne dagen hvor skolens store bøgetræ sprang ud med is og dans omkring Bøgetræet. En skøn tradition der lever videre herhjemme......og så er det jo en fantastisk anledning til at spise IS :0)

Bøge-isen har været længe ventet i år - de sidste to år har vi indkasseret den d. 10. april

Mens I nyder disse årets første bøge-billeder vil jeg fremtrylle en lækker kartoffel-pizza - det har vi fortjent på denne skønne dag.


Måske ungerne også syntes det var en ide med Kastanie-is når lyset tændes om lidt .....det er jeg faktisk overbevist om

tirsdag den 20. april 2010

Museøredans


Gårdsdagens birkeblade - svært at fange dem
i den kolde, kolde nordvestenvind.

Det nærmer sig det grønne.

mandag den 19. april 2010

HJÆLP til mine Verbena!!!!!


De har det godt og stor trives.....men al begyndelse er svær. Er det mon NU jeg skal nippe toppen af de smukke, smukke planter for at få dem til at buske sig eller skal jeg vente lidt endnu. Det gør ondt i mit hjerte at tænke på at nippe dem, hvis det bare er helt forkert.

Mine ærteblomster ér nippet....men med dem er det anderledes......det har jeg gjort i utallige år og ved at effekten bliver derefter, så det er ingen sag.

Nogen derude der har erfaringer for hvornår det er tiden at nippe Verbana bonariensis........ellers må jeg jo bare springe ud i det og gøre det og se hvad der sker :0)


søndag den 18. april 2010

Akebie....

I min optik, den skønneste af alle klatrene i min have. Troede ikke jeg skulle falde for andre klatre end mine elskede klematis men jeg skulle blive klogere:


Den smukke, smukke hunblomst åbner sine museørelignende kronblade og åbenbare fem grifler.
Duften er behagelig og fint parfumeret.
De to billeder her er taget i maj 2008.

Den skønne hunblomst omgivet af de lidt mere undselige hanblomster.

For et par år siden var jeg, sammen med en veninde til åben have og klematis salg for første gang ude hos Flemming på Djursland. Flemming og hans kone har en fantastisk have med løvhytte, klematis en masse, pæoner, kiwi, roser og meget mere. En almindelig paracelhushave der gennem årene er blevet omdannet til et frodigt paradis.

Flemming har forelsket sig i klematis og har danmarks ubetingede største udvalg som han importerer fra bl.a England....et sandt mekka for sådan én som mig. Det er helt overvælende at stå og kigge på hans plantesalg og fuldstændig umuligt at begrænse sig.

Flemming er meget behjælpelig med at skaffe lige netop den klematis hjem du har forelsket dig i - hvis den ikke allerede er på den lange planteliste.

Da vi kom derud første gang blev vi ved hans carport mødt af et helt fantastisk syn. En Pergola der var dækket af denne for mig indtil da ukendte plante Akebia.......på samme måde overdådigt og  uden at være prangende og dominerenede. Fantastisk smukt.

En Akebie/ Akebia Quinata måtte jeg eje......og har ikke fortrudt et sekund siden. Den vokser op af en gammel mur og allerede her i april begynder den at dække muren med sine små 5-koblede blade (quinata = 5-koblede)  og blomsterne titter allerede nu frem. I maj står de i fuld flor og er så fantastisk smukke og jeg kan slet ikke få nok af at stå og beundre dem.

Sådan ser den ud lige nu.
Akebia Quinata kaldes også klatreagurk eller chokoladevin og den purpur røde fåes nu i et hvert havecenter med respekt for sig selv. Så der er ingen undskyldning....er du ikke allerede den lykkelige ejer så giv dig selv en gave du vil elske hele livet. Akebia Quinata fåes hos Flemming også i en hvid udgave......den er også smuk og må med hjem næste gang jeg aflægger Djursland et besøg.

Flemming holder åben have et par gange i løbet af sæsonen og har du tid og mulighed for at aflægge ham et besøg så kan det virkelig anbefales.



Askegråt i gråt

En fantastisk afslutning på flere dages have- og malerarbejde er hvad denne solnedgang  var .....et smukt syn, på trods af askeskyerne fra island der dækker Danmark og store dele af Europa i disse dage. Al flytrafik er indstillet på ubestemt tid og jeg personligt takker for at det ikke er mig der er strandet i en eller anden lufthavn på ubestemt tid.

Da jeg stod op i morges til hvad jeg håbede skulle blive endnu en havedag, var synet aldeles anderledes:


Himlen var grå....alt var gråt i gråt, trist og gråt....ØV - ikke lige det jeg havde sat næsen op efter. Lige nu regner det......ikke at det i grunden gør så forfærdeligt meget, for vi trænger til vand. Alt er ved at være tørt og græsplænen især trænger til en ansigtsløftning. Måske en sjat askeregn kan gøre underværker - og jeg ved jo at alt hurtigt kommer til at fremstå lysegrønt og frodigt efter lidt forårsregn.

Så regn nu bare et par timer.........og lad så solen igen træde frem på himlen i eftermiddag. Lad det være min søndagsbøn!

torsdag den 15. april 2010

Fandens mælkebøtte...


Solen og varmen gør godt, ikke bare for mig, mine tæer og mit humør, men også for havens planter, skovens blomster ......og så er der ukrudtet. Alle de, i og for sig skønne vækster der bare ind imellem er uønsket lige der hvor de vælger at slå sig ned.

Hvem syntes ikke at skvalderkålens/Aegopodium podagraria´s hvide blomster brus er skønt, eller hvad med en fantastisk gul mark med mælkebøtter/Taraxacum officinale, for ikke at snakke om den smukke Havepest/Campanula rapunculoides der desværre er så uforskammet stædig og hårdfør at den næsten ikke er til at udrydde hvis den finder vej inden for matriklen......hvilken den har gjort her - lige under flisebelægningen på terrassen, her kommer den stædig op år efter år efter år.....selv om jeg luger væk, luger væk og luger væk :0(

Mælkebøtten er her nu.........et sted hvor den ikke er velkommen i længden, men den får lige lov et par dage endnu inden jeg snupper den før den går i frø.....for smuk er den da især lige nu her midt i april......

Måske ender den som salat i week-enden.

gået helt i SORT

En uge i penslens tegn er gået.....vejret har været godt til det varslede malerarbejde, så takket være fleksible kollegaer der godt kan se fidusen i at male i tørvejr snuppede jeg en afspadseringsdag i mandags. Ellers har jeg malet når tiden lige faldt til det de andre dage, efter arbejde og ind i mellem andre mere eller mindre vigtige gøremål.

Grillen blev tændt tirsdag aften i det mest fantastisk forårsvejr og aftensmaden indtaget på terrassen blandt malerbøtter, pensler afdækningspapir og trappestiger......lige efter ungernes smag.....nem og hurtig aftensmad så mor kunne male videre. Så nu er grillsæsonen down-town startet.

Jeg er næsten færdig....men holder lige sabbat lidt....men kun lidt....så skal den sidste smule også ha´ med penslen.

mandag den 12. april 2010

12 april




Nå ja....vinteren har været lang og foråret er ikke så hurtigt i optrækket som sidste år. I dag for lige nøjagtig ét år siden stod byens tidligst udsprungne bøgetræ så fin lysegrøn.........

......det skete så ikke i år. Men jeg følger spændt med.......

fredag den 9. april 2010

Et stænk af himlens tone


Blå hører foråret til.....på samme måde som gul. Blå er: skilla, perlehyacinter, kærmindesøster, martsviol, blå anemoner m.fl. Jeg elsker det blå.....når blå springer ud er vi snart på vej til:


  • varmere dage

  • lysegrønt skær på hæk, buske og træer

  • ....det lyserøde er inde for rækkevide - pæonerne vokser....det kan jeg li.

  • bare tæer i sandalerne......blå er kærkommen i forårshaven.
Det blev et stykke ind i april før de kom.....de blå anemoner. Mine hedder: Anemone Blanda/Balkan anemone. De står nu ved stenene under mit ananasæbletræ, lige der hvor morgensolen hersker - og jeg håber at de med årene bliver mange flere.

Hvad var det dog der skete?
Mit vinter hjertes kvarts
må smeltes ved at se det,
den første dag i marts.
Hvad gennembrød den sorte jord
og gav den med sit sølvblå flor
et stænk af himlens tone?
Den lille anemone
jeg planted´ dér i fjor.
Kaj Munk

torsdag den 8. april 2010

alt for få timer.......

Kender I det....døgnet har KUN 24 timer....


-  hvilket jo tydeligvis er ALT for lidt om foråret. Jeg når kun en brøkdel af det jeg gerne ville.

Men lidt når jeg dog i døgnets alt for få timer.....ind imellem fodbold, samtaler og madlavning har jeg de sidste par dage nået at svinge penslen igen. I går var vejret helt fantastisk her 17 grader, solskin og næsten ingen vind - perfekt vejr til at male en del af træværket. I dag er vinden desværre taget til og jeg har på fornemmelsen den kommer fra et noget meget polaragtig landskab.....for den er hulme kold brrrr.


Men ingen klager her.....plantebordet, én låge og tre espaliere mere er det blevet til de sidste dage......det var mig magtpåliggende at få malet espalierne inden klematissernes nye spæde skud bliver for lange - der er så sprøde og knækker let, desuden er det lettere at få plads til penslen inden det bliver for frodigt.


Det er da meget godt gået og resultatet er ganske tilfredsstillende, mavefornemmelsen er god og nu kan klematisserne bare begynde at tage fat........

mandag den 5. april 2010

de sidste påsketrækninger.....





Det nåede vi ........at farve æg igen i år. Vi plejer at farve nogle stykker hvert år, så påskeriset er nu ved at være godt fuld af de skønne plantefarvede æg og mens vi var væk et par dage sprang mirabellegrenene ud så æggene nu svæver rundt i et hvidt blomsterflor....smukt.

Ferien er nu ved at være ved vejs ende - vejret har ikke været som jeg drømte om. Høj blå himmel og solskin fra morgen til aften. NOT.


I stedet har det været lidt blandet med stiv østen vind, regn og sludbyger så vi har mest været inde selv om det da lige blev til et lille bål og snobrød sammen med alle vores fætre og kusiner, ind imellem alle bygerne påskelørdag.


Nu sætter jeg min lid til at vejret bliver lidt mere stabilt igen, for jeg vil gerne i haven og ordne lidt i dag, denne sidst fridag.

Ellers er det mine ærteblomster der står for tur. Frøene har stået i blød i lunken vand natten over så de er snart klar til at komme i såbakkerne. Udover mine selvhøstede skønne "Painted lady" har jeg i år købt Lathyrus Odoratus "Kippen Cream" og Lathyrus Tingitanus "Rosea":


søndag den 4. april 2010

Påske- Vibeæg

Er de ikke bare skønne....lige hvad jeg ønskede og håbede på til Påske, en masse "ternede æg" ,så bliver det næppe smukkere.

Hvor er der bare sket meget de sidste par dage både i haven og her i blogg-landia. Efter et par dages have- og bloggafsagn læner jeg mig nu tilbage for at blive opdateret lidt foran skærmen  nu da havevejret ikke just er det mest appellerende - her er det mest gråt i gråt og regn, så malerpenslen holder stadig hviledag.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...